Foto: Akta.ba
Politika

Daš prilog partiji, pa dobiješ tender: Devet stranaka prijavljeno CIK-u

Političke partije u BiH prijavile su oko 550.000 KM donacija privatnih preduzeća, a devet stranaka primalo je zakonom zabranjene priloge od kompanija koje su dobijale tendere od organa izvršne vlasti.

Tvrde ovo u Transparency International koji je zbog toga uputio prijave Centralnoj izbornoj komisiji protiv Republičke stranke Srpske, SDP, SDA, HDZ, NiP, Stranke za BiH, HRS, Socijaldemokrata BiH i Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu.

Najviše zabranjenih priloga primila je SDP koja je prijavila oko 83.000 KM donacija privatnih preduzeća u postizbornom izvještaju za posljednje opšte izbore, a među donatorima našlo se i 15 privatnih kompanija koje su sklapale poslove sa državom.

– To je zabranjeno Zakonom o finansiranju političkih partija, a zanimljivo je da je većina zabranjenih donatora poslovala sa organima u kojima SDP čini dio vlasti – ističu u TI BiH.

Poseban problem je, kako dodaju, slučaj Tehničkog remonta Bratunac koji je sa 12.000 KM finansirao Republičku stranku Srpske, čiji je predsjednik Slaven Risitić ujedno i direktor ovog preduzeća.

U TI BiH kažu da je ova donacija sporna po dva osnova. Prvi je taj što Republika Srpska i dalje ima značajan manjinski udio u vlasništva Tehničkog remonta Bratunac koji na svom sajtu navodi da Republika Srpska “time pruža podršku prilikom sklapanja komercijalnih ugovora“.

– Pored toga, sporno je i to što Tehnički remont godinama dobija vrijedne poslove od MUP RS, a samo prošle godine dobio je ugovor od 49.000 KM i nije se smio naći među donatorima stranaka – ističu u TI BiH.

SDA je prikazala pojedinačno najviše donacija privatnih preduzeća 137.800 KM, a među donatorima ove stranke nalazi se i šest kompanija koje su poslovale sa organima izvršne vlasti.

Ostale stranke prijavile su samo manje donacije, a brojne velike partije ni ove godine nisu prikazivale donacije privatnih preduzeća.

Tako SNSD, koji je po procjeni TI BiH na kampanju potrošio preko 2 miliona KM, u izvještajima nije prikazao ni jednu marku donacija privatnih preduzeća.

HDZ BiH prikazao je svega 6.000 KM donacija privatnih kompanija, a među donatorima ove partije je i Vodoprivreda Posavina koja je od opštine Odžak i Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona gdje ova stranka ima vlast, dobila ugovore vrijedne preko 84.000 KM.

Narod i pravda u izvještaju ima prijavljeno nekoliko manjih donacija, a sporna je firma Conram koja je tokom prošle godina sklopila više ugovora o javnim nabavkama sa lokalnim zajednicama.

Iako su ove godine stranke prijavile 552.510 KM donacija privatnih preduzeća, što je, po ocjeni TI BiH, znatno više nego ranijih godina, brojne velike političke stranke koje dugo učestvuju u vlasti godinama ne prijavljuju donacije privatnih kompanija.

– Tako pored SNSD treba istaći da, na primjer, Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija nisu prijavile ni jednu marku ovih donacija – navode u TI BiH.

Sa druge strane, političke partije teško mogu opravdati ogromne troškove izborne kampanje, jer su po podacima TI BiH, SNSD, Ujedinjena Srpska i još šest političkih partija prikrili najmanje 1,5 miliona KM troškova protekle izborne kampanje.

– TI BiH već dugo ukazuje da zbog lošeg Zakona o finansiranju političkih partija stranke uspijevaju sakriti svoje stvarne finansijere i iznose prihoda sa kojima raspolažu, a posebno rashoda koje ni sama CIK ne može utvrditi – poručuju iz TI BiH.

Srpskainfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

​Bosančić: Pod hitno riješiti problem vodosnadbijevanja na Manjači

M B

RUGIPP: Od 19. februara do 05. aprila istraživanje stepena zadovoljstva uslugama koje pruža korisnicima

SB

Knežević: „Zimsko  prelo“ čuvar tradicije i običaja (VIDEO)

M B

Osuđen Brajan Volš

SB

Špirić: Političari u BiH utvrđuju da li je zapad na istoku ili istok na zapadu

M B

Javni sektor u Srpskoj se pobunio, zbog rasta minimalca traže veće plate

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više