Politika

Mladi SNSD-a slave Dan pobjede: Ima li fašizma u njihovim redovima?!

Borba sa fašizmom, koji nažalost i danas postoji, ne smije se svesti samo na manifestacije, fokus mora biti na ukazivanju na sve oblike fašizma u društvu, na učenje mladih o fašizmu i tome koliko je on zlo.

Ovo je poručio predsjednik Mladih socijaldemokrata Denis Šulić u okviru obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, čija organizacija je organizator velikih skupova koji se danas održavaju na Kozari i Sutjesci.

Na oba skupa bilo je prisutno preko dvije i po hiljade ljudi, a Šulić ističe da su na ovaj način željeli da javnost podsjete na potrebu “njegovanja antifašističkih ideja i borbe naših predaka sa najvećim zlom u istoriji čovječanstva”.

Ipak, pošto Dan pobjede nije samo podsjećanje na veliku borbu predaka protiv fašizma, te zbog sve većeg naleta nacionalističke i fašističke politike u BiH i regionu, iskoritili smo priliku da o ovome porazgovaramo upravo sa predstavnikom podmlatka SNSD-a i pitamo ga koliko je ova pošast prisutna u njegovoj partiji i politici.

o Koliko je dobro što se Dan pobjede obilježava samo kroz manifestacije, a nikako i kroz konkretnije oblike borbe sa fašizmom?

– Borba sa fašizmom, koji nažalost i danas postoji, ne smije se svesti samo na manifestacije, fokus mora biti na ukazivanje na sve oblike fašizma u društvu, na učenje mladih o fašizmu i tome koliko je on zlo. Mi danas jesmo imali dva velika skupa, Mladi socijaldemokrati i Aktiv žena socijaldemokrata su na ovim mjestima, koja odišu borbom naših predaka sa fašizmom, su okupili skoro tri hiljade mladih i žena, ali ovo nije bila samo manifestacija, svi učesnici su prošli kroz istorijski čas u okviru koga su upoznati sa istorijom ovih mjesta, kao i sa borbom protiv fašizma. Ta vrsta okupljanja na mjestu događaja sigurno na najbolji način u ljude usađuje osjećaj koliko je borba sa fašizmom važna.

o Kako pričati o antifašizmu u društvu u kome je većina spomenika iz NOB-a zarasla i o njima se ne vodi računa, a dosta njih nije obnovljeno poslije uništavanja prethodnih godina?

– O svim spomenicima iz antifašističke borbe moramo voditi računa. Evo spomenik u Dolini heroja je prošle godine očiščen i obnovljen sredstvima Vlade Srpske, a intervenisalo se i nakon klizišta koje je ugrozilo cijeli kompleks na Sutjesci. O Kozari se danas vodi računa, nema značajnog spomenika iz NOB-a koji nije bar očišćen u posljednjih nekoliko godina. Više pažnje se treba posvetiti spomenicima u manjim mjestima, moram podsjetiti da je u velikom broju mjesta jedini uređen javni prostor onaj u kome se nalaze spomenici iz NOB-a. I obnova ovih spomenika i vođenje računa o njima jeste borba protiv fašizma.

o Kako se vaša organizacija i vaša stranka konkretno bori proziv fašizma?

– Mi kao stranka koja je na vlasti imamo i najveću odgovornost. Morate primjetiti da u Srpskoj nema fašističkih organizacija kakve nisu strane ni zemljama Evropske unije. U obrazovnim programima u Srpskoj đaci uče o borbi protiv fašizma. U Deklaraciji o antifašizmu koja je usvojena na posljednjem Saboru naše stranke jasno stoji da će SNSD njegovati i afirmisati antifašističke vrijednosti i tekovine antifašističke borbe našeg naroda u cijelom društvu, a posebno prenošenjem ovih vrijednosti na mlade generacije. Antifašizam je najveća civilizacijska tekovina prošlog vijeka ali i ideal naše prošlosti, kao i zalog budućnosti.

o Kako se borite sa fašizmom u vašim redovima?

– U našim redovima nema fašizma i nikada nećemo prihvatiti takve ideje, a naročito ne optužbe da fašizam postoji u našim redovima! Veliku količinu mržnje koja je često jasno fašistička detektovali smo na društvenim mrežama koje mladi najviše koriste, zbog toga ćemo sve naše aktivnosti povodom Dana pobjede maksimalno promovisati na društvenim mrežama, a pozivam sve društvene subjekte da rade to isto.

J. Škrbić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Srpska lista neće učestvovati na izborima na KiM 23. aprila

DB

Stanivuković najavio: Besplatan priključak za vodu za svako domaćinstvo

DB

Miličević demantovao: Nemam nikakvih saznanja da Trivićeva osniva stranku

DB

Adam Šukalo novi savjetnik Aleksandra Vučića

DB

Banjaluka: DEMOS i Ujedinjena Srpska protiv poskupljenja komunalija!

DB

Predsjedništvo SDS: Definišite šta pripada lokalnim zajednicama

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više