Foto: Profimedia
Politika

Analitičari: Njemačka nije slučajno sponzor rezolucije o Srebrenici


Tekst rezolucije o Srebrenici poslat je na reviziju deset dana nakon što je predstavljen na zatvorenom sastanku u Ujedinjenim nacijama.

Time se, kako je objasnio ambasador BiH pri UN, Zlatko Lagumdžija, ostavlja prostor da određene zemlje, uključujući i one koji su sada možda protiv rezolucije, daju svoje eventualne sugestije.

– U ovom trenutku znamo da sjednica neće biti 2. maja, zbog toga što šaljemo tekst rezolucije na reviziju, ukoliko zemlje članice UN imaju još neke prijedloge na tekst. I misija BiH u UN je učestvovala u ovoj odluci, kako bi se onima kojima treba vremena ili onima koji su spremni na veće razumijevanje teksta rezolucije. Generalna skupština će biti sigurno nakon 6. maja – izjavio je Lagumdžija.

– Ono što se u prethodnih nekoliko dana dešavalo u Njujorku velika je pobjeda Srbije – ocijenila je predsjednica Skupštine Ana Brnabić.

Sponzorisano

Ona najavljuje da je plan da se borba nastavi iako, kako kaže, pojedine zemlje UN vrše brojne pritiske.

– To više nema veze sa diplomatijom, to više nisu ni pritisci, to su brutalne prijetnje, ne glasaš li za, ukinućemo investicije. Vjerujem da će Aleksandar Vučić da se vrati u Njujork i da će nastaviti tu diplomatsku nadljudsku borbu – rekla je Brnabićeva.

Sponzor nije siguran u ishod glasanja

Da su diplomatske aktivnosti Srbije dale rezultate smatra i karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Vjeruje da su su sponzori rezolucije prepoznali da za nju u ovom momentu možda nemaju većinu.

– Definitivno je to rezultat akcije predsjednika Srbije i njegovog tima u Njujorku, ali i jedinstveni otpor Srbije i Banjaluke po ovom pitanju. Dakle, to je suština priče i zbog toga je došlo do odlaganja, zato što strateški ciljevi sponzora nisu garantovali da će rezolucija proći bez problema, onako kako je očekivano – kaže Milivojević za Blic.

Očigledno da je, dodaje on, srpski otpor i angažman u Ujedinjenim nacijama proizveo određene efekte i da je glasanje došlo u pitanje.

– Vjerovatno je onaj broj zemalja na koje se računalo postao neizvjestan. Prema tome, to je proizvelo, ako hoćete, i političke efekte, jer su ciljevi ove rezolucije bili visoko postavljeni – kaže Milivojević.

Šta je cilj rezolucije?

Prema njegovim riječima, “jedan od ciljeva je stanje u Bosni i Hercegovini, odnosno pokušaj da se tema Republike Srpske kao genocidne tvorevine vrati na dnevni red i da se buduća politika poslije ove rezolucije usmjeri ka centralizaciji BiH uz određenu reviziju Dejtonskog sporazuma”.

– Drugi cilj je svakako pritisak na srpski korpus u cjelini i ne može se odvojiti od onoga sa čime je Srbija suočena i sa pritiscima koji se sad prema njoj usmjeravaju vezano za Kosovo i Metohiju, Savjet Evrope, parlamentarnu skupštinu NATO i cjelinu drugih interesa zapadnih sila na ovim prostorima – navodi Milivojević.

On kaže da je treći cilj onaj njemački, to treba reći.

Nije slučajno, kaže Milivojević, što je Njemačka sponzor ove rezolucije.

– Srpski narod bi se na neki način definisao kao genocidan, jer vi kad god pomenete zločin u Srebrenici vi naravno pomislite na Srbe i na taj način bi se relativizovala odgovornost Njemačke u prošlom vijeku, posebno za Drugi svjetski rat, jer bi prosto genocid kao ovako najjača tema kad je riječ o zločinima bio u prvom planu i tu bi se Srbi onda obavezno pominjali. Tako da taj višeslojni interes je na neki način ugrožen ovom akcijom srpske strane i to je glavni motiv i razlog – tvrdi Milivojević.

On kaže da će sponzori rezolucije sada raditi na tekstu kako bi pridobili glasove zemalja koje nisu spremne da glasaju za usvajanje u UN.

– Interesantno je ovo obrazloženje. Vidljivo je da će sponzori pokušati da rade na tekstu kako bi možda ublažili neke formulacije i stvorili prostor da privuku dio zemalja koje se kolebaju, koje su neodlučne ili na koje su računali, da ih privuku i obezbjede onaj nivo glasanja koji bi odgovarao strateškim ciljevima. Ne radi se samo o broju za ili o broju protiv i uzdržanih, nego se radi o ukupnom broju – kaže Milivojević.

On tvrdi da je interes sponzora da taj broj bude veći od polovine ukupnog broja članica u Ujedinjenim nacijama jer to onda ima globalni efekat.

Rezolucija, kako kaže Milivojević, ima za cilj globalni efekat.

– Ide prema svim zemljama članicama na planeti. I smisao je da onda genocid u Srebrenici dobije globalni karakter i da po onom slovu rezolucije praktično definitivno zauzme svoje mjesto i u istoriji i u obrazovanju i u svim drugim vidovima kao nepovratna činjenica i na taj način se obezbjede strateški ciljevi o kojima sam govorio – smatra Milivojević.

Ocjene su, ipak, da rezolucija ne može pretrpiti krucijalne promjene u odnosu na prvobitno objavljeni tekst, kao ni značajno pomjeranje datuma glasanja, pa bi ona na dnevnom redu generalne Skupštine UN mogla da se nađe sredinom maja.

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Vučić: Sutra će se sve vidjeti, sve će biti jasno

DB

Podgorica: Protest protiv rezolucije o Srebrenici (FOTO)

DB

SAD prijete sankcijama ako se u BiH omogući isplata plate u kešu

DB

Vučić: Istina nije jednostrana

DB

Banjalučani otkrili gdje je najukusnija hrana u gradu (VIDEO)

SB

Umro Toni Montano

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više