Društvo

Održano predavanje “Od socijalističke modernizacije do Kineskog sna”

Profesor doktor Dragana Mitrović danas je na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerzita u Banjaluci održala je predavanje “Od socijalističke modernizacije do Kineskog sna – 40 godina politike reforme i otvaranja NR Kine”.


Prije početka predavanja, ona je poručila da postoje velike mogućnosti za saradnju sa Kinom, a koje trebamo iskoristiti.

– Velika mi je radost što danas ovdje imam priliku da studentima govorim o velikom i značajnom fenomenu modernog svijeta, a to je uzrastanje Kine, poslije 40 godina sprovođenja politike reforme. Kina je postala druga ekonomija svijeta, prva trgovinska sila, zemlja koja je veoma prisutna na našem regionu i zemlja koja je veoma značajna i za naše države i stoga treba da je bolje poznajemo da je razumemo i znamo kako da iz saradnje sa njom izvučemo ono što Kinezi nazivaju obostranom korišću – rekla je Mitrovićeva.

Kinesko tržište je veoma posebno

Ona je izrazila nadu da će ovo predavanje pomoći studentima da se odluče za dalje izučavanje Kine:

– Kinesko tržište je veoma posebno, za one koji ga ne poznaju dovoljno dobro, ono je veoma zatvoreno i sastoji se iz niza malih tržišta pa čak ni kineske provincije međusobno slabo trguju. Posebno malim firmama iz malih zemalja kao što su naše je teško da se snađu na tom tržištu, ali nije nemoguće. Uz upornost, posvećenost i bolje razumijevanje kako funkcioniše trgovina na tom prostoru i uz pomoć na političkom nivou’ – dodala je Mitrovićeva.

Redovna profesorka na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i direktorka Instituta za Azijske studije je naglasila da su ranije postojali tehničko-komercijalni biroi između svih socijalističkih zemalja:

– Mi smo ih ukinuli sa idejom da je to prevaziđeno, međutim u saradnji sa Kinom takva vrsta državne podrške pomaže, a pomaže i osnivanje predstavništva firmi koja bi bila stalno prisutna na kineskom tržištu koja bi pomogla pojedinačnim firmama, borila se za plasman njihovih roba.

Kako je navela, sada je aktuelno povećanje broja kineskih turista u našem regionu i to je nešto na čemu treba raditi.

– Kinezi su zainteresovani i za saradnju u oblasti visokog obrazovanja. Sada preko Konfucijevog instituta kineski studenti mogu da dolaze i studiraju kod nas – zaključila je Dragana Mitrović.

Inače, ovo predavanje su organizovali Konfucijev institut i Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

O Kini ne znamo dovoljno…

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka banjalučkog Univerziteta Predrag Ćeranić je rekao da je ova organizaciona jedinica oprdijeljena da vrata fakulteta budu širom otvorena za domaće i međunarodne stručnjake iz različitih oblasti, a sve u cilju kako bi studentima omogućili da čuju druge i da imaju više informacija da bi izgradili stavove o svim važnim bezbjednosnim i političkim pitanjima u svijetu.

– O Kini ne znamo dovoljno, iako Konfucijev institut otkako je osnovan čini velike napore i postigao je zapažene rezultate. Predavanje profesorice Mitrović jedan je od rezultata naše saradnje sa Konfucijevim institutom i imamo u planu još neke aktivnosti koje će, nadam se biti na obostranu radost – istakao je Ćeranić.

On je naglašava i da ovaj fakultet 6. marta obilježava godišnjicu rada, te da tom prilikom u Banjaluci, očekuju goste sa Fakulteta bezbjednosti iz Moskve sa kojim sarađuju.

Najavio je i druge aktivnosti koje realiziju zajedno sa Konfucjevim institutom Univerziteta u Banjaluci.

Predavanju je prisustvovao i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić i drugi.

SrpskaCafe / Promo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

OBA: Protiv institucija BiH vodi se hibridni rat, napadi sve intenzivniji

DB

Dodik: Počinje izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor

DB

Kada možemo očekivati novo pojefinjenje goriva u Srpskoj?

DB

Prognoza: Sutra sunčano i toplije

JG

Trivićeva o skandalu u medicinskoj školi “Petar Kočić”: Ukoliko inspekcija utvrdi nepravilnosti, biće kažnjeni

JG

Željka Milaković iz Gradiške rodila sina na putu do porodilišta (FOTO)

JG

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više