Politika

Postizborna kombinatorika u Banjaluci: Nije lako podijeliti „plijen“!

Postizborna kombinatorika u Banjaluci je u punom jeku! Kako bi se udovoljilo prohtjevima svih učesnika buduće vlasti u ovom gradu odjeljenja u banjalučkoj Gradskoj upravi se razbijaju na dva dijela, uvode se dodatne funkcije potpredsjednika Skupštine, ali unutarstranači sukobi samo dobijaju na intenzitetu!

Trenutno je najburnija situacija, kada govorimo o strankama koje bi trebale činiti vlast u Banjaluci, u Socijalističkoj partiji koju potresaju žestoki frakcionaški sukobi. SP je u Banjaluci osvojio nešto više od 9,5 hiljada glasova čime je postao četvrta stranka po snazi te obezbjedio tri mandata u banjalučkoj Skupštini za svoje kandidate.

Pored ljudi koji iz Banjaluke odgovaraju direktno šefu partije Petru Đokiću, nakon izbornih rezultata novi zaokret je napravio Milan Milaković koji je za čak hiljadu glasova razlike “preskočio” šefa banjalučkih Socijalista i nosioca liste na ovogodišnjim lokalnim izborima Radenka Komljenovića, koji je na kraju morao da se pomiri sa činjenicom da će biti jedini nosilac liste bez osvojenog mandata.

Tako je Milaković postao nova nezaobilazna adresa u pregovorima, pridruživši se Đokićevoj i Komljenovićevoj, što je situaciju napravilo još komplikovanijoj jer SP sa tri odbornika uopšte nije potreban SNSD-u za formiranje većine i sigurno se neće trošiti resursi za „podmirivanje“ svih njihovih struja. Koja će pobjediti saznaćemo već tokom ovog mjeseca.

Socijalističkoj partiji će pripasti fotelje u JU Centar za predškolsko vaspitanje i Gradskom groblju, načelničke pozicije u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, sport i omladinu i Odjeljenje za privredu, mjesto potpredsjednika Skupštine grada, kao i devet mjesta u upravnim i nadzornim odborima.

– Komljenović želi da se zadrži na poziciji načelnika Odjeljenja za privredu, ali ima problem što su izabrani odbornici iz naše stranke složni da on to mjesto nije zaslužio, zbog lošeg ličnog rezultata na izborima, te da se struja okupljena oko Milakovića treba mnogo više pitati u narednom periodu. Ono što je sigurno, složni su da će ući u vlast, dogovoriti sa SNSD-om pozicije koje nam pripadaju a onda tek kreće unutarstranačka borba u kojoj ćemo tek vidjeti koja imena će izaći kao pobjednici – rekao je za SrpskaCafe odlično obavješteni sagovornik iz banjalučkog GO SP.

U JU Centar za predškolsko vaspitanje zadržaće se Jelena Kurtinović a na funkciji diektora Gradskog groblja Nedeljko Milaković, stric novog-starog odbornika Milana Milakovića, koji bi u novom sazivu mogao zauzeti mjesto potpredsjednika Skupštine, zajedno sa odbornikom manjina Sašom Čudićem.

U DNS-u je situacija nešto smirenija. Svima je jasno da je apsolutno pobjednik u ovoj stranci Budimir Balaban, čija je struja u potpunosti izdominirala na oktobarskim izborima, na kojima je ova stranka osvojila 11 hiljada glasova i četiri mandata.

Iako je nakon objavljenih rezultata svima postalo jasno da SNSD, sa svojih 11, te tri odbornika SP-a, dva Ujedinjene Srpske i odbornikom iz reda nacionalnih manjina Sašom Čudićem, može napraviti većinu i bez DNS-a, sa kojim je u prošlom mandatu često ulazio u sukob, takva većina bi bila potpuno rizična za novoizabranog gradonačelnika Igora Radojičića.

