Izdvajamo

Goran Dakić: Asocijativnost negazirane vode


Dok sam još mislio o sebi kao izvrsnom srednjoškolskom profesoru ili ništa manje odličnom višem asistentu, kolege i drugari koji su predavali ili stažirali po gimnazijama i fakultetima ponavljale su mi, u glas, složni k’o skupštinska većina, samo jedno: ako već hoćeš u prosvjetu, onda se hvataj samo i samo osnovne škole!

Najmanje obaveza, najmanje posla, najmanje truda. Snovi, želje i čestitke ionako nisu dugo trajali, pa sam ostao tamo gdje sam i bio, ali sam se ubrzo uvjerio u to koliko su osnovne škole ništa drugo do uglancano predvorje prosvjetnog pakla.

S početka sam po inerciji davao koliko je škola iskala, a onda sam počeo da išćem ja, i na uvid sam tražio i saksiju i cvijeće i tender za prevoznika do manastira i kamere.

Prvo sam se, kao i svaki pošteni roditeljski džep, susreo sa gotovo svakodnevnim (uglavnom nepotrebnim i besmislenim) izdacima: marka za saksiju, dvije marke za cvijeće, tri za Osmi mart, četiri za izlet u Gomjenicu, pet za video-nadzor.

S početka sam po inerciji davao koliko je škola iskala, a onda sam počeo da išćem ja, i na uvid sam tražio i saksiju i cvijeće i tender za prevoznika do manastira i kamere. Niti je bilo asparagusa, niti je bilo kamera. O grnčariji i javnim nabavkama bolje da ne pričam. Omanji slom živaca sam dobio kada je učenicima rečeno da moraju kupiti te i te knjige za lektiru, jer su honorari obećani autorima važniji od školske biblioteke.

Sponzorisano

Potom sam se sreo sa uspavanim roditeljskim sastancima na kojima je glava razreda vodila monolog, dok su roditelji, nervozni kao đaci pred fizičko, cupkali nogama i nestrpljivo čekali kraj časa. Jedared sam pao posred takvog roditeljskog sastanka zato što smo bog, pop, škola i ja imali različite stavove o tome da li je nekome nešto dozvoljeno ili nije, ali o tome sam već pisao, pa da ne davim dva puta.

S poganom namjerom dođoh i na sljedeći roditeljski zbor: klinci su trebali da dobiju privatno osiguranje u školi, potom da se odluče između „Šikija Mikija“ ili nekog petog časopisa, a ja sam došao da postavljam pitanja, maltene kao da je Željkin pres. Roditelji su

Ja bih, kao Nušić, toplo preporučio tri doze broma ili dva bensedina svakome ko se hvata u koštac sa udžbenicima za osnovnu školu.

ćutali, redom. Nije ih bilo briga ko će čuvati klince. Nije ih bilo briga da li su Šiki i Miki čestita djeca ili su bitange sa završena tri razreda osnovne škole.

Onda su na red došli udžbenici. Stara priča: Odbornike i načelnika opštine biraju stanovnici opštine na opštim izborima. Marihuana je duvan, voćarstvo je grana privrede, a desetice mogu biti neparne. Jermenija se nalazi u Južnoj Aziji, Bahrein ima 620 000 stanovnika, a glavni grad Kazahstana je Alma Ata. Greške su, naravno, neminovne (sjećamo se Nikolasa Kejdža na koricama udžbenika iz biologije), ali sada govorim i pišem o jednoj vrsti cerebralne nepismenosti, o nesposobnosti da se napišu dobri i kvalitetni udžbenici. Ja bih, kao Nušić, toplo preporučio tri doze broma ili dva bensedina svakome ko se hvata u koštac sa udžbenicima za osnovnu školu.

Tako moj drug Urke objavljuje da je u udžbeniku matematike za peti razred osnovne škole našao sljedeći zadatak: „Na izvoru čiste negazirane vode za piće ’Rosa’ prvi dan flaširano je

… Šta će, koji andrak, „Rosa“ u zadatku iz matematike?

38 453 l vode, drugi dan 20 hl 71 l manje nego prvi dan i treći dan 75 hl 40 l više nego drugi dan. Koliko litara izvorske vode za piće je flaširano u sva tri dana skupa?“

Ovaj bi se račun još dao izvesti, ali nema tog Daneta Maleševića i Predraga Damjanovića koji mogu odgovoriti na sljedeće pitanje: šta će, koji andrak, „Rosa“ u zadatku iz matematike? Samo je ime vode bilo potrebno, pa da zadatak bude tačno postavljen! Jedno je sigurno: i oni koji su riješili i oni koji nisu riješili zadatak otišli su na veliki odmor da kupe i probaju čistu negaziranu vodu za piće (kao da postoji voda za jelo)…

U udžbeniku matematike za treći razred čitamo sljedeći zadatak: „Jedna grupa učenika zasadila je prvog dana 28, drugog 32, a trećeg 18 sadnica. Koliko su ukupno zasadili za sva tri dana? Kojom operacijom se to može izračunati? Primjenom asocijativnosti mogu se izvršiti sljedeća združivanja?“ U komšiluku čitamo još jedan: „Primjenom komutativnosti sabiranja na šest različitih načina…“ U čemu je, je li, problem? Asocijativnost? Komutativnost? U trećem razredu osnovne škole? I onda se neko čudi što je Ćeranić dekan…

Goran Dakić

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stav redakcije.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Veće malverzacije i problemi sa trgovcima: Reklamacije u padu, a žalbe potrošača sve brojnije

DB

Ministarstvo finansija Srpske odgovorilo Ambasadi SAD: Činjenice demantuju laži

DB

Aleksandar Kasanof umjesto Gabrijela Eskobara

DB

Helez: Neću dozvoliti upotrebu helikoptera MUP Srbije za gašenje požara u BiH

DB

U Doboju pronađena tijela dva brata

SB

Kresojević uputio inicijativu za ukidanje poreza na kupovinu prve nekretnine

SB

1 komentar

Eoja Utorak, 26.09.2017., 08:12 at 8:12 am

Iz istog smo odjeljenja, sa istih tih roditeljskih sastanaka. Mi nemamo sagovornika u školi, toliko ćemo biti saglasni. A imamo i većih problema od tih kokošarskih zakidanja za marku, dvije, pet. Na posljednjem sam ja iskakala kao kokica iz lonca, ali tada smo imali strogi AFŽ. Radeći u sistemu obrazovanja naučila sam samo jedno – da u obrazovanju niko nikad neće ništa riješiti. Posebno ne u nekom razumnom roku. Niko nikad nije udaljen s nastave (mislim na osoblje) zbog bilo čega pod milim Bogom. Čak i nevjoravatni primjeri koji su dobili otkaz, vraćeni su ekspresno odlukom suda. U ovoj zemlji ne možeš dobiti otkaz iz škole, ako za tebe ima norme, jedina metoda da ti direktor zavrće uši je da ti smanjuje normu, ali i to dolazi u obzir samo ako si predmetni nastavnik. Ako si učiteljica može da ti pljune pod prozor, norma je odjeljenje i vesel’ te Bože. Ista stvar i sa ostatkom zaposlenih. Da li je neko čuo za slučaj da je direktor smijenjen zbog korupcije, zbog nerada, zbog kršenja zakona? Smjene su uslijedile samo i jedino po osnovu ličnih interesa.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više