Foto: Glas Srpske/ Printskrin
Društvo

Pacijenti i ljekari ispaštaju, nadležni se ne mogu dogovoriti ko je kriv

Zdravstveni radnici u Domu zdravlja (DZ) Banjaluka još imaju poteškoće koje im je donio prelazak na rad u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu (IZIS), zbog čega ispaštaju i oni i pacijenti, a nadležni vruć krompir prebacuju jedni drugima, tako da se ne zna koja karika u lancu je zakazala.

– Uprkos svim naporima rukovodstva naše ustanove i zalaganju medicinskih radnika u prevazilaženju poteškoća pri radu u IZIS-u, još nisu ispunjeni svi uslovi potrebni za nesmetan rad pri unosu svih potrebnih podataka u elektronske kartone pacijenata – kažu iz DZ Banjaluka za “Nezavisne novine”.

Požalili su se da se u bazičnoj platformi IZIS-a ne nalaze dokumenti koji su neophodni za rad u Službi porodične medicine, Službi hitne medicinske pomoći i u specijalističkim pedijatrijskim ambulantama.

– Sa ovim informacijama smo upoznali predstavnike Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) i implementatore programa – kažu iz DZ Banjaluka.

U kompaniji MMSCODE, koja je dio konzorcijuma koji implementira IZIS, napominju da uvođenje IZIS-a traje više od dvije godine, te da su, recimo, u DZ Bijeljina zaposleni sa oduševljenjem prihvatili IZIS.

– Više od 7.000 medicinskih radnika prošlo je obuku korištenja IZIS-a, a razvili smo i sopstvenu platformu za video i online edukaciju, te da smo snimili stotine video-časova, kao i napisali uputstva na 12.000 stranica. Sve se to nalazi na online platformi i dostupno je za sve medicinske radnike u RS –  kažu u MMSCODE-u.

Komentarišući žalbe medicinara i pacijenata, kažu da je u pitanju loše rukovanje aplikacijama od strane pojedinih medicinara, što je, poručuju, i normalno kada pređete sa jedne aplikacije na drugu, a tu je i problem koji se odnosi na internet.

– To je standardno kada imate implementaciju koja je tek pokrenuta u DZ Banjaluka, ali mi smo obaviješteni od samih administratora DZ Banjaluka da oni problem sa internetom imaju godinama – kažu iz MMSCODE-a.

Tvrde i da su dali veoma veliku količinu novčanih sredstava, a sa ciljem da se podaci koji su se nalazili na nekom drugom mjestu vrate tamo gdje im je mjesto, a to je u nadležnost zdravstvenog sistema Republike Srpske.

– Iako smo platili privatnoj firmi koja je bila obrađivač, a nikako vlasnik podataka, da te podatke koje je godinama obrađivala, te za tu uslugu naplaćivala naknadu, vrati upravo zdravstvenim ustanovama, a kako bi one sve te podatke dostavile FZO RS i pohranile ih u jedinstvenu bazu podataka, sve ovo se pretvorilo u jedan proces koji traje dvije godine, a trpe pacijenti i zdravstveni radnici – kažu iz MMSCODE-a.

Tvrde da se “veliki dio istorijskih podataka i dalje nalazi u posjedu firme ‘Računari’ d.o.o. koja je, kako su obaviješteni, nastavila da nudi svoje usluge zdravstvenim ustanovama, koje su čak već dvije godine u potpunosti na IZIS-u, te da se te usluge odnose na istorijske podatke pacijenata”.

Iz firme “Računari”, s druge strane, kažu da kompanija MMSCODE nema nikakve veze sa kompletnim bazama podataka zdravstvenih ustanova.

– Preduzeće ‘Računari’ d.o.o. je svim ustanovama primarnog nivoa (53 doma zdravlja), a koje su imale ugovor sa preduzećem ‘Računari’ d.o.o., isporučilo kompletnu bazu podataka i elektronske kartone pacijenata za period od samog početka rada u informacionom sistemu do raskida ugovora. Za te aktivnosti postoje zapisnici o primopredaji sa svakom zdravstvenom ustanovom pojedinačno – tvrde iz preduzeća “Računari”, te dodaju da su time u potpunosti ispunili obaveze definisane ugovorom sa MMSCODE-om koje se odnose na 53 doma zdravlja.

Pritom tvrde da je prema MMSCODE-u  dostavljeno puno više informacija nego što je prvobitno definisano, a sve u duhu dobre saradnje.

