Politika

Ako mu povjerujemo: Srpska postaje superlikvidna?!

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je da bi Srpska uskoro mogla postati superlikvidna. Međutim, analiza portala SrpskaCafe pokazala je da je realnost sasvim drugačija od ružičastih projekcija prvog čovjeka RS!

Nažalost, Republika Srpska danas je mnogo bliža bankrotu nego superlikvidnosti, pokazuju svi relevantni podaci.

– Republika Srpska je potpuno likvidna, stigli smo, dakle, sve… zaostala plaćanja u prošlosti smo uredovnili i RS je dnevno, u ovom trenutku, dnevno likvidna… Mi smo sve svoje obaveze što je uslov za MMF aranžman, ispunili. Republika Srpska je jedina u BiH koja je ispunila te uslove. Nije to ispunila ni Federacija BiH, ni zajednički nivo i to je onemogućilo RS da dođe 150 miliona u budžet iz programa MMF-a. 150 miliona je ozbiljan novac za nas, to nas dovodi u fazu superlikvidnosti – rekao je Dodik.

Finansijska politika bez plana!
Siniša Vukelić
Siniša Vukelić

Prema riječima urednika poslovnog portala Capital.ba Siniše Vukelića, ova Vlada vodi jednu finansijsku politiku bez plana, od danas do sutra, što će nas samo odvesti u još veću propast i dubiozu.

– Umjesto da kreše nepotrebne troškove, smanjuje potrošnju, pravi racionalizaciju… Vlada bez ikakvih planova i temelja pravi projekcije budžeta, za koje unaprijed zna da neće imati novac i onda to nadoknađuje novim nametima i zaduženjima. Ono što je opasno jeste da nam sljedeće godine dolazi na naplatu izuzetno visoka tranša kredita i to bi moglo da stvori ogromne probleme u funkcionisanju – zaključuje Vukelić.

Naravno, ovo ne bi bilo ništa čudno, čak bi se trebalo smatrati poželjnim, da nije opštepoznato da se zaduživanjem, odnosno dizanjem kredita ne postiže likvidnost, već upravo suprotno, te da se RS ne nalazi u najgoroj finansijskoj situaciji u posljednjih 10 godina.

Ipak, Dodik ima drugačije mišljenje i tvrdi da je dodatno zaduživanje put do “superlikvidnosti” te uvjerava javnost da nikad nismo imali bolju ekonomiju.

A da li je to baš tako?

Prema analizi koju je uradio “Istinomjer”, koji je i ranije ocjenjivao Dodikove računice o zaduženosti, ovakve tvrdnje predsjednika RS nisu baš najtačnije.

– Najjednostavnije rečeno, likvidnost označava odnos između raspoloživih novčanih sredstava i pristiglih, a neizmirenih obaveza. Prema Informaciji o dugu sa stanjem do 31. decembra prošle godine, koju je objavilo Ministarstvo finansija RS, ukupan dug Republike Srpske iznosio je 5,44 milijarde KM. I informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembra prošle godine pokazuje da je Republika Srpska imala 3,17 milijarde spoljnog i 2,27 milijarde unutrašnjeg duga. U septembru 2016. godine, javni dug iznosio je 5,41 milijardu KM, odnosno 56,66% BDP-a – navodi se u analizi Istinomjera.

Pored postojećeg zaduženja, Vlada RS nastavlja se zaduživati putem kredita, prodaje državnih obveznica i prodajom trezorskih zapisa.

Da zlo bude veće, dospjela dugovanja prema građanima Vlada RS ili izbjegava na sve moguće načine, ili izmiruje “na rate”, jer novca nema.

Tako su se nagomila dugovanja prema zdravstvenim radnicima, poljoprivrednicima, mladim bračnim parovima, osobama sa invaliditetom, borcima, majkama, socijalna davanja su sve rijeđa, kasni isplata obaveza po dodijeljenim grantovima i drugo.

Vlada RS
Vlada RS

U Izvještaju Glavne službe za reviziju RS o reviziji učinka u upravljanju javnim nabavkama u RS (za period od 2014. do 2016. godine), navedena su kašnjenja plaćanja obaveza prema dobavljačima od strane Vlade RS i resornih ministarstava po godinu i više, te konstatovano da je u ovom periodu institucijama upućeno na stotine urgencija za isplatu dugovanja.

Vlasnik jedne uslužne firme iz Banjaluke, koji je želio ostati anoniman, za naš portal tvrdi da već godinama sarađuje sa državnim institucijama, ali da trenutno razmišlja da prestane sa saradnjom.

– Uvijek je bilo kašnjenja u isplati, ali ovo je već postalo nepodnošljivo. Mi smo ovako samo na gubitku. Dešava se da se raspisuju novi tenderi, a da još nisu isplaćeni poslovi koje smo uradili po starim. I ja nisam jedini koji planira da prestane da sarađuje sa vladinim sektorom. Jednostavno, mi ne možemo više biti na čekanju. Ako ovako nastavimo možemo odmah staviti ključ u bravu. Zato je bolje na vrijeme se povući, jer samo gubimo vrijeme i resurse koje bismo mogli usmjeriti tamo gdje bi nešto zaradili – tvrdi naš sagovornik.

Istinomjer u svojoj analizi navodi da bez naznaka novih, većih investicija, povećanja izvoza i novih zapošljavanja, teško da se može očekivati redovno servisiranje svih obaveza. Samo ove godine, RS je obavezna vratiti čak 900 miliona KM na ime duga!

Da od super likvidnosti nema ništa kazali su i privrednici koji su analizirajući Akcioni plan za realizaciju Ekonomske politike RS za 2016. godinu, utvrdili da je Plan u značajnoj mjeri ostao nerealiziran i da je poslovni ambijent kako u RS tako i u BiH izuzetno loš – ukazujući, između ostalog, i na “opštu nelikvidnost”.

J. Škrbić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Banjaluka: Stanić na čelu Gradskog odbora Ujedinjene Srpske

DB

Vučić za CNN: Na Srbe je pet puta pucano od početka godine

DB

Akcija “Sava”: Pet uhapšenih zbog krijumčarenja migranata

DB

Policajci Srpske dobijaju POS terminale

DB

Dodik: Nema Srbina kojeg Hag neće osuditi

DB

Međunarodna teniska federacija se oglasila o Đokovićevoj poruci

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više