Infopunkt

SRBIJA UVELA SANKCIJE REPUBLICI SRPSKOJ I PRIJETI NOVIM!


Od juče, tačnije 5.septembra 2017. godine, dogodio se presedan nezapamćen u novijoj istoriji odnosa Srbije i Srpske. 

RTS, odnosno Radio televizija Srbije, je građanima Republike Srpske uvela sankcije ili bolje rečeno medijski mrak!

Da, dobro ste pročitali.

Dragan Bujošević, generalni direktor RTS, lično je potpisao pismo upućeno kablovskim operaterima u Republici Srpskoj u kojem se zahtjeva od kablovskih operatera da moraju onemogućiti gledanje utakmica Srbije u BiH, a ako to ne naprave dobiće kaznu od strane RTS-a tako što će za Republiku Srpsku oduzeti pravo emitovanja programa RTS 1 i RTS 2.

Riječ je, naravno, o najaktuelnijoj temi u Republici Srpskoj ovih dana – MOGUĆNOSTI odnosno, tačnije rečeno, NEMOGUĆNOSTI GLEDANJA EVROPSKOG PRVENSTVA U KOŠARCI.

RTS – Dopis operaterima 5, septembra 2017.

U sučaju da taj zahtjev kablovski operateri ne urade tokom prvog narednog prenosa, Bujošević navodi da će sankcije uslijediti i to u vidu “povlačenja saglasnosti za reemitovanje programa RTS i navedeni kablovski operateri  neće imati pravni osnov za reemitovanje RTS-a”.

Drugim riječima rečeno – emitujte još jednu utakmicu koju prenosi RTS i RTS se više neće moći vidjeti na teritoriji BiH i Republike Srpske.

Problem je nastao kada je kablovski TV kanal Sportklub kupio ekskluzivna (i kablovska i zemaljska) prava za teritoriju BiH za EP u košarci za muškarce. U Srbiji su zemaljska prava prodali RTS-u, a u Hrvatskoj HRT-u. U BiH je Sportklub oba prava (i zemaljska i kablovska) zadržao za sebe, odnosno zemaljska prava nije prodao nijednoj zemaljskoj televiziji (a koja pri tome ne može da iskoristi jer se ne vidi zemaljski).  Zahtjeva za kupovinu zemaljskih TV prava je bilo, međutim Sportklub na te upite nije čak ni odgovorio sa ponudom?!

TV kanal koji je kupio prava za jednu zemlju, a vidi se i u drugoj zemlji (u ovom slučaju RTS) ima obavezu da operatere u drugoj zemlji obavijesti da ne raspolaže pravima za određeni sadržaj i upozori operatere da su dužni  njihov signal zatamniti za vrijeme emitovanja tih sadržaja. Kablovski operateri svugdje u svijetu, pa i u BiH, imaju mogućnost da riješe problem tih prava na tri načina: samostalno (da ih kupe ako je moguće), da se ogluše o navedenu molbu i plate odštetu vlasniku TV prava ili da zatamne te sadržaje, a sve po vlastitoj procjeni i izboru. Međutim, ovaj put RTS je prisilio kablovske operatere, mogli bi reći i ucjenio,  taktikom: Ugasi i ne dam ti  izbor!

Situacija u koju je Republika Srpska došla juče, nakon pisma direktora Bujoševića, je više nego apsurdna!

Prvo, NET TV PLUS, firma u vlasništvu UNITED MEDIA GROUP (grupacija koja je vlasnik i povezano pravno lice sa Telemach, Sportklub, Total TV) emituje preko svoje internet platforme program više od 500 TV kanala do 200 000 korisnika širom Evrope i svijeta bez regulisanih TV prava, pa i navedeno EP u košarci, i to upravo na RTS!?! Korisnici koji koriste NET TV PLUS, uglavnom dijaspora, uredno mogu da gledaju RTS bez straha od zamračenja, za razliku od Srba u Republici Srpskoj, koji su očito manje vrijedni. Ili je ipak u pitanju nešto drugo? Ovo je već pitanje za RTS na koje ćemo se potruditi dobiti odgovor u što skorijem vremenu.

