Foto: Agencije
EX YU

Pečat Stefana Nemanje završio na Malti: U otkup se uključila i Srbija?

Pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić, ponuđen je na prodaju u aukcijskoj kući Artemide Aste sa Malte, prenijela je “ArheoSerbia”.

Naime, aukcija će se održati 6. i 7. maja, a građani su jednoglasni da naša država treba da reaguje i predmet vrati u Srbiju.

Kustos Nikola Kusovac izjavio je da je pečat velikog župana Stefana Nemanje iz 12. vijeka, koji se našao na akuciji u inostranstvu, jedan od jeftinijih bronzanih pečata i ocijenio da bi se slični problemi mogli spriječiti kada bi država, odnosno Ministarstvo kulture podizalo cijenu “svoje robe” i kada bi pojedinac znao da će biti ozbiljno nagrađen za pronađeni predmet.

– Treba da radimo na tome da omogućimo da Ministarstvo podiže cijenu svoje robe, da ona ne izlazi van zemlje, da nemate razlog da pravite rizik, da ćete znati ako otkrijete nešto da ćete biti ozbiljno nagrađeni od svoje države, da ne biste dobili ideju da nađeno stavite u džep i odete kod Malteških vitezova da prodate svoje blago – rekao je Kusovac gostujući na TV Tanjug vezano za informaciju da je aukcijska kuća sa Malte na prodaju stavila pečat Stefana Nemanje, navodeći da potiče iz 12. vijeka i da je u pitanju izuzetno rijedak predmet, kao i da se Istorijski muzej Srbije uključio u aukciju da bi ga otkupio.

Pečat Stefana Nemanje na aukciji: Početna cijena 1.100 evra

Kusovac je upozorio da se uvijek bavimo posljedicama, a ne uzrokom.

– Koliko sam otpatio izgubljenih dragocenih predmeta značajnijih od ovoga kojih imamo nekoliko. Kustos Vesna Radić rekla je da u samoj zbirci Narodnog muzeja postoje tri pečata i da zna da ima jedan oštećen u Ermitažu i tri koja je neko zabilježio na crtežu, kada nije bilo fotografija – precizirao je Kusovac.

Prema njegovim riječima, jasno je da je to jedan od jeftinijh bronzanih pečata, ali da se i bez obzira na tu činjenicu moramo zapitati zašto je izašao iz zemlje, jer po zakonima koje ima Srbija, a koji su dobri, to ne bi smjelo da se desi.

Carinska služba je budna i ne možemo ih kriviti jer treba tražiti predmet koji stane u džep, rekao je Kusovac.

– Knjaz Miloš je još 1830. godine uredio da sve što se nađe u zemlji i vodi pripada državi, uz to je bilo rečeno i da se poštenom nalazaču određuje pristojna nagrada – rekao je Kusovac i dodao da je ponuđeno 1.000 evra, niko ne bi iznosio predmet iz zemlje i pravio prekršaj.

Kako kaže, ovo je sitan gubitak u odnosu na gubitke koje su imali.

Podsjetio je da je Zevsovo srebro izašlo iz zemlje i da je prodavano na velikim aukcijama koje organizuju Kristi, Sotbi…

– Patio sam prije tri decenije, kada se Desa Milošević požalila da se prodaje remek djelo srpskog ikonopisa srednjeg vijeka, ogromna Longinova ikona rekao je Kusovac i podsjetio da se one čuvaju u Dečanima, ali da su izmještene da ne stradaju.

Foto: Agencije

Čuvaju se, kako kaže i u Velikoj Hoči.

– Iznijeta je iz Velike Hoče i prije 30 ili 40 godina joj je cijena bila 15.000 funti – kazao je Kusovac i podsjetio da su tada alarmirali sekretarijate za kultru ali za otkup nisu dobili ni cvonjak.

Dodao je da su se sada u akciju uključili i otresiti Srbi koji imaju dobre prihode, i da o nekima od njih i piše, i da nije strašno kada nešto završi u rukama tih ljudi ako imaju svijest da je to opšte dobro.

– Ovaj predmet nije unikatan i nije tako rijedak, ima pet ili šest poznatih primjeraka. Istorijski muzej ga nema, a bez pečata Stefana Nemanje predmet je feleričan – ocijenio je Kusovac i naglasio da bi se, kada bi budžet za kultru bio veći, lakše otkupljivalo.

Ministarstvo sa sredstvima kojima raspolaže jedva podmiruje birokratiju, kustose i elementarno funkcionisanje Muzeja, naveo je on.

Na pitanje kakav mu je utisak, koliko znamo o našoj istoriji, posebno mlađe generacije, Kusovac objašnjava da ono što znamo ne boli, za razliku od onoga što ne znamo.

– Srbija je takva, gdje god zakopate nešto nađete, bilo neolitsko ili iz nekog drugog doba, sve je tržišno zanimljivo … Kada dođe nevolja, ćup sa zlatom se zakopa, pa se pojavi jednog dana, ako ne dođe do onoga do koga treba, već do Sotbija, Kristija, i to je šteta – naveo je on.

Foto: Agencije

Kada imate svijest o njegovom postojanju nije strašno, smatra Kusovac.

– Jako sam se jedno vrijeme jedio na Vuka Karadžića koji je prodavao Srbulje, stare rukopisne knjige, imao je cijelu svoju mrežu, iznosio je sve preko Kotora, ispostavilo se kada je izgorjela naša biblioteka da je ostalo sačuvano ono što je prodavao, u Minhenu, Moskvi… – naveo je Kusovac.

Na pitanje o čemu govori oslikani pečat Stefana Nemanje, sa prednje i zadnje strane, odgovorio da je Sveti Stefan bio zaštitnik kuće naše vladajuće loze Nemanjića.

– Znali su kako se to radi, davali su dobrim majstorima. Ne vjerujem da je naš majstor radio, obično su angažovali majstore iz okoline, gdje je bilo više iskustva, znanja, a može biti i naš, svejedno je – rekao je Kusovac.

Prema njegovim riječima, to su dragocenosti koje našu istoriju čine bogatom.

– Imamo s čim i pred Miloša i pred strašnog sudiju. Naša istorija srednjeg vijeka je istorija ozbiljnog naroda koji je ostavio ozbiljni civilizacijski trag i ne čudi što neki naši spomenici pripadaju svjetskoj baštini – rekao je on.

Rezultati aukcijske kuće Artemide aste iz San Marina biće poznati 7. maja.

RTS

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Putin: Neizbježno je stvaranje poštenijeg multipolarnog svijeta

DB

Barel nafte ispod 88 dolara

DB

Cijena proširenja EU bila bi 256 milijardi evra

DB

Milan Radoičić pušten iz pritvora, tužilaštvo najavljuje žalbu

DB

Požar u Osijeku: Gašenje bi moglo trajati danima

DB

Požar u Osijeku: Vatrogasci kažu da do sada nisu vidjeli ovako nešto

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više