Foto: Klix
Hronika

Policija saopštila detalje femicida u Sarajevu


Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopštilo je detalje femicida u kojoj je ubijena Emira Maslan (31).

Podsjećamo, Anel Bećirović (34) se sumnjiči da je ubio Maslanovu.

Kako navode Policijskoj stanici Novi Grad jedan građanin je juče odko 14.20 sati prijavio da se njegova radnica E.M. nije pojavila na poslu i da se ne javlja na telefon, teda je zbog toga zabrinuto za njenu bezbjednost.

Odmah su na mjesto stanovanja E.M., Ulica Bosanska, upućeni policajci, koji su uz pomoć stručnih lica otvorili zaključana vrata stana. “U unutrašnjosti stana zatečeno je beživotno žensko tijelo”, navode iz MUP-a KS.

Na lice mjesta došla je hitna pomoć Kantona Sarajevo, koja je u 15 sati konstatovala smrt žene, za koju je utvrđeno da se radi o E.M. (31).

O svemu navedenom putem telefona, obaviještena je dežurna tužiteljka Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koja je izašla na lice mjesta, te zajedno s policijom i uz prisustvo sudskog  vještaka medicinske struke uradila uviđaj na licu mjesta od 17.15 do 20.15 sati, nakon čega je beživotno tijelo E.M. po naredbi dežurne tužiteljke prevezeno u proskturu Bare, gdje će biti izvršena obdukcija.

– Na osnovu prikupljenih saznanja na licu mjesta, te saslušanja više svjedoka, došlo se do informacija da je oštećena E.M. u navedenom stanu boravila s djetetom, koje je stekla u vanbračnoj zajednici s A.B., s kojim je do decembra 2022. godine živjela na adresi u Ulici Aleja Lipa, kada je od strane Službe socijalne zaštite Novo Sarajevo izmještena prvo u Sigurnu kuću, a potom u stan u Ulici Bosanska – navode iz MUP-a KS. Dodaji da su dalja saznanja ukazivala da A.B. boravi u stanu na adresi u Ulici Aleja Lipa, kao i da povremeno boravi na području opštine Centar Sarajevo.

– Dana 13.11.2023. godine, zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo ubistvo na štetu E.M., uz predhodnu saglasnost tužiteljke, formirani su operativni timovi policijskih službenika Sektora za policijsku podršku i Sektora  kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo koji su istovremeno pokrili obje lokacije. Uz pribavljenu usmenu naredbu dežurnog sudije za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu, u 18.40 sati izvršen je nasilan ulazak u stan u Ulici Aleja Lipa. Prvo je pronađeno i evakuisano dijete – nepovrijeđeno, koje su pregledali ljekari i preuzeli službenici Službe socijalne zaštite Kantonalog centra za socijalni rad – navode iz policije.

Dodaju da je u stanu je zatečen muškarac, za kojeg je utvrđeno da se radi o A.B. i koji je tom prilikom bio naoružan pištoljem, prijeteći da će se ubiti, istovremeno zahtjevajući od policijskih službenika da mu se ne približavaju.

– Policijski službenici Sektora za policijsku podršku i Sektora kriminalističke policije, u cilju zaštite života A.B., zaštite života prisutnih policijskih službenika, kao i zaštite sigurnosti građana užeg i šireg lokaliteta,  preduzeli su sve neophodne kriminalističko-taktičke, te operativne mjere i radnje kako bi se imenovani stavio pod kontrolu i onemogućio u iskazanoj namjeri upotrebe vatrenog oružja, te se otpočelo s pregovorima s imenovanim, a kako bi isti odložio oružje. Na licu mjesta za potrebe pružanja hitne medicinske pomoći, angažovana je mobilna ekipa ZZ HMP Kantona Sarajevo. Poduzete mjere su u 19.55 sati rezultirale neutralisanjem neposredne prijetnje za upotrebu vatrenog oružja, gdje je oružje na siguran način oduzeto od A.B., a on stavljen pod punu kontrolu i lišen slobode nakon pružanja ljekarske pomoći – ističu iz policije.

U cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja navedenog krivičnog djela, pripadnici policijskog Odjeljenja za krvne, seksualne delikte i ratne zločine pretresli stan u Ulici Aleja lipa i golfa, koji je koristio osumnjičeni, kojom prilikom su pronađeni određeni predmeti i tragovi koji će se koristiti u daljem toku krivičnog postupka.

– Nakon izvršenih hitnih radnji dokazivanja, osumnjičeni A.B. je smješten u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS, dok će u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a KS biti nastavljena dalja kriminalistička obrada nad istim u cilju dokumentovanja i rasvjetljavanja navedenog krivičnog djela – navode iz policije.

Dodaji da je provjerama u raspoloživim bazama, za vatreno oružje – pištolj, koje je pronađeno kod osumnjičenog i privremeno oduzeto utvrđeno je da za istim nije raspisana potraga, niti je predmetno oružje registrovano po bilo kom osnovu.

Izvršenim provjerama u Kaznenoj i operativnoj evidenciji koja se vodi kod MUP-a Kantona Sarajevo, za A.B. utvrđeno je da je imenovani evidentoran da je osuđivan za krivično djelo:

– Iz člana 222. stav 1. KZ FBiH Nasilje u porodici, presudom Općinskog suda u Sarajevu od dana 26.06.2023. godine na kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca, dok je u Operativnoj evidenciji MUP-a Kantona Sarajevo evidentiran ukupno sedam puta, i to za krivično djelo iz člana 359. KZ FBiH napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, iz člana 183. KZ FBiH Ugrožavanje sigurnosti, iz člana 239. KZ FBiH Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, iz člana 238. KZ FBiH Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, iz člana 222. Nasilje u porodici.

Kod mjesno nadležnih PU Novo Sarajevo i PU Novi Grad, utvrđeno je da je Općinski sud u Sarajevu izdao Rješenje od 15.12.2022. godine kojim se prema A.B, izriču zaštitne mjere:

1. Zabrana približavanja žrtvi nasilja u porodici, nevjenčanoj supruzi  E.M., na udaljenosti od 500 metara, u trajanju od 24 mjeseca,

2.  Zabrana uhođenja i uznemiravanja osobe izložene nasilju, u trajanju od 24 mjeseca,

3. Obavezan psiho-socijalni tretman nasilne osobe – A.B., u trajanju od 6 mjeseci, a sve od dana donošenja Rješenja.

Za provođenje naloženih mjera Sud je odredio:

Centar za socijalni rad Općine Novo Sarajevo u saradnji sa Domovi Zdravlja Sarajevo, RJ Novo Sarajevo, Centar za mentalnu rehabilitaciju na čijem području učinilac nasilja ima prebivalište.

Provjerama u navedenim Policijskim upravama konstatovano je da je postupano po navedenom Rješenju Općinskog suda u Sarajevu.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Draženku Raduloviću jednomjesečni pritvor zbog ubistva na Manjači

DB

Bauer stavio tačku: U Srebrenici nije bilo genocida (VIDEO)

DB

Leposavić i Zubin Potok: Na biračkim mjestima samo članovi izbornih komisija

DB

Počinju oštre kontrole svečanih salona u Srpskoj

DB

Vučić stigao u Njujork, sutra na sajednici Savjeta bezbjednosti UN

DB

Registrovana 44 slučaja morbila u Srpskoj

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više