Tome posebno doprinosi podatak da su četiri odbornika DNS-a u istom timu, bez obzira na neke ranije nesuglasice, a poznate su i odlične Balabanove veze sa Draganom Čavićem, liderom NDP-a, stranke koja je je postala druga po snazi u ovom gradu. DNS i NDP sa osam odbornika bi mogao postati opasan tim, a uz šest odbornika SDS-a i PDP-a, Banjaluka bi nakon dugo godina dobila krajnje ozbiljnu opoziciju.

– Znamo za tu “ljubav” uzmeđu DNS-a i NDP-a ali niti je nama u interesu imati klimavu većinu niti bi kadrovi DNS-a da nakon toliko godina prelaze u opoziciju. Takav scenario je malo moguć jer nije u interesu ni nama ni njima – nezvanično kažu iz SNSD-a.

DNS-u pripadaju načelničke funkcije Odjeljenja za prostorno uređenje i Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, mjesto predsjednika Skupštine, direktorska mjesta u Turističkoj organizaciji Banjaluka, JU Centar za socijalni rad i JP Regionalna deponija DEPOT d.o.o, te 19 pozicija u upravnim i nadzornim odborima.

Ni Ujedinjena Srpska, koja je osvojila dva mandata, nije bez turbulencija, a trenutno se vodi pravi mali rat između predsjednika stranke Nenada Stevandića i novog-starog odbornika Milenka Jaćimovića, koji je u Skupštini ranije bio u dresu NDP-a i SDS-a.

Izvori iz ove stranke za portal SrpskaCafe naglašavaju da su najveći problemi neralni Jaćimovićevi prohtjevi.

Pošto se Stevandić neće odreći poslaničkog mandata i funkcije podpredsjednika Narodne skupštine RS, a pošto će trećeplasirana Natalija Trivić najvjerovatnije dobiti načelničku poziciju, u Skupštinu će ponovo, u prošlom mandatu SDS-ov odbornik, Marinko Dragišić.

Ujedinjena Srpska preuzeće Odjeljenje za kulturu, turizam, socijalnu zaštitu i udruženja građana kao i funkciju sekretara u Skupštini grada, dobiće direktorsku poziciju u Gradskoj razvojnoj agenciji, te sedam pozicija u upravnim i nadzornim odborima.

SNSD bez zvaničnih imena

U pojedinim banjalučkim medijima pojavile su se informacije da će se na čelu Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove naći Draženko Kenjalo, koji je prethodno vršio funkciju šefa Odsjeka za komunalne poslove, investicije i razvoj.

Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj, koje je dosad vodio Zoran Novaković, podijeljeno je na pomenuto Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove te Odjeljenje za saobraćaj i puteve, koje bi prema istim izvorima, trebao da preuzme Slaviša Sandić, dosadašnji načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove.

SNSD će predložiti zamjenika gradonačelnika, a to će najvjerovatnije biti Srđan Amidžić, načelnike Odjeljenja za opštu upravu, Odjeljenja za ekonomski razvoj i strateško planiranje, Odjeljenja za finansije, Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, Odjeljenja komunalne policije, Odjeljenja za inspekcijske poslove, kao i Službe za zajedničke poslove, zatim direktore u u javnim preduzećima “Toplana” a.d., “Vodovod” a.d., JU Sportski centar “Borik”, JP “Akvana” d.o.o., Centar za razvoj sela, JU Banski dvor – kulturni centar, JZU Dom zdravlja i Zavod za izgradnju a.d., te će im pripasti i 35 pozicija u upravnim i nadzornim odborima.

U reorganizovanoj Gradskoj upravi biće 13 odjeljenja.

Ognjen Tešić / SrpskaCafe

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Svijet srlja ka klimatskoj katastrofi

M B

Aukcijom fotografija završen 10. „Movember“ u organizaciji Udruženja „Superbrke”

M B

Borci VRS kada se odreknu dvostrukog radnog staža nemaju više pravo na njega

M B

Zaraza stigla, vakcina nema

M B

BiH ne može napraviti ključni iskorak dok postoji OHR

M B

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više