Art

Mitovi o raku grlića materice


U posljednjih nekoliko godina sve više žena obolijeva od raka grlića materice. Zašto? Zato što, u najboljem slučaju, tek svaka peta žena ide na redovne preglede kod ginekologa.

Poraznu statistiku moguće je spriječiti jednostavnim, bezbolnim i jeftinim Papanikolau testom, koji sve žene treba da rade jednom godišnje.

Ovo su najčešći mitovi koji vladaju među ženama u vezi sa ovom bolešću.

Infekcija virusom HPV rijetko se javlja

Sponzorisano

HPV su izuzetno rasprostranjeni virusi. Infekciju može da dobije svaka seksualno aktivna osoba u kontaktu sa zaraženom osobom, bilo da je muškarac ili žena. Procjenjuje se da u periodu od 18. do 22. godine čak 75 odsto žena prvi put dođe u kontakt sa HPV virusom. Srećom, ne izazivaju svi tipovi HPV virusa rak grlića materice.

Rak grlića materice dobiju samo žene koje su imale veliki broj partnera

Veliki broj partnera koji je žena imala jeste faktor rizika za razvoj raka grlića materice, ali nije i jedini. Pored broja partnera koji je žena imala, bitan je i broj partnera svih njenih partnera. To znači da i žena koja je imala samo jednog partnera može da dobije HPV ako je njen partner nosilac HPV-a.

HPV uvijek izaziva rak grlića materice

Većina zaraženih HPV virusom ozdravi u periodu od pola godine do 24 mjeseca, a da često i ne zna da je bila inficirana. Međutim, imuni sistem nekih žena ne uspijeva da pobijedi HPV i rizik za pojavu raka grlića materice kod tih žena jeste povećan. Takođe, veoma je važno koji tip HPV izaziva infekciju.

Postoji preko 100 tipova HPV virusa, ali je za tipove 16, 18, 31, 33 i 35 dokazano da izazivaju rak grlića materice, pa ih ljekari nazivaju onkogenim. Od 70 odsto svih onkogenih tipova koji izazivaju rak grlića materice čine tipovi 16 i 18. Ostali onkogeni tipovi jesu visoko rizični, ali nisu toliko učestali, pa je vakcina napravljena samo protiv tipova 16 i 18.

Kondomi su dovoljna zaštita od HPV-a

Kondomi nisu dovoljna zaštita od HPV-a. Ovaj virus može da se prenese i preko kontakta kožom. Adekvatnu zaštitu omogućava vakcina, ali ne od svih onkogenih tipova HPV-a.

Uz vakcinu protiv HPV-a kondom nije potreban

Kondom je neophodan tokom seksualnog odnosa zato što on ne štiti samo od HPV-a, već i od drugih seksualno prenosivih infekcija kao što su hlamidija, mikoplazma, ureplazma, HIV i druge.

Premlada sam da brinem o raku grlića materice

Na žalost, sve više žena oboljelih od raka grlića materice mlađe je od 35 godina. Prema najnovijim preporukama, Papa test treba da se radi najkasnije tri godine poslije prvog seksualnog odnosa.

Muškarci ne treba da se vakcinišu

HPV vakcina je i za dječake! Ova vakcina može da spriječi infekciju HPV virusima koji mogu dovesti do pojave raka usta, grla, penisa i anusa. Vakcina takođe može spriječiti nastanak kondiloma kako kod muškaraca, tako i kod žena kojima muškarci kao nosioci mogu prenijeti ovaj virus. Stoga, HPV vakcinacija muškaraca nije korisna samo za muškarce, već može smanjiti širenje ovog virusa i na žene.

Poslije vakcine ne moram da radim Papa test

Iako vakcina predstavlja efikasnu zaštitu, sama vakcinacija nije dovoljna za prevenciju raka grlića materice, jer vakcina štiti od infecije najčešćim visokorizičnim HPV virusima. Redovni skrining pregledi (Papa test) su i pored vakcinacije neophodni.

Vakcina kao zaštita

Vakcina protiv HPV-a se preporučuje od 9. do 26. godine i smatra se da je najefikasnija kod osoba koje još nisu stupile u seksualne odnose.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Paja Patak – omiljeni lik generacija djece

DB

Aleksandar Puškin – bard ruske književnosti koji je umro zbog ljubavi

DB

Dan kada je otišao kralj Chicago bluesa

DB

Duško Dugouško, najveći crtani lik svih vremena, slavi 86. rođendan

DB

Prince – umjetnik zbog kojeg smo zavoljeli boju purpura

DB

Jovan Dučić – pjesnik i diplomata

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više