Foto: UNSPLASH
Politika

Bliska saradnja sa regionom ključna za izazove migracija  

Bliska saradnja EU sa zemljama na zapadnom Balkanu ključna je za suočavanje sa zajedničkim izazovima koje predstavljaju migracije, navodi se u Akcionom planu za zapadni Balkan koji je objavila Evropska komisija.

Komisija je objavila Akcioni plan za zapadni Balkan u kojem je predstavljeno 20 operativnih mjera povezanih sa borbom protiv ilegalne migracije duž takozvane balkanske rute.

Plan obuhvata mjere u vezi sa pet važnih tačaka, a to su jačanje upravljanja granicama duž ruta, brze procedure za azil i podršku kapacitetu za prihvatanje migranata, borba protiv krijumčarenja miganata, jačanje saradnje na readmisiji i vraćanju migranata i dostizanje usklađenosti vizne politike.

Mjere su usredsređene na podršku i djelovanje partnera EU na zapadnom Balkanu, ali i postupke Unije.

Cilj plana je da se ojača saradnja u vezi sa migracijama i upravljanjem granicama sa partnerima na zapadnom Balkanu u svjetlu jedinstvenog statusa regiona kada se radi o perspektivi učlanjenja u EU, kao i napora zemalja regiona da se usklade sa pravilima Unije.

Kada se radi o jačanju upravljanja granicama duž ruta, Komisija navodi da je to ključno za smanjenje priliva neregularnih migranata, uključujući u svjetlu načina rada krijumčara, pojačanog nasilja, rizika od krijumčarenja oružja i organizovanog kriminala.

Komisija podsjeća da je EU već zaključila statusne sporazume sa Srbijom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom za razmještanje službenika Fronteksa, evropske agencije za upravljanje granicama.

U izvještaju se ističe da EU ostaje privržena jačanju kapaciteta za azil u zemljama zapadnog Balkana, te da nastavak podrške regionu uključuje dalje jačanje procedura i osiguravanje adekvatnih uslova za prijem migranata.

Komisija podsjeća da je tokom sastanka ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova EU i zapadnog Balkana 3. novembra pokrenula takozvano Operativno partnerstvo za borbu protiv krijumčarenja.

U dokumentu je naglašeno da puno sprovođenje sporazuma o readmisiji sa partnerima iz regiona ključno za saradnju na povratku i readmisiji migranata, uz napomenu da će novi program za vraćanje migranata iz regiona biti razvijen 2023. godine, čime će se ojačati saradnja i koordinacija na operativnom nivou između EU, zapadnog Balkana i zemalja porijekla.

Prema tekstu dokumenta, usklađivanje vizne politike je ključno za dobro funkcionisanje bezviznog režima zapadnog Balkana sa EU.

Komisija je navela da danas usvaja Peti izveštaj o suspenziji viza o praćenju bezviznog režima EU sa BiH, Srbijom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

Izveštaj je usredsređen na radnje koje su preduzete da bi se odgovorilo na preporuke koje je Komisija dala u Četvrtom izveštaju, pri čemu se i dalje ispunjavaju uslovi za bezvizni režim, ali su potrebni hitni koraci na usklađivanju sa viznom politikom EU.

Komisija navodi da će EU i njene članice morati dodatno da rade zajedno kako bi dostigle ciljeve iz Akcionog plana za zapadni Balkan.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Bubić: Podnijeli smo prigovor na optužnicu, ne postoji krivično djelo

SB

Dončić: Nema tog nevremena i elementarne nepogode  koji se mogu mjeriti sa aktuelnim režimom (VIDEO)

SB

Kabić podnio ostavku nakon konsultacija sa Dodikom

SB

Za sutra zakazan nastavak sjednice NSRS

DB

Kresojević: Vlada skupljom strujom opteretila domaćinstva, a “šminka” cijene 15 artikala

DB

Višković odgovorio zašto je povučen Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini RS

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više