Foto: iStock
Društvo

Sve više mladih doktora bježi od porodične medicine: Tjeraju ih broj pacijenata i papirologija


Ozbiljno je narušen odnos broja specijalizanata porodične medicine u sistemu, a imamo oko 350 specijalista porodične medicine od ukupna 702 doktora koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zbog čega je potrebno zainteresovati mlade doktore da se odluče za ovu specijalizaciju, ističe za “Nezavisne novine” Draško Kuprešak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske.

Koliko je bitna uloga koju porodična medicina ima u funkcionisanju primarne zdravstvene zaštite i zdravstvenog sistema ističe i Kuprešak, koji kaže da posljednjih 15-20 godina, koliko traje reforma, doktori porodične medicine prolaze kroz različite faze, od uspostavljanja programa dodatne edukacije, specijalizacije porodične medicine, subspecijalizacije.

– Trenutno je neka prelomna tačka za razvoj porodične medicine u Republici Srpskoj i potrebna je dodatna energija da se mladi doktori zainteresuju i bave porodičnom medicinom. Postoji ozbiljno narušen odnos kada je u pitanju broj specijalizanata porodične medicine u sistemu, a imamo oko 350 specijalista porodične medicine od ukupna 702 doktora koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a svi ostali su doktori medicine – rekao je Kuprešak.

Pojašnjava da doktori medicine nisu dovoljno kompetentni da vode registrovan tim porodične medicine i poroznost pacijenata ka sekundarnom i tercijarnom nivou.

Sponzorisano

– Veoma je teško raditi na primarnom nivou. To je odgovoran posao koji podrazumijeva istrajnost, da za 15 minuta uspostavite dobru dijagnozu, multisektorsku saradnju, a standard u odnosu na nivo plata, koji je daleko niži u odnosu na bolnički sektor, je nešto što sigurno utiče da se mlade snage odlučuju za elitnije specijalizacije, kao što je kardiologija, koje im otvaraju mogućnost da se bave privatnom praksom i dodatnu zaradu na tržištu rada – kazao je on i dodao da upravo zbog toga insistiraju da se kroz program subspecijalizacija razvijaju vještine kod budućih specijalista porodične medicine.

– A sve to kako bi se moglo dodatno raditi u kliničkoj praksi i mi smo s medicinskim fakultetima u Foči i Banjaluci dogovorili programe i nadamo se da ćemo u narednom periodu omogućiti da naši specijalisti porodične medicine napreduju i da obezbijede mogućnost da se bave dodatnim poslom –  rekao je Kuprešak.

Kosana Stanetić, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka, kazala je za “Nezavisne novine” da je porodična medicina u većini slučajeva mjesto prvog kontakta pacijenta sa zdravstvenim sistemom.

– Porodični doktor je ‘čuvar vrata’ zdravstvenog sistema, vodi menadžment svih pacijenata, akutnih, hroničnih, i to svih životnih doba i polova, bez obzira na vrstu i težinu bolesti, tako da se težina našeg posla odvija u tom kompleksu. Mi imamo kontinuitet njege, registrovanu populaciju koju pratimo godinama, tako da pružamo zdravstvenu zaštitu pacijentu i članovima porodice – rekla je Stanetićeva.

Prema njenim riječima, ono što je karakteristično za ovaj posao je veliki broj pacijenata, te obimna administracija.

– Porodična medicina je jedna od najtežih specijalizacija, upravo zbog širokog obima znanja o svim bolestima, kako češćim, tako i onim rjeđim, koje porodični doktor mora poznavati da bi mogao da radi. Mi moramo raditi sa djecom, imamo preventivne preglede, sistematske i druge, to jest spektar usluga koje pruža doktor porodične medicine – kazala je Stanetićeva.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

​Projekat “Socijalizacija djece Republike Srpske” jedinstven u regionu

SB

Sutra su sveti Kozma i Damjan

SB

Vučić u Egiptu: Dogovorena saradnja na vojnom nivou i kako da se poveća trgovinska razmjena

SB

Banjalučkom Vodovodu blokirani računi zbog duga od 850.000 maraka

SB

Vremenska prognoza: Sutra do 42 stepena

SB

Iza nas najtoplija tropska noć, u utorak i do 43 stepena

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više