Foto: Srpskacafe
Izdvajamo

Mandić: Novi podzemni i nadzemni kontejneri za uredniji i čistiji grad! (VIDEO)


Već sada imamo rezultate velike studije upravljanja čvrstim otpadom na teritoriji grada Banjaluka koju smo započeli u saradnji sa Evropskom investicionom bankom. Na osnovu tih preliminarnih studija krenuli smo u primjenu različitih mjera. Jedna od tih mjera jeste ugradnja podzemnih i nadzemnih kontejnera u gradu na Vrbasu, rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka Boriša Mandić.

Najveća prednost podzemnih kontejnera jeste njihova velika zapremina. Oni 5 metara kubnih i zamjenjuju pet onih manjih kontejnera koje sada imamo u gradu. Ipak oni su veliki, ukopani su tri metra u zemlju, i naravno da nije moguće u cijelom gradu postaviti ih, ali postoje lokacije gdje možemo, kaže Mandić navodeći da je plan da se najmanje 20 podzemnih kontejnera ugradi godišnje.

– Ovo je sigurno do sada najveća aktivnost u cilju smanjenja otpada u našem gradu. Veliki koraci su učinjeni iako smo na samom početku. Očekuju nas velike promjene u narednom periodu i nadamo se pozitivnoj reakciji Banjalučana i prihvatanja promjena u novom načinu upravljanja otpadom u našem gradu, a sve s ciljem kako bismo živjeli u ljepšoj i uređenijoj sredini – kazao je Mandić.

Uz nove podzemne i nadzemne kontejnere, kako je kazao, zamijenjeni su skoro svi stari nadzemni kontejneri u centru grada novim većeg kapaciteta i drugačijeg načina pražnjenja, koji će doprinijeti boljoj higijeni kontejnerskih mjesta.

Foto: Srpskacafe

Kako je rekao ovih dana ugrađeni su podzemni kontejneri na lokacijama u ulicama: Bore Stankovića kod groblja Sv. Pantelija u Boriku, Marije Bursać kod Sokolskog doma, Novice Cerovića u Boriku, Prote Nenada Kostića  u Lazarevu.

Takođe, kako su naveli u toku je izgradnja na sljedećim lokacijama u ulicama: Romanijska, Ranka Šipke i Dragana Bubića.

U toku je i izgradnja „zelenih ostrva“ tj. lokacije sa postavljenim reciklažnim kontejnerima za razvrstavanje otpada, staklo, papir, plastika, na četiri mjesta u ulicama: Gorana Radulovića Bimbe kod dvorane „Centar“, Sime Šolaje, Ivana Franje Jukića kod Starog zanatskog centra i Srpske ulice.

Iz Odjeljenja su dodali da je u završnoj fazi priprema plana odvoza kabastog otpada, kao još jedna mjera koja će olakšati građanima da se riješe nepoželjnog otpada, a kako bismo imali čist i uredan grad, kaže Mandić, navodeći da je ovo samo jedna mjera upravljanja čvrstim otpadom, druga je kako kaže, izgradnja reciklažnih dvorišta i zelenih ostrva u koje će građani moći u svakom trenutku da odlože kabasti otpad i različite vrste otpada.

Foto: Srpskacafe

Cilje je, dodaje, da se u skladu sa Evropskim standardima, smanji količina otpada koja završi na deponiji a da što veću količinu otpada recikliramo.  Prema aktuelnim procjenama, gotovo 50% otpada moguće je preraditi. Stoga je sljedeća mjera, izgradnja zelenih ostrva u svakom naselju, u kojima će biti postavljeni reciklažni kontejneri, i veliki kontejneri za kabasti otpad dodaje Mandić.

Naredna faza bila bi izgradnja reciklažnih dvorišta, a ona posljednja u nizu je izgradnja Centra za prikupljanje i obradu otpada zaključuje Mandić

Ljubinko Spasojević/Srpskacafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

“Srpska te zove”: 18. aprila miting u Banjaluci

DB

Dodik poziva na veliki miting u Banjaluci

DB

Vučić: Srbija će se do kraja boriti za istinu i pravdu, kao i protiv rezolucije o Srebrenici

DB

U kojim slučajevima možete ostati bez vozačke dozvole?

DB

Akcija “Kvantum”: Uhapšena četvorica Banjalučana

DB

Vučić: Srbija se nalazi u sred geopolitičkog vrtloga

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više