Politika

Prodanović za SrpskaCafe: Građani su iznevjereni!


Vlast na nivou BiH odavno je iznevjerila očekivanja građana, koji zbog depresivne klime koju je stvorila politika sve češće traže spas bježeći u druge zemlje!

Rekao je ovo u razgovoru za portal SrpskaCafe poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović te dodao da je “na djelu ostrašćena borba za vlast po svaku cijenu”.

– Već duže vrijeme je vidljivo da vlast na nivou BiH iz dana u dan krpi sa podrškom poslanika u Parlamentu, te je postalo sasvim jasno da predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ova vladajuća garnitura moraju da odu. Oni više nemaju šta da traže u Savjetu ministara, i to će najbolje da se vidi na sjednici na kojoj će Zvizdić trebati da priloži potpise poslanika čiju podršku ima u svom radu kako bi se u narednom periodu mogao donijeti stav o statusu najviše izvršne institucije.

o Postoji li parlamentarna većina na nivou BiH?

– Potpuno je jasno da na nivou BiH ne postoji parlamentarna većina koja bi bila sposobna da provede sve programe koje su preuzeli uspostavljanjem vlasti. Iskreno, to je bilo i za očekivati imajući u vidu način uspostavljanja vlasti koja nije bila kompatibilna sa entitetskim nivoima i nije bila odraz volje naroda. Istovremeno, došlo je do značajnih turbulencija u ovom dijelu vlasti iz FBiH. DF izašao iz vlasti, SBB ušao čija je nepomirljiva politika sa onom koju vodi SDA. U međuvremenu došlo je do značajnih mimoilaženjia u stavovima između SDA i HDZ, a veoma bitna stvar je i devastacija unutar kluba SDA, čime je dato do znanja da Zvizdić nema podršku ni u svojoj stranci. To je ukupan dio priče. Ipak, ovoj većini je išla na ruku Britansko-Njemačka inicijativa čime su sniženi kriterijumi koji bi doprinijeli daljem EU putu BiH i onda je stvarana jedna lažna predstava da ova većina postiže kolosalne rezultate, a ustvari nije se uspjelo uraditi skoro ništa. Ni kada je upitnik u pitanju, ni pregovori sa MMF-om i drugo. Zato ne vidim da će se nešto promjeniti ni u budućnosti.

Sponzorisano
lazar_prodanovic
o Koliki to problem predstavlja, kako za institucije na državnom nivou, tako i za one na entitetskom?

– Apsolutno veliki problem. U tom smislu da su entitetski budžeti razvojni i socijalni i čija je struktura rashoda potpuno drugačija nego na nivou BiH, pa sa tim u vezi ova situacija predstavlja dodatni problem na polju projekata. Zadnji primjer je izgradnja mreže autoputeva, ali i svega onog što bi BiH mogla da uradi da dođe do rasta BDP-a i ukupnog rasta proizvodnje. Vidljivo je da se mnogi projekti ne mogu uraditi, a sve zbog ovakvog stanja na nivou BiH.

o Šta to znači za građane? Narod čeka po godinu dana da se formia vlast na nivou BiH, a čim se to dogodi ona prestane da funkcioniše.

– Za građane, bez sumnje to su iznevjerena očekivanja. To dopinosi na kontinuirano stvaranje depresivne klime i apatičnosti, što rezultira odlaskom onih koji nisu u situaciji da riješe egzistencijalna pitanja. Istovremeno su svjedoci da su ih političari na vlasti prevarili, iznevjerivši njihova očekivanja nakon podrške koju su im pružili u izbornom procesu i očekivali da nakon toga žive koliko toliko bolje.

o Šta očekivati od SNSD? Hoćete li posegnuti za nekim potezima koji bi imali za cilj rješavanje ove krize?

– Potpuno je jasno da na prošloj sjednici Predstavničkog doma ništa nije prošlo i to je jasan znak da bi predsjedavajući Savjeta ministara trebao podnijeti ostavku. Ne vjerujem da će on sakupiti broj potpisa koji bi bili dovoljni za stabilno djelovanje. A kada je u pitanju djelovanje SNSD-a u Parlamentu ono će se kretati u pravcu ostvarivanja strateških ciljeva Republike Srpske u skladu sa ustavnom pozicijom koju imamo i u smislu da ćemo onemogućiti bilo kakav proces dalje centralizacije. Bili bi spremni da podržimo ono što bi bilo u interesu RS i svih građana, ali ovdje su više na sceni borbe za marginalizaciju pozicije RS, uključujući čak i one koji predstavljaju entitet u zajedničkim institucijama. To je borba za vlast po svaku cijenu. Ne vjerujem da će doći do ijednog poteza koji će dovesti do boljeg ekonomskog standarda građana, i u RS i BiH. Očito je da ovakva turbulentna stanja odgovaraju samo onima koji ih proizvode.

o Govorili ste o djelovanju političkih subjekata iz RS na nivou BiH. Kakva je uloga Saveza za promjene u ovome što nazivate “marginalizacija pozicije RS”?

– Zapanjen sam djelovanjem nekih od prestavnika Saveza za promjene koje je direktno usmjereno protiv RS, umjesto da se gradio kapacitet za funkcionisanje pravne države i vladavina prava i da to bude ključno za sve nas. Nažalost, ljudi koji obnašaju vlast, pa čak i sa ministarskih pozicija, uglavnom se bave politizacijom, a ne praktičnim aktivnostima koje bi nas uvjerile da se oni istinski zalažu za napredak RS, ali i BiH. Ovdje je na djelu samo ostrašćena borba za vlast po svaku cijenu. Mislim da mi ne bi trebali da dovodimo u pitanje ključne stavove, a to će biti kada u Savezu za promjene bude važnija komunikacija između predstavnika iz RS nego sa SDA i marginalizovanje pozicije RS i politike sukoba radi pozicioniranja u vlasti.

J. Škrbić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ambasada Rusije: Licemjerna i antidejtonska izjava iz PIK-a

DB

Bosančić: Ako su kadrovi SPS tako stručni, hajde da organizujemo izložbu diploma

DB

Šta je Golićeva ispričala u svjedočenju na ročištu Dodiku i Lukiću?

DB

Dodik: Kako poštovati odluke visokog predstavnika kada Šmit to nije?

DB

Lukić: Prethodnu godinu u pravnom svijetu obilježila prirodna glupost Tužilaštva

DB

Ništa od novca: BiH neće dobiti milijardu evra od EU

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više