Foto: Agencije
Politika

Šmit pisao Cvijanovićevoj: Vaše izjave su prijetnja sukobom i nasiljem

Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg ne priznaju vlasti u RS, uputio je danas otvoreno pismo Željki Cvijanović, srpskom članu Predsjedništva BiH, zbog njene izjave da su protesti održani 1. septembra na međuentitetskoj liniji “generalna proba”.

Šmit joj je u pismu rekao da takva izjava predstavlja implicitnu prijetnju sukobom i nasiljem i kao takvo je samo po sebi opasno. Takođe, naveo je da je neodgovorno na međuentitetskoj liniji svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podjele.

Šmit je, na početku pisma, podsjetio Cvijanovićevu da je kao članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine položila svečanu zakletvu da će poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cjelini, štititi i promovisati ljudska prava i osnovne slobode te starati se o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.

– Podsjećam Vas na odgovornost koju nosi Vaš položaj. Što se tiče teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, neodgovorno je na međuentitetskoj liniji (IEBL) inscenirati i svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podjele.

Međuentitetska linija (IEBL) nije državna granica već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Povezivanje termina “granica” sa Republikom Srpskom kao “državom” jasno znači da javno stvarate pogrešan utisak da postoje granice unutar Bosne i Hercegovine, čime se direktno krši Opšti okvirni sporazum za mir – naveo je Šmit.

Dalje piše da se posljedice neodgovornih izjava najviših zvaničnika BiH već mogu vidjeti na bilbordima širom Republike Srpske.

– Dozvolite da Vas podsjetim da Ustav Bosne i Hercegovine predviđa da: postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Ni jedan entitet neće uspostaviti kontrole na međuentitetskoj liniji između entiteta. Osim toga, Ustavni sud BiH je utvrdio da se IEBL ne može smatrati granicom – piše Šmit.

On je podsjetio Cvijanovićevu da je njena obaveza, između ostalog, i saradnja sa visokim predstavnikom.

– Konačno, u pogledu jednog drugog pitanja, moram Vas podsjetiti na Vašu obavezu pune implementacije Opšteg okvirnog sporazuma za mir i njegovih aneksa. Ova obaveza podrazumijeva punu saradnju sa visokim predstavnikom, poštivanje njegovih odluka i pružanje pune podrške njegovim operacijama. Odgovor koji ste u tom pogledu dobili od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija ne samo da je eksplicitan nego ne ostavlja mjesta ni dilemama niti pogrešnim interpretacijama te zato ne može biti nikakve greške u poštivanju mene kao imenovanog visokog predstavnika – navodi Šmit.

Pozvao je Cvijanovićevu da korigiuje svoj stav i da ne postupa na način koji bi predstavljao ili doprinio kršenju Dejtonskog sporazuma.

– Ovo se posebno odnosi na bilo kakvu sugestiju državnosti entiteta Republika Srpska – entiteta kao što je i Federacija Bosne i Hercegovine u okviru suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine i koji pravno postoji samo po osnovu Ustava Bosne i Hercegovine. Pozivam Vas na rad i poštivanje obaveza Bosne i Hercegovine prema međunarodnom pravu i dužnosti Vaše funkcije – poručio je Šmit.

Mondo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Mađarski general-major preuzima komandu misijom “Altea”

DB

Kako su pobjegli kopači iz Podgorice: Jedan taksijem u Srbiju, dvojica busom do BiH

DB

Šeranić potvrdio: Vrijednost garaže UKC-a sada 42 miliona KM

DB

Cvijanovićeva: Inicijativa Bećirovića i Komšića osuđena na propast

DB

Savjet ministara: Isticanje zastave EU na zgradama institucija

DB

Bećirović i Komšić uputili u proceduru Prijedlog zakona o državnoj imovini

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više