Ovdje smo došli u situaciju da RTS brani interese druge firme (Sportklub). Na očigledno kršenje tih istih TV prava (koje tako zorno brani u Republici Srpskoj) ŠIROM EVROPE preko firme povezane sa Sporklubom (NET TV PLUS) RTS neće da reaguje. Ako imate nedoumicu da li je NET TV PLUS emitovao RTS – u prilogu imate fotografije naših čitalaca širom Evrope koji su nam poslali fotografije na kojima se vide utakmice EP u košarci na RTS, ali i na Sportklubu (O da, i Sportklub nema prava na tim teritorijama na emitovanje utakmica EP u košarci, tako da je ovdje u pitanju dvostruko kršenje tih prava!).

Drugo, nakon pisma RTS-a juče je došlo do zatamnjenja signala RTS-a u svim operaterima u BiH, ali pazite apsurd – Sportklub uopšte nije emitovao utakmicu Srbija-Velika Britanije iz nepoznatih razloga ili možda tihih sankcija?!? Tako da je u BiH, odnosno Republici Srpskoj, bio MEDIJSKI MRAK!

Utakmica košarkaške reprezentacije Srbije, miljenika srpskog naroda sa obe strane Drine  još od EP 1995. u Atini, nije se mogla gledati u Srpskoj!

Složićemo se da ove sankcije (jer ovo jesu sankcije) za građane Srpske nisu ničim zaslužene ni od građana pa ni od njenih političara, a dokaz da su te sankcije usmerene samo protv Republike Srpske i BiH je da imamo kao primjer Net TV PLUS koji nesmetano emituje RTS za sve Srbe širom svijeta.

Postavlja se pitanje – kako je do ovoga došlo?

Zašto se reprezentacija Srbije ne može gledati u Republici Srpskoj ni na jednom jedinom TV kanalu u BiH?

Kome takav rasplet stvari ide u korist?

Da li je ljubav koju ovaj narod godinama gaji prema popularnim “orlovima” i prema svojoj matici Srbiji zavrijedila takve sankcije i čime?

I na kraju jedna digresija:

U najmračnija vremena, pred kraj nesrećnog građanskog rata u BiH, 1995. godine građani Srpske su gledali Sašu Đorđevića kao igrača kako osvaja zlatnu medalju na EP u Atini. Danas, nakon 22 godine, građani Srpske neće moći gledati Sašu Đorđevića kao selektora na putu ka novoj zlatnoj medalju. Treba li slikovitije prikazati medijski haos u ovom trenutku u Srpskoj i BiH?

Dejan Rakita, glavni i odgovorni urednik Elta HD TV

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije SrpskaCafe.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

I narednih dana hladno, povremeno sa kišom

DB

Patrijarh Porfirije: Treba da se opredijelimo za preobražaj i pokajanje

DB

Nemanja Bjelica ima novi angažman

DB

Bauer stavio tačku: U Srebrenici nije bilo genocida (VIDEO)

DB

Jokić kao Gru iz crtića “Grozni ja” (VIDEO)

DB

Glamočki krompir i zvanično postaje brend

DB

35 0 komentara

Nebojsa Srijeda, 6.09.2017., 15:37 at 3:37 pm

Ovde probleme pravi SportKlub koji zavrće ruku RTS sa pretnjom da će ih tužiti.

Odgovor
Boris Petak, 8.09.2017., 12:28 at 12:28 pm

Upravo tako.

Odgovor
kurosava Srijeda, 6.09.2017., 16:25 at 4:25 pm

i zato ne treba placati pretplatu za tv rep srpske..briga nas gledaoce vase svadje..a i kako se prenose utakmice iz b.luke najbolje je ugasit ton..

Odgovor
sasa Srijeda, 6.09.2017., 17:31 at 5:31 pm

Ja bih SportKlub zabranio u RS i rijesio problem.

Odgovor
Milan Srijeda, 6.09.2017., 17:52 at 5:52 pm

SPORT KLUB i Telemark zabraniti i isterati iz Srbije i Republike Srpske i resen problem. Ovako SBB i Sport klub samo ucenjuju i igraju na monopol.

Odgovor
BRANKO Srijeda, 6.09.2017., 18:29 at 6:29 pm

TELEMACH,a ne TELEMARK (on je iz ČaČKA)

Odgovor
Drasko Srijeda, 6.09.2017., 18:39 at 6:39 pm

Srpska posla.Sami sebi smo dovoljni,neprijatelji nam ne trebaju.Bitno je da smo mogli gledati bracu hrvate.

