Art

Kako je Massive Attack napravio prvi muzički DNK album na planeti


Izdanje “Mezzanine” grupe Massive Attack bio je prvi album koji se stremovan besplatno na internetu kada je objavljen prije 20 godina, a mračni, paranoični bitovi i semplovi i dan-danas utiču na savremenu muziku.

Kako bi proslavili dvadesetogodišnjicu, muzički pioniri iz Bristola donose još jedan svjetski debi: “Mezzanine” reizdanje će biti prvi album ikada koji je objavljen kodiran kao niti sintetičke DNK.

Massive Attack su već najavili limitiranu bočicu spreja koji sadrži oko milion DNK kopija albuma. Svaka kopija albuma prevedena je na ukupno 920.000 DNK fragmenata, a zatim se čuva u malenim staklenim perlama, a ovaj proces je trajao dva mjeseca. Takođe, uključen je i umjetnički rad člana benda i umjetnika Roberta Del Naja, odštampan mlaznim štampačem, a korištene su boje koje sadrže “Mezzanine” DNK.

– Četiri DNK baze adenin, citozin, guanin i timin su kodirane u binarni digitalni zvuk. Ako biste poprskali zid, skinuli uzorak i analizirali ga u pravilnim uslovima, mogli biste ponovo pustiti album – čim pravi plejer za tako nešto postane dostupan – pojašnjava Del Naja.

Sponzorisano

Bend je na ovom projektu radio sa naučnicima sa TurboBeadsa, komercijalnom odjelu švajcarskog naučnog, inženjerskog i matematičkog univerziteta ETH iz Ciriha, kako bi adaptirali tehnologiju koju je patentirao američki biotehnolog Craig Venter, kada je u laboratoriji stvorio sintetički hromozom, sa četiri “vodena žiga” upisana u njegovu DNK.

Robert Grass, profesor na ETH, i njegov kolega Reinhard Heckel, koristili su slične hemijske tehnike za prevođenje digitalnog zvuka albuma “Mezzanin” u genetski kod.

– Mi čuvamo digitalne informacije u nizu nula i jedinica, ali biologija čuva genetske informacije koristeći četiri gradivna DNK bloka. Kompresovali smo digitalni “Mezanin” zvuk, a zatim ga kodirali kao molekule DNK pretvaranjem binarnih nula i jedinica u kvartarni kod – sa adeninom koji predstavlja 00, citozin koji predstavlja 01, guanin koji predstavlja 10 i timin koji predstavlja 11. Dobijena DNK liči na prirodnu DNK u svakom smislu, iako ne sadrži korisne genetske informacije – navodi Grass.

Ideja o skladištenju informacija na DNK je aktuelna još otkako je Mikhail Neiman, sovjetski fizičar, svoje radove objavio u časopisu Radiotekhnika 1964. i 1965. godine, ali je prvi put uspješno izvedeno tek 2012. godine, kada je harvardski biolog Georg Church kodirao jednu od svojih knjiga u DNK. Koristeći mlazni štampač, Church je ugradio kratke fragmente hemijski-sintetizovane DNK na površinu malog staklenog čipa, pretvarajući podatke u četvoroslovni DNK alfabet. Svaki fragment DNK sadrži digitalni “barkod”, koji bilježi njegovu lokaciju, tako da se teoretski mogu preranžirati u ispravan red.

Inicijalni troškovi digitalnog kodiranja u DNK su relativno visoki – 650 000 dolara za 20 MB podataka.

– Nakon što prenos bude završen, možete napraviti milione primjeraka, manje-više besplatno – kaže Grass.

U ovom trenutku, MinION sa oksfordskog Nanopore je jedini portabl uređaj za sekvenciranje DNK i RNK u realnom vremenu. Nanopore sekvencer je veličine USB stika i košta oko 75 000 funti. MinION bi bi trebalo otprilike nedjelju dana i snažan kompjuter da bi “pustio” “Mezzanine”, ali Grass očekuje da se brži uređaji pojave uskoro.

– Potencijal DNK skladištenja je ogroman – kaže Del Naja.

I zaista, jedan miligram molekula bi, na primjer, mogao da sačuva kompletan tekst svake knjige nacionalne američke Kogresne biblioteke, i da ostane još prostora.

– Ako uporedite DNK sa ogromnim količinama farmi servera širom svijeta, koji se moraju hladiti 24 sata dnevno, ovo izgleda kao mnogo bolje rješenje. To nam omogućava arhiviranje muzike stotinama i hiljadama godina – dodaje Del Naja.

Dodaje da je bend oduvijek pomjerao tehnologiju do kranjih granica.

– To traje još od dana kada smo samo puštali muziku na zabavama i pojačavali je koliko god smo mogli. Od tada je sva naša muzike zasnovana na sempliranju i loopovima – prisjeća se Del Naja.

Massive Attack je takođe radio sa Andrewom Melchiorom iz tehnološke konsultantske agencije 3rd ​​Space – čovjekom koji je pomogao Bjork da pretvori svoj performans “Stonemilker” u virtuelnu stvarnost za njen nastup u MOMA 2015. godine. Melchior očekuje da će buduća sintetička banka za DNK kulturu biti nešto sa Svalbard Global Seed Vault, koji čuva sjemena, u slučaju scenarija nekakve apokalipse na Zemlji.

– Prednost sa DNK je ta što se naša civilizacija može potpuno srušiti i ponovo izgraditi koristeći sasvim drugačiju tehnologiju, što znači da ne bismo mogli pristupiti našim računarima ili diskovima. Budući da svaki čovjek nosi DNK, možemo očekivati da će svaka buduća civilizacija shvatiti kako da reprodukuje informacije sačuvane u DNK. To znači da je prva stvar koju će buduća civilizacija saznati o nama možda biti baš “Mezzanine” – zaključuje Melchior.

Savo Drakulić

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Paja Patak – omiljeni lik generacija djece

DB

Aleksandar Puškin – bard ruske književnosti koji je umro zbog ljubavi

DB

Dan kada je otišao kralj Chicago bluesa

DB

Duško Dugouško, najveći crtani lik svih vremena, slavi 86. rođendan

DB

Prince – umjetnik zbog kojeg smo zavoljeli boju purpura

DB

Jovan Dučić – pjesnik i diplomata

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više