Foto: CBC
Tehnologija

Usvojene nove mjerne jedinice: Zemlja je teška šest ronagrama


Međunarodni istraživači okupljeni u Francuskoj izglasali su nove najmanje i najveće mjerne jedinice, podstaknuti stalno rastućom količinom podataka, a to su ronagrami i kvetametri.

Po prvi put u više od tri decenije, nove su mjerne jedinice dodate Međunarodnom sistemu jedinica (SI), dogovorenom globalnom standardu za metrički sistem.

Rona i kveta postaju oznake za najveće mjerne jedinice, a ronto i kvekto za najmanje.

Može se reći da je sada težina Zemlje oko šest ronagrama umjesto 6000 jotagrama. Može se opisati da Jupiter ima masu od oko 1,9 kvintagrama umjesto samo 1,9 miliona jotagrama. A težina elektrona je jedan rontogram ili 0,001 joktogram.

Sponzorisano

O promjeni su glasali istraživači i predstavnici vlada iz cijelog svijeta koji su prisustvovali 27. Opštoj konferenciji za težine i mjere, koja upravlja SI-om i održava se otprilike na svake četiri godine u dvorcu Versaj, zapadno od Pariza.

Nacionalna fizikalna laboratorija Ujedinjenog Kraljevstva, koja je pokrenula inicijativu za nove mjerne jedinice, potvrdila je da je usvojena rezolucija. Time se olakšava izražavanje velikih količina.

Otkako je SI uspostavljen 1960. godine, naučna potreba dovela je do sve većeg broja mjernih jedinica. Hemičari su uveli zetu i jotu kako bi lakše izrazili velike molekuralne količine. Jotametar je jedinica iza koje slijede 24 nule.

Čak ni moćna jota nije dovoljna za sve veću količinu podataka, prema Ričardu Braunu, direktoru odjeljenja za mjerne jedinice u Nacionalnom fizikalnom laboratoriju Ujedinjenog Kraljevstva.

– Vrlo smo blizu granice po pitanju izražavanja podataka u najvećoj mjernoj jedinici jotabajtima. Na donjem kraju ima smisla imati simetrično širenje, što je korisno za kvantnu nauku, fiziku čestica, kada mjerite stvarno, stvarno male stvari – rekao je Braun za AFP.

Nova težina svijeta

Nove mjerne jedinice mogu pojednostaviti govor o nekim prilično teškim objektima.

– Ako razmišljamo o masi, umjesto o udaljenosti, Zemlja teži otprilike šest ronagrama – kaže Braun.

Ideju za ažuriranje je dobio kada je vidio da se koriste neodobrene mjerne jedinice za skladištenje podataka kao što su brontobajti i helabajti.

To su bili termini koji su neslužbeno bili u opticaju pa je bilo jasno da SI mora nešto preduzeti. Međutim, metričke prefikse treba skratiti samo na njihovo prvo slovo. B i H su već zauzeti, što isključuje “bronto” i “hela”. Jedina slova koja nisu korištena za druge jedinice ili druge simbole bila su R i Q.

Konvencija nalaže da veći prefiksi završavaju na A, a manji na O.

– Nove bi mjerne jedinice trebale osigurati sistem za budućnost i zadovoljiti svjetsku potrebu za većim brojevima, barem u sljedećih 20 do 25 godina – zaključio je Ričard Braun.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Aplikacija za upoznavanje Tinder gubi korisnike, Hinge je in

DB

I u Srbiji zabranjena kupovina popularne video-igre

DB

“Digitalna goljotina” – blokirati slavne koji ne pričaju o Gazi

DB

iPhone 16 Pro dobija poboljšanje za ekran?

DB

Mask: Za kolonizaciju Mliječnog puta trebaće nam milion godina

DB

Nospace – nova društvena mreža stiže u junu

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više