Infopunkt

Podobnim umjesto sposobnim: Radna mjesta za rođake, kumove i partijske drugove!


Vlasti na državnom i entitetskim nivoima nisu ništa učinile u prethodnih godinu dana da bi smanjile neracionalno zapošljavanje u javnom sektoru!

Upravo suprotno, nastavljajući proces partizacije uprave na netransparentan način su omogućile da se na državne jasle prikači dodatnih nekoliko hiljada radnika.

Ovo su rezultati monitoringa koji su tokom 2016. godine uradili istraživači Centra civilnih inicijativa. Prema njihovom istraživanju u BiH je i dalje glavni problem pri zapošljavanju stavljanje podobnih ispred sposobnih, što je odlika većine konkursa u javnim institucijama i preduzećima. Zbog toga je CCI pokrenuo i kampanju i potpisivanje peticije kojom bi se stalo u kraj netransparentnom zapošljavanju u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima, itd.

Obrazovanje i sposobnosti u drugom planu

– Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili porodična veza – navodi Slaven Divčić projekt koordinator Centra civilnih inicijativa.

Sponzorisano

On tvrdi da je politizacija i partizacija imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru ogroman sistemski problem.

– Radili smo monitoring zapošljavanja tokom 2016. godine i zaključak je da je proces veoma netransparentan. I pored tzv. moratorijuma na zapošljavanje postoje i dalje sistemsko zapošljavanje u gotovo javnim državnim institucijama. Tokom prošle godine zaposleno je više hiljada radnika u već prenatrpan javni sektor. Pored toga, važeći propisi gotovo nikako ne štite principe nezavisne, objektivne i stručne provjere, te zapošljavanja i imenovanja najboljih kandidata u javnu upravu – rekao je Divčić.

Nalazi monitoringa CCi-a pokazuju i da je trenutni indeks transparentnosti 32, na skali od 0 do 100, što je poražavajuće za jednu državu.

Izvršna direktorika Transparency Internationala Lejla Ibranović rekla je da ovo samo pokazuje da su građani apsolutno svjesni stanja, a pored toga i TI BiH Centar za pružanje besplatne pravne pomoći već godinama prima najviše prijava koje se odnose na neregularnosti pri procesima zapošljavanja u javnoj upravi.

Građani se pomirili sa sudbinom
Lejla Ibranović
Lejla Ibranović

– Naše nedavno istraživanje javnog mnjenja potvrdilo je da većina građana smatra da su za zapošljavanje u javnoj upravi ključni kriterijumi politička, odnosno stranačka pripadnost ili rodbinska veza, a da obrazovanje i kvalifikacije zapravo ne igraju nikakvu ulogu pri zapošljavanju u javne institucije. Bezbroj je primjera domaćih funkcionera, na koje je i TI BiH ukazivao i eksponirao u javnosti, gdje su mimo procedura i na nepotistički i koruptivan način zapošljavani članovi porodica u javne institucije, javna preduzeća, visokoškolske ustanove itd., a još više zabrinjavaju pokušaji diskreditovanja bilo koga ko se usudi da javno progovori i osudi nepotističke prakse – navodi Ibranovićeva.

Ona tvrdi da je trenutna situacija takva da su državne institucije i javna preduzeća i ustanove pretvoreni u porodične firme, a nepotizam je zapravo legalizovan jer zakonska rješenja to omogućavaju.

– Tako su npr. zakoni o sukobu interesa previše blagi i ne obuhvataju veliki broj lica, što pogoduje praksi zapošljavanja srodnika u državnoj službi. U javnim preduzećima je ta praksa još zastupljenija, jer je zapošljavanje regulisano internim aktima koji mogu biti mijenjani po slobodnom nahođenju i uvid šire javnosti je minimalan. Zatim, zakoni koji regulišu zapošljavanje u državnu službu imaju niz slabosti koje omogućavaju da u javnu upravu budu zaposleni podobni, a ne sposobni, odnosno najbolji kandidati – rekla je Ibranovićeva.

Hoće li kampanja dati rezultate?

Zbog katastrofalnog stanja u kome se nalazi BiH u CCI-u se nadaju da će njihova kampanja i potpisi građana napokon dovesti do izmjene zakonske legislative kojom je trenutno omogućeno netranstparentno zapošljavanje rodbine i partijskih kolega.

Ipak, na kraju je sve na onima koji sjede u poslaničkim klupama i ministarskim foteljama, a sudeći prema njihovim sklonostima da zapošljavaju svoju rodbinu i prijatelje teško je očekivati promjene na bolje.

Jer, ako se samo prisjetimo kako su to radili premijeri RS Željka Cvijanović (sin u Elektroprenosu BiH) i FBiH Fadil Novalić (ćerka u Finansijsko-informatičkoj agenciji), teško da možemo očekivati pomak na bolje.

Ili, ko se može osloniti na poslanike poput Dušanke Majkić (sinovi zaposleni u Poreskoj upravi RS) ili ministara poput Petra Đokića (sin direktor Radne jedinice „Pošta Srpske“ u Brčko Distriktu), Steve Mirjanića ili Milenka Savanovića čije su ćerka, odnosno supruga zaposlene u Fondu za životnu sredinu.

Jovan Škrbić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Danas je Sveti Prokopije, ognjeviti svetac

DB

Vrijeme danas: Umjereno oblačno , poslije podne razvedravanje

DB

Dačić: Srbija neće slati policajce u Srpsku

DB

Sutra umjereno oblačno, poslije podne razvedravanje

DB

Mladi matematičari iz BiH osvojili šest medalja na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

DB

Konačno: Kiša spustila temperaturu u Banjaluci ispod 30 stepeni

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više