Foto: Pexels/ilustracija
Izdvajamo

Majke na bolovanju zbog bolesnog djeteta uglavnom ne dobijaju punu platu

Da bi pomogli zaposlenima pojedini poslodavci u Srpskoj ne umanjuju platu na ime bolovanja zbog bolesnog djeteta za predviđenih 15 dana tokom godine, a roditelji smatraju da bi tu praksu trebalo da uvedu sva javna i privatna preduzeća.

U današnje vrijeme, kada mnogi jedva sastavljaju kraj s krajem, svaka marka je dobrodošla, a i najmanji odbitak od ličnog dohotka za roditelje je dodatni udarac po džepu, s obzirom na to da veliki izdatak predstavlja i izdvajanje novca za lijekove, koje često plaćaju.

Među rijetkima koji se mogu pohvaliti da radnicima ne umanjuju platu po ovom osnovu su Zavod za zapošljavanje RS i gatački Srednjoškolski centar “Pero Slijepčević”.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić rekao je za “Glas” da je za njega neprihvatljivo da roditeljima, prvenstveno majkama, bude umanjivana plata, jer nisu došli na posao zbog djeteta koje je bolesno.

– Kod nas u zavodu platu po tom osnovu ne umanjujemo i nastojaćemo da tako nastavimo i u narednom periodu, jer to su mala sredstva na godišnjem nivou za našu instituciju – kazao je Vujičić.

Direktor SŠC “Pero Slijepčević” u Gacku Aleksandar Saša Purović kazao je da je sve stvar kolektiva te da je kolegijalnost u ovoj obrazovnoj ustanovi na nivou, što doprinosi boljim rezultatima rada.

– Ne znam kad je nekome od zaposlenih u ovoj obrazovnoj ustanovi umanjena plata jer je morao da odsustvuje s posla zbog bolesti djeteta. Kad se desi da je nekome dijete bolesno i da ne može da dođe na posao druge kolege izlaze u susret i preklapaju časove, nastava ne trpi – kazao je Purović.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS pojašnjavaju da poslodavci u Srpskoj mogu da isplaćuju plate radnicima za vrijeme bolovanja u punom iznosu, i kada to nije obavezno po zakonu, te da to rade na teret preduzeća.

– Fond refundira bolovanja duža od 30 dana, onoliko koliko je to previđeno zakonom. Poslodavac radnicima za vrijeme bolovanja do 30 dana nadoknađuje platu u visini od 70 do 100 odsto od osnova u skladu sa Zakonom i opštim aktom poslodavca, osim ako dijete boluje od malignih bolesti onda je 100 odsto – istakli su u Fondu.

Dodali su da osiguranik Fonda ima pravo na bolovanje zbog njege člana uže porodice i to do 15 dana u toku kalendarske godine za dijete mlađe od 15 godina, a ako je član uže porodice stariji od 15 godina, do sedam dana u toku godine.

Jelena Bjelica, majka i autor “Moje dijete – časopisa za roditelje” iz Banjaluke, kazala je da je jedno od najčešćih pitanja koje joj postavljaju majke zašto poslodavci u Srpskoj umanjuju platu na ime bolovanja zbog njege djeteta do 15 dana.

– Logično bi bilo da, ako se već vodi kao bolovanje za njegu djeteta, ništa ne bude umanjeno od plate. Ne vidim svrhu postojanja te odredbe do 15 dana bolovanja na ime njege djeteta, kada je svima jasno da se ne može predvidjeti koliko će dijete biti bolesno tokom godine – kazala je Bjelica.

Dodala je da bi bilo korektno kada bi se i drugi poslodavci uključili i bar tih 15 dana godišnje roditelje poštedjeli umanjenja plate, jer je u današnje vrijeme i pet odsto puno kad se odbije od mjesečne zarade.

– Da svi ne umanjuju 30 odsto plate rekla mi je jedan majka koja radi na Univerzitetskom kliničkom centru RS. Ona mi je napisala da u toj zdravstvenoj ustanovi na ime bolovanja zbog bolesnog djeteta radnicima odbijaju deset odsto, što je opet bolje u odnosu na ostale primjere – naglasila je Bjelica.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kazao je da poslodavci u Srpskoj nemaju mnogo povjerenja u zaposlene kad su u pitanju bolovanja, što većinu njih koči da razmišljaju u pravcu pojedinih kolega koji ne umanjuju platu radnicima kada su ima djeca bolesna.

– Zloupotreba bolovanja je i dalje jedan od većih problema sa kojima se suočavamo. Za svaku pohvalu su poslodavci koji radnicima isplaćuju punu platu u tim slučajevima, jer većina i da hoće, ne može, jer to treba neko da zaradi. To nije iz džepa poslodavca, nego drugog radnika – kazao je Trivić.

Teža oboljenja

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da se plata u punom iznosu takođe obavezno nadoknađuje u slučajevima bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, oboljelima od malignih bolesti, u slučajevima njege djeteta oboljelog od malignih bolesti, dobrovoljnog davanja organa, tkiva ili ćelija.

– U slučaju da dijete do 18 godina ima teško oštećeno zdravstveno stanje zbog oštećenja moždanih struktura, boluje od malignih bolesti ili drugog teškog zdravstvenog stanja, roditelj ima pravo na bolovanje od četiri mjeseca tokom godine, koje može da koristi po potrebi u toku godine – kazali su Fondu.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Mladoj majci iz Banjaluke (26) potrebni dobrovoljni davaoci krvi na VMA u Beogradu (FOTO)

DB

Vučić: Ubijeni Srbi nisu teroristi, već porodični ljudi, očevi

DB

Vukanović: Šmit je uzeo pare i nagodio se sa Dodikom

DB

Upozorenje za EU: Stiže fentanil, 50 puta jači od heroina

DB

Flota tankera “u sjeni”: Kako Rusija zaobilazi sankcije Zapada?

DB

Srušila se jedrilica kod Bihaća, pilot poginuo

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više