Društvo

Bubonjić pred Sudom BiH: U intervjuu Elta TV-a nema profesionalnih grešaka!


Intervju sa predsjednikom Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanom Mandićem, koji je objavljen na Televiziji “Elta”, nema profesionalnih grešaka i dao bih “zeleno svjetlo” za njegovo emitovanje!

Izjavio je ovo danas pred Sudom BiH, sa aspekta svoje struke, profesor na Komunikološkom fakultetu u Banjaluci Mladen Bubonjić.

U nastavku suđenja Mandiću i novinarima “Elte”, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, profesor komunikologije Bubonjić objasnio je da je novinar Mira Kostović uradila klasični oblik polustruktuisanog intervjua koji podrazumijeva pripremljena pitanja i postavljanje dodatnih pitanja.

On je dodao da je “Božja pravda”, koja se spominje u Mandićevom intervjuu, sintagma u formi metafore, koja je nedokaziva.

– Ova sintagma nije činjenično stanje, to je stav. Mandić ne generalizuje po etničkom principu, već po principu zločinca. U intervjuu ne prepoznajem govor mržnje. Govor mržnje podrazumijeva vrijeđanje, prezir, mržnju prema ugroženoj vrsti, kao što je etnička, polna, seksualna. Zločinci nisu ili ne bi trebalo da budu ugrožena vrsta – objasnio je Bubonjić.

On kaže da struka cjelokupan intervju percepcira u kontekstu, a da je u optužnici iz njega izvučen dio koji daje sasvim drugačiju sliku.

– Posljednji dio intervjua o međunarodnim faktorima, kod Mandića izaziva revolt i on pravi digresiju, ali i sam relativizuje svoje stavove, što nema veze sa mržnjom. Nakon izjave o Božijoj pravdi, novinar, koja je imala uvid da razgovara sa osobom koja je pretrpjela određene traume, pustila je da se izrazi do kraja, jer je on iznosio svoj stav. Time je ispoštovala standarde profesije – naveo je Bubonjić.

Današnje ročište počelo je unakrsnim ispitivanjem tužioca, koji je glavnom i odgovornom uredniku Televizije “Elta” Dejanu Rakiti, uredniku Informativnog programa Marijani Savić i novinaru Miri Kostović postavio samo jedno pitanje – “Da li bi i danas ponovo objavili ovaj intervju”, na šta su svi odgovorili potvrdno.

Branilac novinara ove televizije Vlado Adamović rekao je nakon ročišta da je odbrana insistirala da se danas sasluša komunikolog, da bi pred Sudom objasnili termine koje svi koristimo, a ne znamo njihovo značenje.

– Stručni svjedok je podržao tezu odbrane da se vrlo olako, pa čak i u optužnici, neki stručni termini opisuju onako kako nije njihova definicija – izjavio je Adamović.

On je najavio i saslušanje profesora žurnalistike Ljubomira Zubera koji će, s obzirom na to da su optuženi i novinari, objasniti koja su pravila prema kojima novinari moraju postupati i da li je bilo greške prilikom obavljanja intervjua sa Mandićem.

Adamović je naglasio da je tužilac iznosio niz paušalnih i ničim dokazanih tvrdnji, na šta je odbrana danas odgovorila ulaganjem materijalnih dokaza za koje smatra da su vjerodostojniji od tužilačkih i kojima su opovrgavali te tvrdnje.

Riječ je o analizi “Jutjub” kanala televizije “Elta” kojom se spori enormno velika gledanost intervjua, TV prilozima o drugim narodima kojima se osporava optužba da je “Elta” srpska televizija, kako su ranije rekli svjedoci, medicinskoj dokumentaciji djeteta Dejana Rakite kojom se dokazuje njegovo odsustvo sa posla tokom nastanka intervjua, primopredaji uredničke dužnosti putem službenog mejla, kao i prilog o humanitarnoj akciji za bolesno dijete bošnjačke nacionalnosti koju je pokrenula ova televizija.

Želeći da se dokaže da i “ljudi od struke” koriste sličan govor kao lični stav, dostavljen je i CD sa emisijom “Odgovorite ljudima” u kojoj, prema Adamoviću, novinarka Dženana Karup-Druško izgovara rečenicu sličnu onoj zbog koje je optužen Mandić.

Krivičnu prijavu protiv Milana Mandića i novinara Televizije “Elta” podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog Mandićeve izjave 19. februara 2014. godine kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje “Majke Srebrenice”, između ostalog, rekao da će “njihove govore stići Božija pravda”.

Suđenje će biti nastavljeno 10. maja.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

“Integral inženjering” skinut s američke “crne liste”

DB

Radioaktivni otpad uništiće i ekonomiju i životnu sredinu

M B

Vremenska prognoza: Sutra sunčano i toplo, temperatura vazduha do 29 stepeni

M B

Morbilama zaraženo 40 lica, najviše u Bijeljini i Banjaluci

M B

Nagla promjena vremena, očekuje se pad temperature za 20 stepeni

M B

U BiH stižu EUFOR trupe iz strateške rezerve NATO-a

M B

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više