Odgovor
Drasko Srijeda, 6.09.2017., 18:42 at 6:42 pm

Srpska posla,opste poznata u narodu,koji je sam sebi dovoljan

Odgovor
Selim Dautovic Srijeda, 6.09.2017., 20:10 at 8:10 pm

Sto ce gradzanima Bosne i Hercegovine utakmice Srbije?

Odgovor
Ludzbunjennenormalan Srijeda, 6.09.2017., 21:59 at 9:59 pm

Zato sto su gra”dz”ani Republike Srpske vecinski – srbi! Logicno zar ne… Kako to da nisi postavio pitanje sto ce hrvatima u BiH hrvatski pasosi i hrvatsko drzavljanstvo!? I mi i oni imamo puno pravo da volio i navijamo za svoj narod te prestanite sa glupim konstatacijama jer cete nas natjerati da budemo ista ta Srbija.

Odgovor
Miloš SIlni Petak, 8.09.2017., 12:01 at 12:01 pm

Bravo.

Odgovor
Miloš SIlni Petak, 8.09.2017., 12:03 at 12:03 pm

Bravo,lepo receno.

Odgovor
paprika Srijeda, 6.09.2017., 22:22 at 10:22 pm

koje bosne i hercegovine ??? zar ima toga ?’ nit je ima nit ce ikad biti..

Odgovor
Selimov dobri duh Srijeda, 6.09.2017., 22:25 at 10:25 pm

Piše se “građanima”. Na srpskom, hrvatskom, bosanskom, bošnjačkom … kako god želiš, samo budi pismen.

Odgovor
Ludzbunjennenormalan Četvrtak, 7.09.2017., 00:25 at 12:25 am

Selime moj dobri… Zabrinjava me cinjenica da ne vidis svoj prvi post u kom si napisao “gradzanima”… Zato sam ti i odgovorio sa slovom “dz” koje je pod navodnicima. Pa bar Srbi nemaju problem sa pravopisom kada su slova Dž, Đ i Ć u pitanju…Bez uvrede…

Odgovor
DukaBrat Četvrtak, 7.09.2017., 00:24 at 12:24 am

Zato sto volimo i navijamo za Srbiju. E sad na necije da onda idemo u Srbiju da zivimo i navijamo, necemo i necemo ovde smo rodjeni ovde zivimo i zbog vas i vaseg najnovijeg Bosnjastva zivecemo ovde i navijati za Srbiju dok god mozemo. Mocemo i za 10 vjekova i tacka. Vi i onako treba da navijate za Svedsku, Dansku….. e da najvise navijajte za one koji su vas otjerali odavde pa sad pokupiste pamet i patriotizam. Jos nesto nikome ne smeta sto Srbin iz BiH navija za Srbiju sem ljudima koji misle na nesto lose. Eto vam navijajte za koga hocete meni Srbiju necete i srca izbaciti.

Odgovor
Mirko Četvrtak, 7.09.2017., 01:12 at 1:12 am

Po***aj ga selime jel treba bosnu da gledam

Odgovor
Предраг Četvrtak, 7.09.2017., 09:57 at 9:57 am

Зато што су Срби

Odgovor
kiza Četvrtak, 7.09.2017., 18:54 at 6:54 pm

Pa da gledaju potomke svojih predaka

Odgovor
Pojma Neznam Petak, 8.09.2017., 00:54 at 12:54 am

GRADžANINU Selime. Da GRADžANI Bosne i Hercegovine vide kako Srbi deru tvoje Turke usred Carigrada

Odgovor
Krajova Petak, 8.09.2017., 09:27 at 9:27 am

Ljudi, ne dirajte Selima! On, niti je gradžanin niti je građanin, on je jedna obična seljačina sa dna kace! Ili, da budem precizniji, ĐIKAN!

Odgovor
Pantić Srijeda, 6.09.2017., 21:09 at 9:09 pm

Ja ih gledam preko satelita, pa neka crknu!
i boli me UVO, kodirati ga ne mogu!

