Društvo

Polne bolesti liječimo “Guglom”!


Zaraženi sifilisom ili gonorejom obično se u početku liječe sami i to tražeći na internetu terapije za ove polne bolesti, kažu ljekari.

U Klinici za kožne i polne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS naglašavaju da samoinicijativno liječenje napravi još veći problem zbog odnicanja faza bolesti, ali i zato što se ne liječe bračni ili seksualni partneri, kao ni nosioci infekcije bez vidljivih simptoma, a nema ni blagovremene kontrole efekata liječenja.

Prvo sami a onda kod privatnika

Prema riječima načelnice ove klinike dr Jagode Balaban, pacijenti sa simptomima ove dvije polno prenosive bolesti i kada potraže ljekarsku pomoć, izgleda radije odlaze u privatne dermatovenerološke ambulante, nego u bolnicu.

– OVo rade zato što smatraju da im to omogućuje diskretniji način liječenja. Pored toga, pacijenti na internetu čitaju o simptomima svoje bolesti i često se liječe samoinicijativno – kaže dr Balaban.

Sponzorisano

Sifilis može da izazove smrt

Ljekari upozoravaju da kod hlamidije simptomi često izostanu, a bolest, ako se ne liječi, može da završi ozbiljnim oštećenjem ženskih reproduktivnih organa i neplodnošću.

Sifilis je još opasniji, s obzirom na to da u slučaju neliječenja, pored oštećenja nekih vitalnih organa, može da dovede i do smrti.

Ukoliko se sifilis i gonoreja otkriju na vrijeme, uspješno se liječe antibiotibioticima, najčešće penicinilom, i ne uzrokuju nikakve komplikacije.

Objašnjava da, ako se sifilis ne prepozna ili ne liječi u primarnomi ili sekundarnom stadijumu, kod trećine oboljelih prelazi u takozvani latentni stadijum i otkriva se slučajno serološkim pretragama.

– U stadijumu kada se simptomi ne vide, pacijent je zarazan, može prenijeti bolest na seksualnog partnera. Nateže komplikacije daje treći stadijum sifilisa, kada se pojavljuju različite promjene na koži, centralnom nervnom sistemu, aorti, kostima i drugim organima. Zbog zahvatanja različitih dijelova urogenitalnog trakta, neliječena gonoreja takođe može dati brojne komplikacije i kod muškaraca i kod žena – upozorava dr Balaban.

Kad je riječ o polno prenosivim bolesrima, dvije najčešće kako kod nas, tako i u svijetu jesu polne bradavice ili kondilomi, izazvani HPV virusom, i negonoroični uretritisi izazvani hlamidijom.

– Povećan broj oboljelih od ovih bolesti je veliki socioekonomski problem. U venerološkoj praksi najveći problem predstavlja liječenje polnih bradavica zbog dužine liječenja, čestih recidiva i onkogenog potencijala nekih tipova HPV virusa koji se dovode u vezu sa rakom grllića materice i još nekim karcinomima – kaže dr Balaban.

Tačan broj oboljelih od polno prenosivih bolesti ipak je teško odrediti, jer RS nema centralnu baza podataka, a veliki broj pacijenata liječi se samoinicijativno ili u privatnim ambulantama i ne prijavljuje se na propisan način.

Podaci Insitututa za javno zdravstvo RS pokazuju da je u 2015. u Srpskoj bila registrovana ukupno 84 pacijenta oboljela od polnih bolesti, od čega su 72 bila zaražena hlamidijom, osam sifilisim, a dva HIV virusom, dok su dvije osobe obolje od AIDS-a.

Infekcijom su pogođeni seksualno aktivni parovi, a ona se može prenijeti i na novorođenče prilikom porođaja sa inficirane majke.

Značaj ovih bolesti je u mogućim komplikacijama, kada se ne liječe ili neadekvatno liječe. One podrazumijevaju neplodnost, vanmateričnu trudnoću, česte spontane abortuse, prevremeni porođaj, zapaljenja unutrašnjih genitalija i kod žena i muškaraca.

I u ovom institutu smatraju da je stvarno obolijevanje od seksualno prenosivih bolesti vjerovatno veće od zvaničnih statistika.

Zbog njihove prirode, te kulturoloških razloga kao što su prisutnost stigme i diskriminacije, pomenute bolesti uglavnom neredovno i nedovoljno bivaju prijavljivane.

A. Pisarević

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Pred nama vreli dani i tropske noći

DB

U Srpskoj rođeno 14 beba

DB

AMS RS: Dobri uslovi za vožnju, ali se vozačima ipak savjetuje oprez

DB

Muslimani obilježavaju Kurban-bajram

DB

Vrijeme danas: Sučano uz malo oblaka

DB

Kako odlazak na ljetovanje učiniti što jeftinijim?

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više