Foto: A. Čavić
Banjaluka

Skupština grada usvojila odluke o povećanju cijena komunalnih usluga (VIDEO)


Odbornici Skupštine grada Banjaluka većinom glasova  usvojili su odluke kojima se omogućuje korekcija cijena komunalnih usluga. Voda će tako biti skuplja za 12 odsto, odvoz smeća za 24, a grijanje je poskupjelo za 19 odsto, kaže Bojan Kresojević gradski menadžer, apostrofirajući činjenicu da je do povećanja cijena komunalnih usluga došlo usljed inflacije, odnosno povećanja cijena električne energije, goriva i rezervnih dijelova.  Kresojević je dodao da je Grad učinio sve da povećanje cijena komunalnih usluga bude niže od stope rasta ličnih dohodaka u posljednje četiri godine, te da se ujedno omogući nesmetan rad svih banjalučkih komunalnih preduzeća. Ipak, i on kao i dobar dio gradskih odbornika imao je primjedebe na rad i funkcionisanje preduzeća Eko Toplane.

– Postoje brojni problemi u komunikaciji sa ovim preduzećem, i ja bih se mogao složiti sa pojedinim odbornicima Skupštine grada, da bi mi trebali preispitati svoj odnos sa privatnim partnerom u ovom preduzeću. Treba znati, da grad participira sa 49 % udjela u preduzeću „Eko Toplane“, a privatni partner sa 51% i da je to vrlo izazovno za  ispregovarati, ali sam ja razumio da su odbornici privatnom partneru danas poslali jasnu poruku da na ovakav način ne može da sarađuje i posluje sa Gradom. Ja ne isključujem mogućnost ni da se promijeni partner, ili da Grad postane većinski vlasnik,  ja ću se lično zalagati za to, jer bilo kakvi konteksti po kojima Grad ne dobija blagovremene informacije nisu prihvatljivi. To je jedna strana priča, a druga jeste naša odgovornost da grijanje funkcioniše nezavnisno od toga ko je privatni partner, i mislim da je Skupština grada danas pokazala tu odgovornost, kazao je Kresojević  

-Ja ne znam kako će građani izdržati ovaj udar. Glasao sam protiv svih ovih odluka. Grad je, kaže, na žalost, postao servis preduzeća „Eko Toplane“ –  kazao je vidno razočaran tokom skupštinske rasprave, odbornik Narodnog pokreta Banjaluka zove Saša Lazić.

Ujedinjena Srpska podržala je odluke kojima se definiše povećanja cijena usluga Vodovoda i Čistoće ali ne i Eko Toplane, pojašnjavajući razloge za takav stav u gradskom parlamentu.

Sponzorisano

– Ja sam to na jedan jednostavan način obrazložio. Povećanjem cijena komunalnih usluga, voda će poskupjeti u prosjeku za dvije marke, odvoz smeća za dvije do tri marke, a grijanje čak za 30 maraka. Upravo zbog ove razlike smo glasali ovako, kao što smo glasali . Ono što je sporno jeste i grant “Eko Toplanama”. Zašto? „Eko Toplane“ su dobile grant od dva miliona amraka, prije samo nekoliko mjeseci. Sada su došli sa novim zahtjevom, a mi nemamo nikakav izvještaj kako je utrošen prethodni grant. Smatramo da to nije prihvatljivo, nije realno, nije opravdano. Vi imate situaciji da kada tražite kao nevladina organizacija pet hilajda maraka, morate da skupite desetak različitih papira, i morate sve da opravdate, a kada tražite pet miliona, odnosno sedam miliona, kao Eko Toplane, onda ne morate ništa da pravdate – kazao je šef kluba odbornika Ujedinjene Srpske Neven Stanić.

5

Svi smo mi korisnici usluga Vodovoda i Čistoće, ali nismo svi korisnici Eko Toplane kaže Neven Stanić, koji je objasnio šta podrazumijeva zaključak  kojeg je ova stranka predložila a odbornici na kraju usvojili.

– Ovaj zaključak kojeg smo mi predložili podrazumijeva da se ovaj grant od pet miliona maraka podijeli svim građajima Bnajaluke a ne samo onim koji su korisnici usluga preduzeća Eko Toplane. Ja ću se svojski potruditi da ovaj zaključak bude sproveden, rekao je Stanić.

Gradski menadžer Bojan Kresojević nije bio siguran na koji način će doći do isplate pet miliona konvertibilnih maraka koje su prvobitno planirane kao grant Eko Toplanama, nakon zaključka kojeg su podnijeli odbornici Ujedinjene Srpske, a kojeg je većinom glasova usvojila gradska skupština.

– Mi smo predložili finansijska sredstva za sistem daljinskog grijanja koji je povjeren „Eko Toplanama“ Obzirom da je Skupština usvojila jedan zaključak koji je u konfliktu sa našim prijedlogom, mi ćemo za narednu sjednicu, ponovo ovo staviti na dnevni red, da se Skupština izjasni kome ide novac – kratko je na kraju prokomentarisao Kresojević.

Ljubinko Spasojević/ SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Dijelovi banjalučkih ulica i naselja sutra bez struje

DB

Banjaluka: Hapšenje zbog pokušaja ubistva

DB

Kondić: Grad daje vrijedno zemljište za male pare dok problemi sa vodosnabdijevanjem ostaju neriješeni

DB

Kresojević uputio inicijativu za ukidanje poreza na kupovinu prve nekretnine

SB

Inspekcija za hranu obavila kontrolu: Nema nesipravnih “Berny” proizvoda na policama

SB

Banjaluka najtoplija u svojoj istoriji

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više