Odgovor
Duka Brat Četvrtak, 7.09.2017., 00:28 at 12:28 am

To care. Komentar izdominirao

Odgovor
Lazar Savin Četvrtak, 7.09.2017., 05:28 at 5:28 am

Jos jedan primer mita,u kojoj izdajnici svog naroda postaju sve bezobzirniji,dokazujuci da zivimo u materijalnom svetu i da zivimo pod okupacijom.

Odgovor
Milica Četvrtak, 7.09.2017., 07:48 at 7:48 am

Svako ko voli košarku, želio bi gledati utakmice Srbije. Ako si Srbin ili Srpkinja to se ne dovodi u pitanje i mislim da niti ostalima vrijedi komentarisati niti mi trebamo na to odgovarati. Hvala gospodinu za detaljno objašnjenje.

Odgovor
Miš Četvrtak, 7.09.2017., 07:52 at 7:52 am

Na Total TV-u se programi RTS1 i RTS2 zamračuju već godinu ili više (otprilike otkako su građani Srbije počeli plaćati pretplatu). Ne samo sportska dešavanja, već i serije i filmovi. Zna se desiti da 50% dnevnog programa i jednog i drugog kanala budu zamračeni, tako da ja iskreno i ne vidim potrebu da budu uvršteni u ponudu operatera. Pogotovo jer im se programska šema srozala, od dosadnih eksperimenata od emisija sa polupismenim i bahatim voditeljima, vječitih repriza Babe, Srećnih Ljudi i Dolara, do prikazivanja nižerazrednih filmova. Ovo sa Eurobasketom jeste primjer medijskog nasilja kad se jedan “državni” medij utali sa privatnim kako bi prisiljavali ljude da ili gledaju Sport Klub ili sjede u mraku.
Srećom, ako imate internet, ne treba vam kablovski operater. To je trend na Zapadu (cablecutters), a postaće valjda i kod nas. Postoji način da se sve gleda online i bez tih manipulatora.

Odgovor
Симо Četvrtak, 7.09.2017., 13:34 at 1:34 pm

Од ад знам за себе нити један спортски догађај оваквог реда није био овако срамно третиран.
БРУКА И СРАМОТА!!!!
СВЕ ИХ ТРБА ЗАПАЛИТИ

Odgovor
deda Četvrtak, 7.09.2017., 15:00 at 3:00 pm

ko ce kome ako nece svoj svome

Odgovor
KKK Četvrtak, 7.09.2017., 15:30 at 3:30 pm

Krivi su BiH, RTRS i Federalna…. Placamo pretplatu njima i nisu bili u stanju otkupiti prava…

Odgovor
Krajova Petak, 8.09.2017., 09:25 at 9:25 am

Želio bih da mi neko odgovori na pitanje da li je HTV napisala isto ili slično pismo za prenose utakmica hrvatske reprezentacije? Ni oni nisu imali pravo emitovanja za BiH.
Tj. da li se u Mostaru mogao gledati prenos utakmica na HTV?

Odgovor
Rade Petak, 8.09.2017., 15:38 at 3:38 pm

Svi ljudi u RS vole da gledaju kako njihovi zemljaci i braca u Srbiji igraju , ocigledno da po necijem nalogu zele da sprece povezivanje cak i preko sporta neki ljudi, mislim da je taj potez prema kablovskom operateru u RS ispravan potez. Mi volimo bracu u RS i niko nas ne moze posvadjati.

Odgovor
Dragan NS Subota, 9.09.2017., 02:44 at 2:44 am

Kad ostavis “zute” kadrove u RTS-u da kroje politiku kreiranja programa.

Odgovor
Igor Ponedjeljak, 11.09.2017., 06:55 at 6:55 am

Napredno razmišljaš, nema šta.

Odgovor
Dragoljub Subota, 9.09.2017., 21:26 at 9:26 pm

Kada ameri kupe sav medijski prostor, neće biti samo zatamnjivanje ekrana već i ispiranje mozga…i ko zna šta još!!!!

Odgovor
Hasan Srijeda, 13.09.2017., 18:22 at 6:22 pm

Bez potrebna prepucavanja ko koga voli i ko šta gleda .I nevidim zašto odma nacionalistički sve to gledate. Svi znamo da srbi iz Bosne vole Srbiju i to je i normalno il hrvati iz Bosne vole Hrvatsku al nije istina da ja ne volim gledat kad igra Srbija il Hrvatska.Okrenite se malo normalnom razmišljanju

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više