Foto: Srna
Politika

Vlada: Pokrenut projekat izrade socijalne karte Srpske

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o pokretanju projekta izrade socijalne karte Srpske s ciljem stvaranja jedinstvene evidencije u oblasti socijalne zaštite, a Ministarstvo finansija zaduženo je da za izradu prijedloga projektnog zadatka obezbijedi 250.000 KM bez PDV-a.

Riječ je o jedinstvenom informacionom sistemu – registru koji bi trebao da sadrži podatke o socijalno-ekonomskom statusu lica korisnika prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite, saopteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

– Cilj uspostavljanja informacionog sistema-registra jeste stvaranje jedinstvene evidencije u oblasti socijalne zaštite, kao i uspostavljanje mehanizama za provođenje racionalne i efikasne socijalne zaštite zasnovane na podacima o socijalno-ekonomskom statusu pojedinca i porodice u kojoj živi – navodi se u saopštenju.

Razvojem informacionog sistema-registra socijalne karte, kao i donošenjem zakona o socijalnoj karti uspostavila bi se baza socijalno – ekonomskog statusa pojedinca korisnika određenog prava i sa njim povezanih lica, način objedinjavanja, sadržaj, korištenje i čuvanje podataka, formiranje i prosljeđivanje notifikacija sa drugim informacionim sistemima, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je predviđeno da Projekat izrade socijalne karte Republike Srpske bude realizovan u tri faze: fazu analize postojećeg stanja u oblastima relevantnim za izradu socijalne karte i izrada prijedloga projektnog zadatka tehničkog rješenja, fazu uspostavljanje interoperabilnog informacionog sistema za socijalnu kartu, te fazu automatizovanog sprovođenja upravnih postupaka u informacionom sistemu za socijalnu kartu.

– Po izradi prijedloga projektnog zadatkaprijedloga tehničkog rješenja, uporedo sa drugom fazom, planiran je i završetak Nacrta zakona o socijalnoj karti – ističe se u saopštenju.

Vlada je zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske da pristupe identifikaciji svih nadležnih organa koji vode upravne i druge postupke i/ili posjeduju podatke relevantne za izradu socijalne karte.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Generalni sekretarijat zaduženi su da, u saradnji sa nadležnim organima, upravljaju i sprovode proces uspostavljanja interoperabilnog informacionog sistema za socijalnu kartu Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Obaveza Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo jeste da preduzme aktivnosti na izradi detaljnog prijedloga projektnog zadatka za uspostavljanje interoperabilnog informacionog sistema za socijalnu kartu Republike Srpske s ciljem identifikacije i analize relevantnih propisa, kvaliteta postojećih elektronskih evidencija, registara, podataka i tehničke spremnosti institucija za sprovođenje projekta, kao i identifikovanja potencijalnih rizika u realizaciji i vrijednost ukupne investicije.

– Zaduženi su svi organi nadležni u oblastima relevantnim za izradu socijalne karte da, u svrhu efikasne realizacije projekta, obezbijede i dostave potrebne informacije koje se odnose na provođenje upravnih postupaka u njihovoj nadležnosti, kao i da omoguće uvid u registre i baze podataka iz njihove nadležnosti – navodi se u saopštenju.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Špirić: Političari u BiH utvrđuju da li je zapad na istoku ili istok na zapadu

M B

Ročišta Dodiku i Lukiću zakazana u isto vrijeme

DB

Dodik: Svakih sedam dana bih se sastajao sa Putinom

DB

“BiH i Srbija neće biti uvučeni u NATO po ukrajinskom scenariju”

DB

Stojanović: Cvjetinović uništava RiTE Ugljevik

DB

Višković: Važno povezivanje osnovnih škola iz Srpske i Srbije

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više