– Nakon usmenog dogovora 24. marta 2022. godine smo poslali primjer podataka za jednog pacijenta iz bolničkog sistema sa podacima koji bi se mogli u kratkom roku dostaviti za sve pacijente u navedenom obliku i koji bi sadržavao sve informacije koje postoje u bolničkom sistemu. S obzirom na dugogodišnji rad i stečeno iskustvo, više puta smo naglašavali da broj traženih informacija za migraciju iz bolničkog sektora nije u skladu sa medicinskom etikom, i da će doći do gubitka važnih informacija – kažu iz firme “Računari”.

Predlagali su, kako dodaju, rješenja koja bi sadržavala kompletne istorijske podatke liječenja pacijenata u bolničkom sektoru, “kako ne bi došlo do gubitka informacija koje su od velikog značaja za svakog pacijenta”.

– Nismo naišli na razumijevanje od strane MMSCODE-a, gdje su dotični i dalje insistirali na veoma malom broju informacija – kažu iz preduzeća “Računari”, te tvrde da su prema MMSCODE-u uputili prijedlog migracije sa testnim podacima iz bolničkog sektora, ali nisu dobili odgovor.

Iz FZO RS ističu da su svi DZ integrisani u ovaj sistem, a posljednji u kojem je počela implementacija IZIS-a je DZ u Banjaluci.

– Možemo da konstatujemo da, za razliku od samog početka primjene IZIS-a u DZ Banjaluka, sada zdravstveni radnici mnogo efikasnije koriste alate i prednosti koje im nudi ovaj informacioni program. Od početka rada u IZIS-u, predstavnici Fonda i implementatori projekta prisutni su u ambulantama i formirani su timovi (tim čine predstavnici Fonda, MMSCODE-a i DZ Banjaluka) koji svakodnevno djeluju na terenu prema uputama Doma zdravlja, odnosno tamo gdje oni smatraju da je potrebna tehnička podrška – ističu iz FZO RS.

Tvrde da, kako vrijeme odmiče, kao što su očekivali i kao što je bio slučaj i sa drugim zdravstvenim ustanovama, zdravstveni radnici DZ Banjaluka već sada mnogo lakše i brže rade u ovom programu.

Kako dodaju, što se tiče medicinskih podataka iz programa koje su ranije koristile zdravstvene ustanove, završena je migracija tih podataka u IZIS za sve zdravstvene ustanove, dok je za Dom zdravlja Banjaluka migracija u toku. Ističu da je digitalizacija način života u svim sferama društva,  pa samim tim  i neminovnost zdravstvenog sistema Srpske.

– Sada su svi medicinski podaci integrisani na jednom mjestu, za razliku od ranije kada je svaka zdravstvena ustanova bila jedinka za sebe i samo je ona raspolagala podacima o osiguranicima koji su koristili njihove usluge. Dakle, suština IZIS-a je upravo to – da sve zdravstvene ustanove, i privatne i javne, budu međusobno uvezane, integrisane, odnosno da između njih bude moguća razmjena medicinskih podataka – poručuju iz FZO RS.

Kako dodaju, to znači da, ako je pacijent bio u bilo kojoj ustanovi, kada dođe u neku bolnicu na dalje liječenje, nadležni ljekari, u skladu sa definisanim pravom pristupa, mogu da vide koji pregledi su rađeni tom pacijentu u drugim ustanovama, koje terapije je primao itd.

– To će, između ostalog, spriječiti dupliranje pregleda i doprinijeti efikasnijem liječenju pacijenata na osnovu uvida ljekara u njegov elektronski karton. To prije IZIS-a nije bilo moguće niti su to raniji sistemi zdravstvenih ustanova omogućavali – ističu iz FZO RS za “Nezavisne novine”.

Napominju da je riječ je o znatno naprednijem, složenijem i sigurnijem programu za koji očekuju da će doprinijeti efikasnosti, a budući da se radi o novom programu, kao i sve što je novo, zahtijeva izvjesno vrijeme dok se u potpunosti zdravstveni radnici ne prilagode novom načinu rada.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Draško Stanivuković: Veći izazovi me uvijek više motivišu! (VIDEO)

DB

Banjaluka izabrala: Pavle Dujaković i Sofija Pajić najbolji sportisti (FOTO)

DB

Ko najviše vjeruje u Boga: BiH na vrhu evropske liste

DB

Novi protesti ispred OHR-a u Sarajevu zakazani za petak

DB

Hapšenje na Jarinju: Srbinu, bivšem policajcu, lisice na ruke pred porodicom

DB

Stanivuković: Izvjesno je da ja neću biti predsjednik PDP

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više