Foto: Profimedia
Društvo

Novine u oblasti bolovanja za njegu djeteta u Srpskoj


U slučaju odobravanja bolovanja za njegu djeteta mlađeg od 18 godina kod kojeg je UKC RS ustanovio potrebu njege zbog teškog oštećenja zdravstvenog stanja usljed oštećenja moždanih struktura, malignih bolesti i drugih teških oboljenja, bolovanje propisuje porodični doktor i više nije potrebno rješenje FZO.

To su saopštili iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS, naglasivši da novi pravilnik o postupku utvrđivanja privremene spriječenosti za rad koji je počeo da se primjenjuje, donosi novine.

– Naime, prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS, kao i pomenutim pravilnikom, zaposleni roditelji djece sa navedenim zdravstvenim problemima imaju pravo na bolovanje u trajanju od četiri mjeseca u toku tekuće godine na prijedlog ustanove tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Za razliku od ranije kada je bilo potrebno da se za odobravanje ovog bolovanja preda dokumentacija u nadležnu poslovnicu Fonda i gdje je osiguranik na kućnu adresu dobijao rješenje Fonda o odobravanju ovog prava, novim pravilnikom, a na osnovu pomenutog zakona, definisano je da sada to bolovanje propisuje porodični doktor na prijedlog tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite – navodi se u saopštenju.

Iz FZO napominju da se ovo bolovanje može iskoristiti po potrebi tokom godine, odnosno ne mora u kontinuitetu u trajanju od četiri mjeseca. Ukoliko roditelj želi u kontinuitetu da iskoristi pravo na ovo bolovanje, nakon 30 dana bolovanja, potrebno je dostaviti dokumentaciju nadležnoj prvostepenoj komisiji za ocjenu privremene nesposobnosti za rad preko 30 dana.

Sponzorisano

– Takođe, novim zakonom je omogućeno da roditelji djece sa malignim oboljenjem, između ostalih kategorija, imaju pravo na neto platu u iznosu od 100 odsto za vrijeme bolovanja, za razliku od ranije kada je iznosila 70 odsto.Podsjećamo da pored ovog prava na bolovanje, zaposleni roditelji imaju mogućnost bolovanja za njegu djeteta ili užeg člana porodice u trajanju do 15 dana po djetetu na godišnjem nivou (ako je riječ o djetetu mlađem od 15 godina) i sedam dana (ako je riječ o djetetu starijem od 15 godina). Takođe, pravo na bolovanje roditelji imaju i u slučaju bolničkog liječenja djeteta( u pratnji djeteta), sve dok dijete leži u bolnici, nezavisno da li se radi o liječenju u zdravstvenim ustanovama u ili van RS – ističu u FZO.

Novim zakonom, pa samim tim i Pravilnikom, precizirano je i da je obaveza osiguranika koji se nalaze na bolovanju da se svakih 15 dana javlja svom porodičnom doktoru radi obavljanja kontrolnih pregleda, izuzev osiguranika koji se nalaze na bolničkom liječenju. Ova odredba u zakonu ugrađena je na prijedlog UKC RS, a Pravilnikom je definisano da, ukoliko se osiguranik ne javi na kontrolni pregled, odnosno ne opravda svoj izostanak, porodični doktor može da ocijeni da je osiguranika sposoban za rad, poručuju iz ovog fonda.

Srpskainfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Haos na OI: VAR poslije dva sata poništio gol Argentine! (VIDEO)

DB

Zbog nevremena u Bileći i Gacku više sela bez struje

DB

Hrvatska: Na vrelu Une grade mini hidroelektranu!

DB

Dodik kritikovao odluku Ustavnog suda BiH da suspenduje Izborni zakon Srpske

DB

Milan Miličević saslušan u tužilaštvu

SB

Blokiran dio Pariza, eksploziv između dva stadiona (FOTO/VIDEO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više