Izdvajamo

Darko Momić: Moja kuća Srpska


Bijaše jednom jedan srpski domaćin koji je naslijedio veliko imanje. Kada je postao glava kuće, doveo ga je u red i tako stekao ogroman autoritet i veliko poštovanje ukućana koji su bespogovorno izvršavali sve njegove naredbe. Imanje je dodatno podigao na noge i stekao ugled i kod komšija, ali i u širem kraju, tako da se bez njegovog glasa i mišljenja nije mogao završiti nijedan ozbiljan posao.

Poštovala se svaka njegova odluka, pa čak i kada je odlučio da proda porodično srebro, jer je obećao da će dobijeni novac da uloži u dalji razvoj imanja. Imao je podršku i kada je dobijenim novcem prvo izgradio ogromnu kuću iz koje će stolovati i izdavati naredbe. Preostali dio novca uložio je u razvoj nerazvijenih dijelova imanja, popravku puteva i sanaciju pomoćnih objekata, pa je i dalje uživao podršku ogromne većine ukućana.

Promocija knjige “Elem”

darko momic

Kolumnista portala SrpskaCafe Darko Momić sinoć je u Banskom dvoru održao promociju knjige “Elem”.

U knjizi se našao izbor kolumni koje je Momić kroz deset godina objavljivao u dnevnom listu “Press”, koji je od 2007. do 2016. godine izlazio u Srpskoj.

Na promociji je premijerno pročitao i kolumnu “Bajka” koja je pred vama.

Al’ ne lezi vraže! Onda su mu ugled i moć udarili u glavu. Počeo je da se kocka, da se svađa i sa ukućanima i sa komšijama i da drži pridike svima i svakome. Počeo je da donosi nerazumne odluke, poželio je da ogradi imanje i prekine sve kontakte sa komšijama, a kako je nestajalo novca dobijenog prodajom porodičnog srebra, počeo je i da se zadužuje.

Tako je okrnjio svoj autoritet, jer je imanje koje je naslijedio i podigao mu ugled počelo da se urušava i kruni. Komšije i brojni dotadašnji prijatelji iz inostranstva su mu okrenuli leđa i precrtali ga sa spiska prijatelja. Podršku mu je pružao samo jedan daleki rođak sa istoka, ali ni on nije odgovarao na njegove vapaje da je u besparici.

Sponzorisano

Počeli su da gunđaju i njegovi najbliži, a ukućani koji do tada nisu imali hrabrosti da mu se suprotstave počeli su glasno da negoduju, tražeći da ode sa čela domaćinstva i da neko od njih postane glava kuće. On je s prezirom slušao njihovo negodovanje i odbacivao sve njihove zahtjeve, jer je većina ukućana zahvaljujući privilegijama koje im je dao i dalje bila uz njega.

Zbog tih privilegija su branili sve njegove odluke i poteze, a najglasniji u odbrani postali su oni koji su ga prvo oštro kritikovali, a onda zbog boljeg mjesta za stolom grčevito stali na njegovu stranu, kategorično negirajući da imanje propada. Nisu se osvrtali ni na to što su pojedini ukućani počeli da štrajkuju, jer nemaju para za lijekove i za osnovne potrepštine, a često ni djeci za užinu. Nije ih bilo briga, jer su se njihova djeca za to vrijeme provodila po kafićima, a najčešće u elitnom kafiću u vlasništvu domaćinove djece.

Domaćin je nezadovoljne nazivao pogrdnim imenima, govorio im da su neradnici i raspikuće, povremeno im je prijetio i slao na njih svoje lične čuvare u koje je imao ogromno povjerenje. Pored vjernih čuvara, imao je i svoje telale koji su veličali svaki njegov potez, pri tome oštro kritikujući i gušeći svaki glas nezadovoljstva. Ali umjesto gušenja, nezadovoljstvo je počelo da raste i ogorčeni ukućani su počeli da se sukobljavaju sa domaćinovim pristašama. Počeli su da se okupljaju mimo domaćinove volje huškajući protiv njega najsiromašnije ukućane, ali on nije mnogo mario za njih. Nije mario ni za to što su brojni članovi domaćinstva napuštali imanje, odlazeći sa svoje plodne zemlje srpske u tuđinu i u najam. Nije mario ni za šta osim za to da ostane na čelu domaćinstva. Nije mario ni za koga i živio je kao u bajci sa naslovom „Moja kuća Srpska“!

Darko Momić

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stav redakcije.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ranjeni policajac ispričao detalje napada u Loznici

DB

Ko je Faton Hajrizi, koga traže za ubistvo pograničnog policajca u Srbiji?

DB

Iz Demos-a poručili: Smjena direktora DEPOT-a nije zakonita, predsjednik Nadzornog odbora u sukobu interesa, a Ratko Jokić ne ispunjava uslove

SB

Dodik tvrdi da su mu namjerno isključili klimu na suđenju, oglasili se iz Suda BiH

SB

Voda na banjalučkim bazenima bezbjedna za kupanje

SB

FSS se oglasio poslije Tadićevog povlačenja (FOTO)

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više