Video

Jedan dan u KPZ Tunjice: Najgore u zatvoru je sjediti i ništa ne raditi (VIDEO)

U sklopu Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka, poznatijeg kao Tunjice, svi zatvorenici imaju pravo na slobodne aktivnosti. To znači da svako od njih, ukoliko želi, može da bude član jedne od 10 sekcija.

Među likovnom, muzičkom i literarno – novinarskom sekcijom, nalazi se i rezbarska. Koordinator ove sekcije, Radenko Zeljković kaznu služi već četiri godine. Ostalo mu je, kaže, manje od tri godine zatvora.

Zanat se nauči brzo

Iako o rezbarenju prije dolaska u zatvor nije znao ništa, pojašnjava da se zanat nauči brzo, a za jednu plosku potrebno je 15 sati rada.

– Uvijek ima neko ko nam pokaže kako se radi. Neko ko je već tu, kao i ja kad dođe neko novi pa mu pokažem i olakšam. Prvo krećemo od najosnovnijeg, imena i prezimena nečega lakšeg, a onda se pređe na grb, ikone. Već treća, četvrta ploska je bolja. Mi je prodajemo za 100 km. Neko radi ploske, neko ikone, niko od nas to nije radio na polju. U početku ide za poklon, a kasnije prodajemo pa se pokrijemo za cigarete, kafu – izjavio je Zeljković.

I kabinet direktora ove ustanove krasi jedan od radova nastao u prostorijama zatvora. Svi radovi nađu svoje kupce, pričaju zatvorenici. Primjera radi, ikone koštaju od 200 do 400 maraka. Osim što zarade novac, svaki boravak u prostorijama neke od sekcija za zatvorenike znači puno.

– Znači puno jer mi ako išta imamo, imamo slobodnog vremena. Na slobodi ljudi nemaju toliko vremena za detalje i stinice. Najgore u zatvoru je sjediti i ništa ne raditi. Prvenstveno zbog vremena je super, vrijeme prođe brzo. Ovo je privilegija, za onoga ko je već član sekcije – pojasnio je Zeljković.

Najbrojnija sekcija u sklopu KPZ-a Banjaluka je informatička. Konstatan broj članova je približno 100, iako se članovi mijenjaju.

– Informatička sekcija radi svakim danom osim ponedjeljka. U suštini je popunjena, svi zatvorenici je koriste u razne svrhe i izuzetno nam je od koristi. Ovdje se rade i skice za članove rezbarske sekcije, koji preko njih stvaraju proizvode. Koristimo računare za pisanje molbi i žalbi zatvorenika, za neke njihove procese koji se odvijaju pred sudovima – istakao je zatvorenik i koordinator informatičke sekcije Predrag Vidić.

Značaj ovih aktivnosti je veliki

Svi zatvorenici, članovi jedne od sekcija, kontinuirano se prate, mjesečno ocjenjuju u ponašanju i isticanju u slobodnim aktivnostima, a zbirna ocjena za svako osuđeno lice se dostavlja matičnom vaspitaču.

Jedan od vaspitača je i Vladimir Milivojac. Tvrdi da do sada nije bilo problema sa zatvorenicima. Svi poštuju radno vrijeme sekcija, redovno čiste prostorije i pridržavaju se pravila i propisa.

– Značaj ovih aktivnosti je veliki. Zatvorenici kad dođu na izdržavanje kazne gube svoj društveni položaj koji su imali vani, zato s njima radimo individualno – jasan je Milivojac.

Prema njegovim riječima, iako svi imaju pravo na slobodne aktivnosti dok su u zatvoru, neke provjere se moraju ispoštovati:

– S tim da određene sekcije zahtejvau određene provjere. Rezbarska sekcija u kojoj se nalaze skalpeli na primjer, moraju se dodatno provjeriti potencijalni članovi i tek nakon toga mogu postati dio rezbarske sekcije.

U KPZ-u Banjaluka, koji je zatvorenog tipa, kazne zatvora izdržavaju lica osuđena na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina, povratnici, strani državljani bez obzira na visinu kazne, kao i vaspitanici kojima je izrečena vaspitna mjera upućivanja u vaspitno popravni dom. Goran Selak, direktor Kazneno popravnog zavoda Banjaluka pojašnava da kaznu u ovoj ustanovi trenutno služni oko 300 zatvorenika.

– Mi u sklopu naše ustanove imamo odjeljenja gdje borave osuđena lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, zatim lica koja se nalaze pod istragom i odjeljenje vaspitno popravnog doma gdje borave maloljetna lica – izjavio je direktor KPZ Banjaluka Goran Selak.

U sastavu Kazneno-popravnog zavoda Banja Luka nalazi se biblioteka koja broji oko 3000 naslova. Pored zatvorenika, knjigama se koriste i pritvorena lica.

Zatvorenici čitaju dosta knjiga

Većina naslova koja se nalaze u zavodskoj biblioteci su djela iz bivšeg socijalističkog sistema, odnosno stare knjige i po više decenija. Željko Kecman, koordinator biblioteke, zatvorenik je KPZ Banjaluka već šest godina. Osuđen je na ukupno 14 godina zatvora. Za sve ljubitelje pisane riječi, biblioteka je otvorena svaki dan od pola četiri do pola sedam.

– Zatvorenici čitaju dosta knjiga. Gotovo 70 članova imamo koji čitaju knjige. Najviše čitaju poeziju, romane i ostala sabrana djela. Biblioteka ima dobru ponudu sad smo dobili i donaciju od Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, dobili smo novih 100 knjiga – otkrio je Kecman.

Zatvorenici imaju mogućnost i da igraju fudbal, košarku, odbojku, stoni tenis i šah. U Zavodu se godišnje održavaju četiri tradicionalna turnira: božićni, vaskršnji, vidovdansko-petrovdanski i miholjdanski turnir.

Zatvorenici svakodnevno dobijaju dnevnu štampu a sve važnije sportske i kulturne događaje osuđenici prate putem TV programa.

– Prošle godine je 1 200 njih koristilo vanzatvorske pogodnosti i nije bilo nijedne zloupotrebe, što znači da stručni tim naše ustanove u saradnji s Centrom za socijalni rad i organima Ministarstva unutrašnjih poslova dobro procjenjuju tretman i određuju programe postupanja prema tim osuđenicima koji koriste vanzatvorske aktivnosti – zaključio je direktor KPZ Banjaluka Goran Selak.

I svi važniji vjerski praznici, sve tri konfesije (pravoslavna, katolička i islamska), uz prisustvo vjerskih službenika, proslavljaju se u Zavodu. Prostorija za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti uredno je opremljena crkvenim inventarom gdje zatvorenici mogu da se posvete punom duhovnom životu.

Stručnajci tvrde da je za svakog pojedinca koji radi sa osobama koje su na izdržavanju kazne, bitno da se po izlasku na slobodu, što prije zaposle i pošteno zarade nvac. Kada svaki treći zatvorenik više nikad, nakon odlužene kazne, en bi kročio u enku od ustanova ovog tipa, to bi bio veliki uspjeh.

Elta TV

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Novi način plaćanja najvećeg parkinga u centru Banjaluke

M B

Suđenje Dodiku pretvoriće se u suđenje Šmitu

M B

Rođeno 17 beba

M B

Vremenska prognoza: Promjenljivo oblačno uz sunčane intervale

M B

Klizavi kolovozi, magla na području Doboja, Prijedora, Bihaća…

M B

Čavić o najavljenom štrajku: Nemoguće povećati plate bez povečanja računa

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više