Izdvajamo

Svjetski dan djeteta – Zašto nam je važan 20. novembar?

Svjetski dan djeteta ustanovljen je 1954. godine kada je Generalna skupština usvojila rezoluciju 836 (IX) istoimenog naziva. Generalna skupština je ovim dokumentom pozvala države članice da ustanove Svjetski dan djeteta koji bi se obilježavao kao dan “bratstva i razumijevanja među djecom širom svijeta” i koji bi bio posvećen aktivnostima za unapređenje blagostanja djece.

Dodatan značaj ove rezolucije ogleda se učinjenici da je ona dobrobit djece dovela u vezu sa samom svrhom postojanja Organizacije Ujedinjenih nacija.

U rezoluciji se tako navodi da obaveze Organizacije prema “budućim generacijama” mogu biti ostvarene samo povećanim naporima usmjerenim ka djeci, kao i da bi “obilježavanje dana djeteta širom svijeta doprinijelo ljudskoj solidarnosti i saradnji među nacijama”. S tim u vezi, rezolucija je utvrdila i da bi taj dan trebalo da bude posvećen i jačanju i proširivanju napora preduzetih od strane Ujedinjenih nacija u korist sve djece svijeta.

Dugo se nije znalo koji dan će zaista biti Svjetski dan djeteta

Iako je rezolucijom bilo predviđeno da bi obilježavanje Svjetskog dana deteta trebalo da počne 1956. godine, njen tekst nije odredio nijedan konkretan datum koji bi tome trebalo da služi. Umjesto toga, Generalna skupština je državama prepustila da same odaberu datum i način za obilježavanje Svjetskog dana djeteta koji same budu smatrale najprikladnijim. Koji datum će postati najšire, mada ne i isključivo, prihvaćen za obilježavanje Svjetskog dana djeteta odrediće potonji događaji.

Djeca, boje, prava djeteta

Pet godina kasnije, 20. novembra 1959. godine Generalna skupština usvojila je rezolucija 1386 (XIV) kojom je proglašena Deklaraciju o pravima djeteta. Ciljevi usvajanja ovog dokumenta nisu se pretežno ticali utvrđivanja posebnog korpusa prava djeteta, koliko potrebe da se naglasi da je deci potrebno obezbijediti dodatnu zaštitu i negu kako bi ona mogla da uživaju ljudska prava i slobode utvrđene Poveljom UN i Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Deklaracija je u tom smislu proklamovala da “čovječanstvo duguje djeci ono najbolje što može da pruži” i utvrdila 10 principa kojima bi zaštita prava prava trebalo da se rukovodi.

Istog datuma trideset godina kasnije, 20. novembra 1989. godine, Generalna skupština je usvojila Konvenciju o pravima djeteta. Po svojoj pravnoj prirodi, Konvencija predstavlja međunarodni ugovor za zaštitu ljudskih
prava otvoren za pristupanje svim državama.

Konvencija o pravima djeteta je do sada ratifikovalo 196 država (sve članice Ujedinjenih nacija izuzev Sjedinjenih Država), što ovaj dokument čini najšire prihvaćenim pravnim instrumentom za zaštitu ljudskih prava. Sprovođenje obaveza iz Konvencije od strane država prati Komitet UN za prava djeteta koji se nalazi u Ženevi.

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Istočno Sarajevo: Posjeta predstavnika Elektrotehničkog fakulteta kompaniji Fudžicu

SB

Novi zemljotresi u Turskoj i Siriji, više od 1.200 poginulih

JMS

Banjaluka i veliki dio RS bez struje

JMS

Gdje je jutros bilo najhladnije u BiH

SB

Banjaluka: Počela isplata jednokratne pomoći penzionerima

JMS

Davor Dragičević: Očekujem oslobađajuću presudu

JMS

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više