Infopunkt

Sport Klub i dalje u mraku!


Kablovski operateri Elta-Kabel, TX TV, Elkatel, El Sat i Elta MT, uputili su pismo poslanicima Parlamenta BiH upozoravajuči ih na ignorisanje presude Suda BiH kojom je još prije četiri godine kompaniji Telemach naređeno da omogući svima otkup prva prenosa programa Sport Klub pod jednakim uslovima.

Kompanija Telemach, vlasnik ovog kanala koji je, opet, nosilac autorskih prava za prenos visokokvalitetnih sportskih sadržaja, godinama unazad ignoriše presude kojim se naređuje da omogući prenos i drugim kablovskim operaterima pod jednakim uslovima, zbog čega samo pristup ovom programu ima gotov zanemariv broj gledalaca u BiH.

Konkurencijski savjet BiH (KS BiH) početkom 2016. godine kaznio je vlasnike popularnog programa Sport klub sa 250 000 KM zbog zloupotrebe dominantnog položaja u distribuciji sportskih kanala visokog kvaliteta! Njima je naređeno da u roku od 60 dana, do kada moraju biti potpisani i ugovori, ovaj kanal ponude svima, i to pod istim uslovima pod kojim ga emituju Telemach i Total TV, operateri koji su, kao i sporni TV program, u vlasništvu kompanije “United media”, nekadašnje “Iko media” sa sjedištem u Bugarskoj. Ovo je samo jedna u nizu kazni protiv ovog operatera koji ni nakon gotovo četiri godine nije ispoštovao presudu.

Upravo iz ovog razloga kablovski operateri su se još jednom obratili navišem zakonodavnom tijelu zahtijevajući da se sprovede presuda. Tekst pisma donosimo integralno bez intervencija.

“Poštovani Poslanici Parlamentarne sklupštine i Delegati Doma naroda, ukoliko nemate informaciju, trebate znati da milion građana Bosne i Hercegovine želi gledati program Sport Klub, a zbog neizvršenja pravosnažnih presuda Suda Bosne i Hercegovine imaju crn ekran umjesto omiljenih sportskih događaja. Konkurencijski savjet BiH je 2013. godine rješenjem broj 05-26-3-002-179-II/13 naložilo vlasniku Sport Kluba – Rumunskoj firmi sa sakrivenim vlasnikom – da mora svim zainteresovanim operaterima, dakle svim građanima BiH, omogućiti gledanje TV kanala Sport Klub. To rješenje pravosnažnom presudom potvrdio Sud
BiH i nakon toga Apelaciono vijeće Suda BiH.

I pored tih presuda je Sport Klub je tri godine raznim mahinacijama bježao od toga da izvrši navedeno rješenje, zbog čega je Konkurencijsko vijeće decembra 2015. godine skupilo hrabrosti i novim rješenjem broj 06-26-2-006-143-II/15 konstatovalo da Sport Klub nije izvršio prethodno rješenje i ponovo mu naložilo da rešenje mora izvršiti odmah – u roku od 60 dana. Kao što pretpostavljate, Spor tKlub ni to rješenja nije izvršio.

Dok ovo pišemo BH Telecom, HT Eronet, m:tel, ELTA-KABEL, TX TV d.o.o. i ostali operateri, osim operatera TELEMACH grupacije koji su vlasnički povezani sa Sport Klubom pa ga i imaju u ponudi, ukupno 31 operater u BiH (koji pokrivaju više od pola Bosne i Hercegovine) svakodnevno prime stotine poziva sa jednim pitanjem: »Kada ćete nam dati Sport Klub?« To pitanje prosleđujemo Vama. Kada ćete se Vi umiješati da građani BiH konačno dobiju Sport Klub?

Do sada smo trpjeli zato što nemamo Sport Klub-a. Prije nekoliko dana, zahvaljujući hrabrom zahtjevu Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, da će zabraniti rad Sport Klub-a u BiH ukoliko ne izvrše rešenje Konkurenicjskog vijeća, na SportKlubu su smislili novu prevaru: sada vrše pritisak na Konkurencijsko vijeće BiH da im izda potvrdu da su rješenje izvršili (iako je evidentno da nisu). Ta tvrdnja u suštini znači da je milion građana slijepih i umjesto slike Sport Klub-a vidi crn ekran. Mi Vas zamoljavamo da i Vi pogledate i vidite da li su Sport Klub omogućili građanima – i da, ako ga nisu omogućili, obavijestite Konkurencijsko vijeće BiH da i Vi vidite crn ekran tamo gdje bi trebao biti Sport Klub, pa se nadamo da se onda Konkurencijsko vijeće neće usuditi tvrditi da su pored miliona građana slijepi i poslanici Parlamenta BiH.

Učinite nam tu uslugu i pomozite građanima BiH – ili još konkretnije: pokažite da je BiH pravna država i da strane kompanije sa Kajmanskih ili bilo kojih drugih ostrva moraju izvršavati pravosnažne presude ove države. Građani su uskraćeni za nezamjenljive sportske sadržaje već petu godinu, a sada ih još prave slijepima. Vrijeme je da zaštitite građane, ovaj put od poniženja.

Ovakvo ponašanje Sport Kluba se nam čini neprihvatljivo. Potpisnici ovog pisma Vam pišemo zato da obezbijedite poštovanje zakona BiH i da spriječite, da u cilju ličnog bogaćenja, privatna firma sa tajnim vlasnikom ponižava više od milion građana BiH već petu godinu.”

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Dodik: Ovako Marfi čita Ustav BiH (VIDEO)

DB

Izborna skupština GrO SPS Laktaši: Slobodan Protić predsjednik odbora

DB

Rekord: Ruski padobranci skočili sa 10.000 metara iznad Sjevernog pola

DB

Umro modni kreator Roberto Cavalli

DB

Zvanična registracija na vidiku: “Svojim putem – Igor Radojičić”?

DB

Ministru Mitroviću nova limuzina od skoro 140.000 KM

DB

1 komentar

Delije Srpsko Sarajevo Ponedjeljak, 23.10.2017., 23:56 at 11:56 pm

Elta kabel je odlicna samo se jos izborite za sport klubove i bice te jos mocniji i ako moze zvezda tv.Puno pozdrava

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više