Infopunkt

Izborne nepravilnosti uz Drinu: U Zvorniku i vlast i opozicija “sto od sto”!


U izbornoj noći i danima koji su nakon nje uslijedili predstavnici opozicije govorili su da su se u zvorničkoj regiji dešavale „čudne stvari“ i dodavali da ne postoji ni gram sumnje da nisu pokradeni u biračkim mjestima uz Drinu.

Prema saznanjima portala SrpskaCafe policijske intervencije i prekidi glasanja na biračkom mjestu u Pilici u Zvorniku koje su se tokom glasanja dešavale nisu nigdje zabilježene, a izborni materijal je prevožen bez policijske pratnje.

U Zvorniku se, navode izvori našeg portala, po dogovoru svih lokalnih političkih partija preferencijalni glasovi za liste za Narodnu skupštinu RS i Parlamentarnu skupštinu BiH ne broje nego se proizvoljno upisuju, s ciljem favorizovanja kandidata iz Zvornika.

Kandidatima iz Zvornika se u izvještajima biračkih odbora upisuje maksimalan broj glasova liste stranke kojoj pripadaju (nekada se ti glasovi dopišu i na listićima tokom brojanja, a nekada ne), dok se kandidatima na listama koji nisu iz Zvornika njihov broj glasova umanjuje.

Sponzorisano

Tako su strani posmatrači u Čelopeku zabilježili situaciju da su članovi biračkih odbora, po okončanom glasanju, ispred sebe stavili listiće i dopisivali preferencijalne glasove, što je i zapisnički konstatovano.

Na ovaj način je Zvornik postao rekorder, pa od 88 biračkih mjesta na ovim izborima na čak 64 biračka mjesta kandidati iz Zvornika imaju 100 odsto glasova političke partije kojoj pripadaju. Indikativno je da zvornički kandidati svih partija (SNSD, SDS, DNS, SP) na tim mjestima imaju 100 odsto glasova svoje partije što je prosto nemoguće, dok kandidati koji nisu iz Zvornika imaju nula ili maksimalno nekoliko glasova. Praksa iz ostalih gradova pokazuje da procenat koji osvoje lokalni kandidati rijetko prelazi 50 odsto u sredinama sa velikim biračkim tijelom.

Takođe, pažljivom analizom preferencijalnih glasova na biračkim mjestima u Zvorniku na kojima lokalni kandidati nisu imali 100 odsto glasova liste na kojoj se nalaze (nije bilo dogovora unutar biračkih odbora o preferencijalnoj krađi), pokazuje da su drugi kandidati sa lista imali daleko veće procente glasova u odnosu na ona biračka mjesta gdje se prekrajala volja birača.

Zanimljivo je da lokalni kandidati SNSD, SDS, DNS i za Narodnu skupštinu RS i za Parlamentarnu skupštinu BiH sto odsto glasova svoje liste imaju na identična 64 biračka mjesta.

Indikativno je da zvornički kandidati svih partija na 64 od 88 biračkih mjesta imaju 100 odsto glasova svoje partije što je prosto nemoguće, dok kandidati koji nisu iz Zvornika imaju nula ili maksimalno nekoliko glasova.

Na biračkim mjestima u SŠC Zvornik za nivo Parlamentarne skupštine BiH (Novo naselje 1, Novo Naselje 2, Novo Naselje 6, Novo Naselje 7, Novo Naselje 8) Dragomir Vasić ima 100 odsto glasova stranke, dok Mirko Šarović i Aleksandra Pandurević imaju ispod deset odsto glasova liste. S druge strane, na biračkim mjestima Novo naselje 3 i Novo naselje 5 Dragomir Vasić ima 58,15 odsto i 67,92 odsto glasova liste, Mirko Šarović 26,74 odsto i 19,0 odsto%, Aleksandra Pandurević 29,07 odsto i 27,62 odsto. Prosto je nemoguće da u gradskoj sredini postoje tako različiti trendovi glasanja.

Čitav ovaj inženjering na kraju je doveo do situacije da lokalni kandidati na redovnim biračkim mjestima imaju nevjerovatne procente preferencijalnih glasova. Za Parlamentarnu skupštinu BiH to izgleda ovako: Lazar Prodanović (SNSD) – 97,4 odsto glasova liste, Dragomir Vasić (SDS) – 95,3 odsto, Nenad Nešić (DNS) – 94,88% odsto, Jakov Galić (SP) – 96,5 odsto.

Ili za Narodnu skupštinu RS: Zoran Stevanović (SNSD) – 99,02 odsto, Kostadin Vasić (SDS) – 95,15 odsto, Spomenka Stevanović (DNS) – 97,85 odsto, Edin Ramić (Zajedno za BiH) – 96,69 odsto, Vladimir Mijatović (SP) – 92,2 odsto. Posebno je zanimljivo da kandidati SNSD-a i SDS-a, Lazar Prodanović i Dragomir Vasić, obojica na redovnim mjestima imaju 295 glasova manje od broja glasova stranke!

Takođe, statistička vjerovatnoća je ništavna da nosioci liste SNSD i SDS za Predstavnički dom, Staša Košarac i Mirko Šarović, u svim opštinama u Izbornoj jedinici 3 (sem Zvorniku) imaju više od 40 odsto glasova liste, a da u Zvorniku dobiju simboličnih 9 i 13 odsto, što jasno upućuje da im u Zvorniku nisu upisani (prebrojani) svi lični glasovi.

Ovakva praksa prisutna je u Zvorniku duže od deceniju i zbog nje su lokalni izbori 2004. godine bili poništeni. Ponovljeni izbori su, kažu izvori našeg portala, neophodni na 64 biračka mjesta u Zvorniku.

Preferencijalno glasanje je sistem glasanja u kojem građani s pravom glasa osim mogućnosti glasanja za određenu listu imaju pravo zaokruživanja određenog kandidata s te liste, što se razlikuje od sistema „zatvorenih“ lista, gdje građani glasaju samo za željenu listu, a poredak kandidata na listi određuju stranke odnosno kandidati sami.

Goran Dakić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

NBA: Dalas je u finalu Zapadne konferencije (VIDEO)

DB

Godišnjica Vens-Ovenovog plana: Odbačen sa 96 odsto glasova

DB

Prognoza: Nakon sunčanog jutra, stižu pljuskovi

DB

Načelnik PU Banjaluka: Pljačkaši mjenjačnice su najvjerovatnije još u BiH

SB

Vlada Crne Gore da odbije da glasa za rezoluciju ili slijede blokade

SB

Maturanti SC “Ljubiša Mladenović” prošetali Banjalukom

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više