Foto: Srna/Borislav Zdrnja
Politika

Usaglašen budžet Srpske za narednu godinu: Veće penzije i boračka davanja


Na sastanku sa koalicionim partnerima u Srpskoj koji je održan danas, lider SNSD-a Milorad Dodik, istakao je da su usaglasili budžet za narednu godinu, te da će on, kako je kazao, biti jednoglasno usvojen.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je da je ovaj budžet u formi izrade, te da će u petak imati sjednicu Vlade, na kojoj će Vlada usvojiti budžet i ekonomsku politiku i uputiti je Narodnoj skupštini na razmatranje.

– Danas smo predstavnike stranaka upoznali sa najvažnijim detaljima budžeta. Okvir budžeta za 2024. godine je 5.735.000.000 KM i veći je za 212 miliona u odnosu na rebalans koji smo radili za 2023. god. Od toga budžeta, imamo za penzije 1.785.000.000 KM, ili povećanje za 11 odsto. Povećanje penzija od 1. januara biće za devet odsto, a ova razlika koja se pojavljuje je jer imamo povećanje broja penzionera – kazao je Višković.

Kako je pojasnio, od toga je za lična primanja zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta planirano 1.163.000.000 KM i veća su za pet odsto.

– Nije planirano povećanje plata u smislu svih budžetskih korisnika. Materijalni troškovi su 200.000.000 KM, boračka davanja 467,5 miliona i veća su za 38 odsto ili za 128 miliona KM. Grant Fondu je 246 miliona KM. Bolnice, ne uključujući UKC RS, sufinansiramo sa 11 miliona KM, UKC RS sa 60 miliona, zdravstvene ustanove, obaveze prema penzijsko invalidskom osiguranju 5,7 miliona, a investiticje u zdravstvu 68,1 milion – dodao je Višković.

Navodi da, kad se sve sabere,  budžet u zdravstveni sektor ulaže 390,8 miliona KM, u Fond dječje zaštite 40 miliona KM, za porodice četiri plus 60 miliona KM, jedinice lokalne samouprave za socijalnu zaštitu i lične invalidnine 54,3 miliona, jedinice lokalne samouprave za nerazvijene i izrazito nerazvijene 3,3 miliona KM, privreda, uvođenje novih tehnologija 14,6 miliona KM, za povećanje plata radnicima u realnom sektoru 15,6 miliona KM…

Osim toga, za Željeznice RS je namijeno 20 miliona maraka, za Aerodrom RS dva miliona KM, “Pošte RS” milion KM, “Vode Srpske” 11,3 miliona KM.

Dodik je kazao da smatraju da je budžet stabilizirajući, imaju u vidu činjenicu da je ova godina bila teška.

– Ne treba izuzeti činjenicu da će i sljedeća biti izazovna i teška, i da teškoće ekonomske prirode dolaze sa eksternih pozicija.  Ono što ćemo uraditi je da ćemo imati strateški forum svih odgovornih ljudi u Srpskoj pod pokroviteljstvom Vlade, koji će se održati u zadnjoj dekadi decembra, gdje ćemo ljudima moći da kažemo da moramo na eksternom nivou pokušati da povećamo naše investiciono ulaganja – rekao je Dodik.

Dodao je da rebalans za ovu i budžet za iduću godinu omogućavaju održavanje osnovnih funkcija Republike Srpske i povećanja.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a, je iskazao zadovoljstvo da je sve rađeno na prihvatljiv način.

– Za realizaciju ovog budžeta biće neophodna disciplina provođenja na svim resorima i svim projektima koji se budu radili. Dogovorili smo danas da posebno pratimo radove koji su vezani za ovaj budžet – istakao je Čubrilović

I Petar Đokić, lider Socijalističke partije Republike Srpske, je naveo da projekcija budžeta za narednu godinu podstiče na dodatan vid organizacije u Srpskoj, i stvara obavezu da se ostvare prihodi kako bi se ovaj okvir budžeta mogao ostvariti.

– Ovaj budžet govori o tome da će RS sigurno ići putem razvoja i u 2024. godini, što je jako važno – kazao je on.

Tako je i Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, istakao da “su neki ove godine nam predviđali krah, bankrot i kolaps, i sad se to stišalo kad su vidjeli da postoji fiskalna stabilnost”.

– Sad će budžet biti usvojen u prvoj polovini decembra, što je ranije nego prethodnih pet godina – dodao je Stevandić.

Nezavisne

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Trivićeva: Učiniću sve da opozicija ima jedinstvenog kandidata za gradonačelnika

DB

Slovenija nabavljala indijske granate za Ukrajinu? Ljubljana negira

DB

Teslić: SNSD, SPS, SP, DEMOS i US o zajedničkom kandidatu za načelnika

DB

Evropski parlament ponovo traži uvođenje sankcija Dodiku

DB

Usvojeno: BiH dobija sistem “Amber Alert”

DB

U BiH registrovano preko 1,2 miliona motornih vozila

DB

1 komentar

Šetač Srijeda, 29.11.2023., 18:26 at 6:26 pm

Na kraju kad sve pročitah,pitam se samo da li će penzioner sa tom uvećanom penzijom moći normalno živjeti ili se borba za opstanak nastavlja?A o boračkim davanjima više neću ništa govoriti,jer mi je muka od tih svih dušebrižnika poziciono-opozicionih koji kao brinu za boračku populaciju,ali samo dok su kamere uključene.Obrisali ste u trenutku par hiljada socijalno ugroženih boraca,jer je neki mudrac odlučio da je bolje dati svim borcima mjesečni borački dodatak,to je politički isplatnije,niko nije iskreno ušao u priču o izradi socijalnih kartona za borce i penzionere,odnosno za sve građane.Ali, eto tako je i tu se ništa ne može promjeniti,jer opozicioni političari su još gori od ovih vladajućih,njih interesuju samo fotelje.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više