Foto: Elta TV
Banjaluka

Boriša Mandić: U Banjaluci niz kapitalnih projekata iduće godine! (VIDEO)


Sljedeće godine Banjaluku očekuje niz značajnih, finansijski skupih i velikih projekata. Planovi su već spremni, poručio je Boriša Mandić iz Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banjaluka, gostujući u Banjalučkoj hronici Elta TV.

On napominje da je već urađen nacrt finansiranja projekata za 2023. godinu iz novog budžeta, dodajući da se raspoloživa sredstva ravnomjerno raspoređuju na sve segmente javnog sektora, pa su tu, kako kaže, uključeni obrazovanje, turizam, kultura, sport, rekreacija itd.

– Da podsjetim ove godine smo počeli raditi školu u Adi, a već sljedeće godine nas očekuje gradnja škole na Paprikovcu. Već smo raspisali tender za obnovu kuće Milanovića u centru grada, to je naš jedan najstariji objekat. Osim sanacije planirana je i promjena namjene objekta u kulturni centar – navodi Mandić i ističe da nas iduće godine očekuje gradnja dva velika sportska objekta.

– Tu je multifunkcionalni sportski centar na Laušu gdje će biti prvi atletski stadion i staza zajedno sa dvoranom borilačkih sportova. Planira se i velika investicija zajedno sa Vladom RS to je teniski stadion pored parka Mladen Stojanović.

Pored navedenog, Mandić ističe da će sljedeće godine biti rađeno na uređenju Vrbasa, plaže Vrućice i plaže kod Zelenog mosta. Gradiće se kaže i dajak radionica i vidikovac na Banj brdu.

Otpadne vode

Projekat za rješenje problema otpadnih voda bio bi jedan od najzahtjevnijih, najsloženijih i najskupljih projekata, kaže Mandić, te dodaje da se ovome treba pristupiti oprezno.

– Treba sagledati sve, ekonomsku isplativost i opravdanost, tehničku mogućnost izgradnje jednog takvog objekta, sva tehnička rješenja izanalizirati i naravno pronaći finansijske modele kako finansirati jedan tako skup projekat.

Mandić navodi da će do kraja godine Grad zajedno sa Evropskom investicionom bankom započeti izradu studije opravdanosti. Kaže da će studija biti realizovana tokom 2023. godine, kako bi realizacija projekta mogla početi 2024. godine.

Depot – Čistoća

Problem na relaciji Depot-Čistoća je višegodišnji, izjavljuje Mandić.

– Mislim da su ishitreno i rekao bih neodgovorno zaprijetili na neki način da će se obustaviti deponovanje otpada na gradskoj deponiji. Regionalna deponija je jedina deponija u gradu, gradski otpad koji ne može da završi na gradskoj deponiji, zaista smatram da je neodgovorno.

On dodaje da se Grad odmah izjasnio po ovom pitanju i rekao da to ne smije da se desi.

– To što dva komunalna preduzeća, jedno preduzeće koje je ranije upravljalo deponijom, Čistoća i drugo preduzeće koje sada upravlja, a to je Depot, vode sudske sporove, to dok god se ne riješi ne smije da bude upitno deponovanje otpada na deponiji, tako da se to sigurno neće desiti.

Svijest sugrađana nije na zavidnom nivou

Mandić je skrenuo pažnju da krupnom otpadu nije mjesto pored kontejnera. Ističe da preduzeće Čistoća za 10 KM odvozi kabasti otpad sa dogovorene adrese.

– Prvi put ćemo vjerovatno sljedeće godine izgraditi reciklažno dvorište. Takođe planiramo sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera – kaže Mandić.

Vrelovodna mreža

Govoreći o grijanju u gradu, Mandić ističe da je najveći problem vrelovodna mreža izgrađena 70-tih godina prošlog vijeka. Njen životni vijek je već završen, što, kako navodi Mandić, znači da se mora što prije ući u rekonstrukciju vrelovodne mreže.

– Neshvatljivo je da odbornici na Skupštini nisu nikako prihatili prijedlog za kreditno zaduženje, kada je u pitanju rekonstrukcija vrelovodne mreže. Mi smo radili na studiji koja je upravo pokazala potrebu za rekonstrukcijom. Dokazali smo koji su to veliki gubici vode i toplote. Mi ćemo ponovo po treći put uputiti prijedlog odluke za kreditno zaduženje za rekonstrukciju vrelovodne mreže. Sada smo zakasnili za rad, ali ukoliko se odobre sredstva sljedeće godine
ćemo se pripremati – rekao je Mandić.

Škola u Adi

Osvrnuo se Mandić i na projekat izgradnje škole u Adi.

– Radovi idu dosta dobro – rekao je Mandić, te napomenuo da se trenutno radi na prvoj fazi projekta, odnosno na izgradnji školskog objekta.

– Očekuje se da će objekat u većoj mjeri biti završen 2023. godine, međutim mi smo već sada planirali sredstva za izgradnju sportske dvorane uz školi, što je druga faza. Očekuje nas nakon toga i opremanje škole – kazao je Mandić.

Izgradnja velikog gradskog parka

– Mi ćemo po ko zna koji put pustiti u skupštinsku proceduru na usvajanje izmjene regulacionog plana gdje ćemo zaštititi zaj jedini javni prostor koji je ostao neizgrađen. Zaštiti ćemo ga od izgradnje stambenih objekata. Nadam se da će Skupština usvojiti taj prijedlog – rekao je Mandić gostujući u “Banjalučkoj hronici”.

Elta TV

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

“Srpska te zove”: 18. aprila miting u Banjaluci

DB

Dodik poziva na veliki miting u Banjaluci

DB

Vučić: Srbija će se do kraja boriti za istinu i pravdu, kao i protiv rezolucije o Srebrenici

DB

U kojim slučajevima možete ostati bez vozačke dozvole?

DB

Akcija “Kvantum”: Uhapšena četvorica Banjalučana

DB

Vučić: Srbija se nalazi u sred geopolitičkog vrtloga

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više