FOTO: Shutterstock
Izdvajamo

BiH implementirala samo jednu preporuku u borbi protiv korupcije

Savjet Evrope objavio je da je BiH na zadovoljavajući način realizovala samo jednu od 15 preporuka iz Izvještaja Četvrtog kruga evaluacije Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GREKO).

Zaključke iz Izvještaja Četvrtog kruga realizacije Sprečavanja korupcije među parlamentarnim zastupnicima, sudijama i tužiocima objavio je danas Savjet Evrope u Drugom privremenom izvještaju o usklađenosti BiH.

U zaključcima se navodi da se, zbog izostanka opipljivog napretka u sprovođenju preporuka, u Drugom izvještaju o usklađenosti, usvojenom na 85. plenarnoj sjednici 25. septembra 2020. godine i objaljenog 16. decembra 2020. godine, zaključuje da je veoma nizak stepen usklađenosti sa preporukama “globalno nezadovoljavajući”.

Prema tekstu objavljenih zaključaka, BiH je samo jednu od 15 preporuka iz Četvrtog kruga evaluacije sprovela na zadovoljavajući način, osam preporuka je djelimično implementirano, a sedam nikako.

GREKO zaključuje da je nivo usklađenosti sa preporukama “veoma nizak i globalno nezadovoljavajući”.

U zaključcima se podsjeća da je GREKO od šefa delegacije BiH zatražio dostavljanje izvještaja o poduzetim mjerama u cilju sprovođenja istaknutih preporuka najkasnije do 31. decembra 2022. godine, te da je predmetni izvještaj primljen 23. decembra 2022. godine i korišten je kao osnova za ovaj Drugi privremeni izvještaj o usklađenosti.

GREKO navodi da je odabrao Španiju i Sjevernu Makedoniju kao zemlje koje će imenovati izvjestioce o usklađenosti. Za izvjestitoca ispred Španije imenovana je Mercedes Perez Sanz, a ispred Sjeverne Makedonije Ana Pavlovska Daneva.

Kada se radi o sprečavanju korupcije među parlamentarnim zastupnicima, GREKO je preporučio uvođenje preciznih pravila i poboljšanje transparentnosti parlamentarnog postupka kroz uvođenje regulativa za parlamentarne zastupnike o načinu interakcije sa trećim stranama, koje žele da utiču na zakonodavni proces. U ranijim izvještajima je navođeno da je ova preporuka djelimično sprovedena.

GREKO je preporučio dalje pojašnjavanje internih mehanizama radi promovisanja i sprovođenja Kodeksa ponašanja parlamentarnih zastupnika, čime bi se zaštitio integritet unutar zakonodavstva, uključujući ciljane smjernice, savjetovanje i obuke vezane za odredbe o etici, integritetu i sprečavanju korupcije, kao i razvoj efikasnih alata za nadzor i sprovođenje ovih ključnih pitanja. U ranijim izvještajima ocijenjeno je da je i ova preporuka djelimično sprovedena.

Prema tekstu zaključaka, GREKO poziva i predsjedavajućeg Statutarnog odbora da Stalnom predstavniku BiH pri Savjetu Evrope uputi pismo kojim bi mu se skrenula pažnja na neusklađenost sa relevantnim preporukama, te iskazala potreba da se što prije preduzmu odlučni koraci ka postizanju opipljivog napretka.

GREKO na kraju poziva vlasti na nivou BiH da što prije odobre objavljivanje ovog izvještaja, da ga prevedu i da njegov prevod učine dostupnim javnosti.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Banjalučki ronioci u ekološkoj akciji u Crnoj Gori: Skupili oko 700 kilograma otpada

SB

ESPN: Košarkaš Denvera Nikola Jokić najbolji igrač u NBA ligi

SB

Sirena za uzbunu uznemirila Banjalučane (VIDEO)

SB

Republika Srpska uvodi femicid u zakonodavstvo

M B

U Srpskoj Dan žalosti zbog tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji

M B

Srpska bogatija za 36 beba

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više