Izdvajamo

FPN tvrdi da se radi o plagijatima!


Rukovodstvo Fakulteta političkih nauka u Banjaluci oglasilo se saopštenjem u vezi afere plagiranja naučnih radova profesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera u kojem tvrde da je njihova komisija dokazala da su ova dva nastavnika do svojih akademskih zvanja došla na nepošten način.

– Istina je vrlo jednostavna: dva nastavnika ovog fakulteta uhvaćena su u prepisivanju, a kada je fakultet reagovao na jedini mogući ispravan način – formirao je komisiju koja je ustanovila činjenice, prozvao je krivce i zatražio od Senata da ih udalji iz nastave – obrušili su se na njega branitelji prepisivačke kulture. Objavljujući neistine i insinuacije o fakultetu i izmišljajući nepostojeće afere, oni pokušavaju da skrenu pažnju sa osnovnog problema i da konkretne krivce sakriju iza uopštenih opravdanja: „Pa svi prepisuju!“ – rekli su na ovom falultetu i istakli da odbacuju ovakvu trivijalizaciju problema. Oni kažu i da namjeravaju ovu stvar istjerati do kraja iako svjesni da razotkrivanje ove afere može nanijeti veliku moralnu štetu.

– Međutim, zataškavanje afera i prikrivanje krivaca dugoročno se pokazuje kao mnogo gore rješenje. Zbog toga smo se odlučili da problem objelodanimo i riješimo. Nadamo se da ćemo pri tome imati razumijevanje i pomoć medija – rekli su na ovom fakultetu.

Vezane vijesti: 

ljubomir-zuber

Zuberovo pismo dekanu FPN-a

U nastavku donosimo kompletno saopštenje, bez ikakvih intervencija:

Sponzorisano

“Povodom ranijeg obavještenja da će Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci provjeriti osnovanost optužbi u medijima za plagijate naučnih radova dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera, želimo da javnost Republike Srpske obavijestimo o sljedećem:

1. Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, na sjednici Nastavno-naučnog vijeća održanoj dana 17.05.2017. godine, formirao je komisiju za provjeru osnovanosti optužbi za plagijate određenih naučnih radova dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera. Komisija je imala šest članova, univerzitetskih nastavnika u različitim naučnim zvanjima.
2. Članovi komisije su izvršili analizu osporenih radova uporedivši ih sa izvornim tekstovima. U izvještaju dostavljenom Nastavno-naučnom vijeću Fakulteta, komisija je jednoglasno ustanovili da su ranije navedene optužbe osnovane i da osporeni naučni radovi dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera predstavljaju očigledne plagijate s velikim udjelom direktno prepisanog teksta – bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi.
3. Nastavno-naučno vijeće Fakulteta političkih nauka, na sjednici održanoj 05.06.2017. godine, jednoglasno je usvojilo navedeni izvještaj Komisije, te ga uputilo Senatu Univerziteta u Banjoj Luci na dalje odlučivanje, uz zahtjev da Senat u najkraćem roku udalji navedene profesore iz nastave u tekućoj akademskoj godini.

Ovim putem želimo da upoznamo javnost da je ovo prvi slučaj u istoriji Univerziteta u Banjoj Luci da je na institucionalnom nivou utvrđeno da su naučni radovi profesora angažovanih na ovom Univerzitetu – plagijati. Ova činjenica treba da bude opomena čitavoj akademskoj zajednici da je prošlo vrijeme u kojem su nesavjesni pojedinci mogli da bez ikakve odgovornosti objavljuju kvazi naučne radove te na osnovu toga stiču akademska zvanja i ostvaruju druge beneficije; time je ne samo narušen kvalitet nastave već je doveden u pitanje kredibilitet visokoškolskih ustanova. Nadamo se da će ovaj primjer poslužiti i drugim fakultetima da se suoče sa sličnim problemima u svojim sredinama i da će cijelom Univerzitetu pomoći da unaprijedi metode borbe protiv ovakvih pojava. Jedino zakonit i kvalitetan rad, visoki profesionalni standardi, čvrsta moralna načela i transparentnost u provođenju svih procedura, mogu biti garanti razvoja kvalitetnog visokog obrazovanja u Republici Srpskoj.

Fakultet političkih nauka svojim primjerom šalje poruku drugima visokoškolskim institucijama kako se treba odgovorno odnositi prema neetičkim i nezakonitim postupcima pojedinaca u vlastitim redovima, a sa ciljem jačanja kredibiliteta i odgovornosti pred našim studentima ali i javnosti u cjelini. Nadamo se da podrška Senata Univerziteta u Banjoj Luci ovoj našoj borbi neće izostati te da će Senat prepoznati važnost suočavanja sa nezakonitim radnjama u našim redovima i adekvatno kazniti počinioce.

Fakultet političkih nauka takođe osuđuje pokušaje manipulacije sredstvima javnog informisanja od strane pojedinaca koji bez argumenata ili čistim lažima žele da iskrive sliku cijelog ovog slučaja i da po svaku cijenu umanje odgovornost navedenih profesora za plagijatorstvo. Još jednom ističemo da je Fakultet političkih nauka kao visokoškolska institucija ozbiljno i odgovorno pristupio ovom problemu svjestan brojnih neugodnosti koje iz njega mogu proizaći ali i odlučan da počne iskorjenjivanje jedne loše navike koja prijeti da diskredituje trud poštenih i vrijednih naučnih radnika. Smatramo da mediji mogu mnogo doprinijeti našim naporima tako što će profesionalno, tj. objektivno i istinito izvještavati o ovom slučaju.

Fakultet političkih nauka”

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Pojedini dijelovi Banjaluke sutra bez struje

DB

Zlato za srpsku štafetu na Evropskom prvenstvu!

DB

Navijači Srbije i Slovenije zajedno poslije meča: Za dobra stara vremena (VIDEO)

DB

Banjaluka: Ljetnji raspored rada zubarskih ordinacija u osnovnim školama

DB

Kerkez: Proglašenje vanredne situacije je vrijeđanje inteligencije građana Banjaluke

DB

Umro legendarni glumac Donald Saterlend

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više