Foto: GU Banjaluka
Banjaluka

Inspektorat RS objasnio zašto je prekinuo izgradnju kružne raskrsnice kod Ekvatora


Republički inspektorat obustavio je izgradnju kružne raskrsnice kod “Ekvatora” zbog toga što grad Banjaluka kao investitor nije imao građevinsku dozvolu za izgradnju iste, a republički inspektor je zbog toga naložio uklanjanje izvedenih radova, kazali su iz “Inspektorata RS”, za “Nezavisne novine”.

Naime, kako kažu republički urbanističko-građevinski inspektor je Rješenjem od 18.10.2023. godine zabranio investitoru, gradu Banjaluka svako dalje izvođenje radova na izgradnji saobraćajnice u zoni u ulica Bulevar Cara Dušana, Kralja Petra I Karađorđevića, Zdravka Čelara i Teodora Kolokotronisa, koji su izvedeni bez prethodno pribavljene građevinske dozvole i naložio uklanjanje izvedenih radova.

– Investitor se u postupku inspekcijskog nadora izjasnio da smatra da se izvedeni radovi mogu definisati kao sanacija, odnosno rehabilitacija postojećih saobraćajnih površina, u svrhu izmjene režima koncepta odvijanja saobraćaj, za koje prema Zakona o uređenju prostora i građenju nije potrebno pribaviti građevinsku dozvolu, niti lokacijske uslove – navode oni, a kako dodaju u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju radovima sanacije se smatra izvođenje građevinskih i drugih radova na oštećenom objektu (ako je oštećenje nastalo kao posljedica starosti objekta ili kao posljedica prirodnih i ljudskim djelovanjem izazvanih nepogoda i katastrofa) kojima se objekat dovodi u stanje prije oštećenja, što konkretno nije slučaj.

Takođe, izvedeni radovi se ne mogu tretirati ni kao rehabilitacija objekta, jer po zakonu rehabilitacija predstavlja vraćanje oštećenog ili uništenog kulturnog dobra u stanje u kojem je to dobro bilo prije njegovog oštećenja ili uništenja.

Sponzorisano

– S obzirom na to da se izvedenim radovima mijenja izgled postojeće saobraćajnice, te da rekonstruisana saobraćajnica izlazi iz postojećih gabarita, sa izvođenjem nove instalacije, izvedeni radovi se ne mogu podvesti ni pod sanaciju objekta. Uvidom na licu mjesta utvrđeno je da izvedeni radovi predstavljaju rekonstrukciju i dogradnju predmetnih saobraćajnica, a da investitor prije početka građevinskih radova nije pribavio građevinsku dozvolu. Kontrolom izvršenja Rješenja utvrđeno je da investitor nije ispoštovao naložene mjere i nije obustavio dalje izvođenje radova, zbog čega je izvršeno i službeno obilježavanje izrečne mjere zabrane, a o čemu je investitor blagovremeno obaviješten pisanim putem – navode oni.

– U petak, 27.10.2023. godine u popodnevnim časovima kod ovog organa zaprimljena je Žalba investitora na Rješenje republičke urbanističko-građevinske inspekcije, koja će u zakonom propisanom roku biti dostavljena nadležnom Ministarstvu kao drugostepenom organu na razmatranje. S obzirom da Žalba ne odlaže izvršenje Rješenja, investotor je ovom organu takođe u petak dostavio Zahtjev za odgodu izvršenja rješenja do okončanja drugostepenog postupka. U ovom trenutku mjere naložene prvostepenim Rješenjem inspektora su i dalje na snazi, a o zahtjevu za odgodu će se odlučivati u narednim danima – navode oni.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Stanivuković uputio čestitku povodom 30 godina od osnivanja i rada banjalučkog Doma zdravlja

SB

Uviđaj nesreće trajao satima: Uspostavljen saobraćaj na putu Banjaluka-Klašnice

SB

Ješić: Ako se na parkingu u Vidovdanskoj ulici naprave zgrade, saga zvana “stara autobuska stanica” će konačno dobiti svoj epilog

SB

Pogledajte kako je Ramštajn zapalio beogradsko Ušće (FOTO/VIDEO)

SB

Banjaluka: Stanivuković prisustvovao parastosu u MZ Kočićev vijenac

SB

Prije 132 rođen Josip Broz Tito

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više