Foto: Tanjug / Informer.rs screenshot
EX YU

Vlasnik streljane: Dječak ubica nikada nije ulazio, ni pucao u streljani

Ratko Ivanović, predsjednik Streljačkog kluba praktikal šuting “Partizan” izjavio je da dječak koji je ubio devet svojih vršnjaka i pripadnika obezbjeđenja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” nikada nije pucao u streljani u koju je dolazio zajedno sa ocem koji je vježbao gađanje.

– Otac je s vremena na vrijeme dolazio kod nas. Dovodio je i sina, ali dječak nikada nije ulazio u strelište, a kamoli pucao. On je sjedio u bašti kafića ispred. Čekao ga je ispred i nije ulazio. Možda je pokušao da uđe, ali tvrdim da bi ga instruktor u tom slučaju odmah udaljio – kaže Ivanović.

Objašnjava da od kada se odigrao nezapamćeni zločin na Vračaru u medijima su iznijete pogrešne informacije i tvrdnje koje jednostavno kako kaže nisu na mjestu.

Uhapšen otac dječaka koji je pucao u beogradskoj školi

– Tvrdim. Ponavljam tvrdim… Dječak gađao sigurno nije. Mi kao klub sarađujemo sa policijom i sve što su nakon zločina od informacija, ili dokumentacije, tražili od nas mi smo predali. Snimci sigurnosnih kamera iz strelišta su predati, kao i dnevnici gađanja, popis municije i sve drugo što su tražili. Snimci kamera se čuvaju minimum četiri mjeseca, a vrlo vjerovatno i do godinu dana. Strelište je pod video nadzorom 24 sata svakoga dana, a svako ko uđe u njega mora da se identifikuje ličnom kartom instruktoru koji te podatke upisuje u dnevnik gađanja – objašnjava predsjednik streljačkog kluba.

Inače dnevnik gađanja redovno kontroliše policija i ne samo dnevnike već i sve drugo vezano za rad strelišta. Inače u tužilaštvu je potvrđeno da je formiran poseban predmet u cilju utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa radom i postupanjem Streljačkog kluba “Partizan” i da naloženo policiji da prikupi potrebna obavještenja.

Utvrđuje se da li su nekim internim aktom propisani uslovi korišćenja usluga ovog streljačkog kluba, da li je dozvoljen ili zabranjen pristup maloljetnim licima i djeci i drugo. Zatraženo je i da se utvrdi da li je otac jedan od korisnika Streljačkog kluba “Partizan”, da li su on i njegov sin obučeni za rukovanje vatrenim oružjem i da li je otac donosio svoje vatreno oružje za gađanje i koje, kao i da li je to oružje koristio i njegov sin u streljani.

Stručnjaci poručuju da postoji način da dječak ubica bude kažnjen, ali da je proces dug

Potrebno je da se utvrdi i koliko su puta otac i njegov sin koristili usluge streljane, da li je pomenuti dječak dolazio sam ili u pratnji roditelja, da li su se oni bavili streljačkim sportom, te da li su imali obavezu dostavljanja ljekarskog uvjerenja za korišćenje usluga streljane rekreativno ili u vidu sporta. Pored ostalog zatraženo je i da se utvrdi za koju vrstu, marku, model, kalibar i fabrički broj vatrenog oružja je ocu dečaka dato odobrenje nadležnog organa.

Provjerava se i koja je zdravstvena ustanova izdala ocu uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za nabavljanje i držanje oružja, da li postoji obaveza za obnavljanjem tog odobrenja, kao i na koji je način nadležni organ cijenio ispunjenost svih uslova predviđenih Zakonom o oružju i municiji kada je donio odobrenje za nabavljanje i držanje vatrenog oružja.

Inače u Višem tužilaštvu se već vodi postupak protiv oca jer nije na odgovarajući način obezbijedio čuvanje oružja, koje je njegov sin koristio u masovnom ubistvu na Vračaru.

Mondo/Informer

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Cijena proširenja EU bila bi 256 milijardi evra

DB

Milan Radoičić pušten iz pritvora, tužilaštvo najavljuje žalbu

DB

Požar u Osijeku: Gašenje bi moglo trajati danima

DB

Crnadak: Pozivam poslanike i članove Vlade Srpske da objave prihode

DB

Višković: Imovina prije 30 godina ugrađena u Ustav Srpske

DB

Kresojević: Pozvao sam Ninkovića na TV duel

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više