Narodna skupstina RS 2019
Politika

Sjednica NSRS: Poslanici o VSTS-u, Pravobranilaštvu, Janjskim otokama, Aerodromu…

U toku je nastavak druge redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

O planu područja “Janjske otoke”

Prijedlogom odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene “Janjske otoke”, po skraćenom postupku, koji danas razmatra Narodna skupština Republike Srpske, propisuje se usvajanje tog plana za period od 10 godina, a s ciljem razvoja, uređenja, korišćenja i očuvanja prirodnih vrijednosti tog područja u Šipovu.

Goran Dimitrić iz banjalučkog “Urbis centra”, koji se bavio izradom plana, rekao je u obraćanju poslanicima da ovaj planski dokument obuhvata uglavnom neizgrađeni prostor od oko 32,5 hektara.

Grafički predstavljajući ovaj prijedlog odluke i plan, Dimitrić je istakao da je riječ o najužem prostoru Janjskih otoka koji se nalaze u centralnom području Šipova.

On je istakao da su inicijativu za izradu plana pokrenuli opština Šipovo i firma “Hidrovat” iz Mrkonjić Grada, te da je na prostoru koji obuhvata plan predviđena mogućnost izgradnje hidroenergetskih objekata, odnosno mini-hidroelektrane “Šipovo” na rijeci Janj.

U prijedlogu ove odluke navodi se da je tokom izrade Zoning plana područja posebne namjene “Janjske otoke” u potpunosti ispoštovan zakonski postupak, te da je prijedlog dokumenta usklađen sa odredbama Pravilnika o načinu izrade, sadržaju i formiranju dokumenata prostornog uređenja.

Nakon što Zoning plan područja posebne namjene bude usvojen u parlamentu, biće izložen na stalni javni uvid kod Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Šipovo i objavljen na internet stranici nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

– Donošenjem ovog plana, između ostalog, doprinijeće ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim su se ugovorne strane obavezale da će razvijati i jačati saradnju u oblasti zaštite životne sredine – navodi se u prijedlogu odluke.

Razmotren prijedlog plana područja posebne namjene “Aerodrom” Banjaluka

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene “Aerodrom” Banjaluka s ciljem njegovog prostornog razvoja u narednih 20 godina.

Obrazlažući prijedlog ove odluke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nosilac izrade prijedloga plana Nataša Vojvodić rekla je da je suština da se ograniči prostor koji je od posebne namjene za razvoj vazdušnog saobraćaja.

– Kroz tekstualni dio plana daju se uslovi i ograničenja na kontaktnom području da bi vazdušni saobraćaj bio na maksimalno bezbjednom i kvalitetnom nivou organizovan – istakla je Vojvdićeva.

Vojvodićeva je poslanicima grafički prezentovala prijedlog ovog plana.

U obrazloženju ove odluke navodi se da se plan izlaže na stalni javni uvid u Banjaluci, Laktašima i Gradiški, a tekstualni i grafički dio biće objavljen na internet stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Poslanici i vlasti i opozicije podržali su prijedlog ovog plana, koji dugoročno predviđa razvoj Aerodroma Banjaluka koji će doprinijeti razvoju privrede i turizma u Republici Srpskoj.

O predlaganju člana iz Srpske u DERK

Narodna skupština razmotrila je danas informaciju o predlaganju člana iz Republike Srpske u Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju (DERK), u kojoj Vlada Srpske predlaže parlamentu da stavi van snage odluku o predlaganju člana u pomenutu komisiju iz Srpske i ponovi konkursnu proceduru.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je u završnoj riječi o ovoj informaciji podsjetio da je Narodna skupština na 19. sjednici, održanoj 6. jula 2017. godine donijela odluku o predlaganju člana u DERK – Miodraga V. Simovića, a potom je putem Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa proslijedila Savjetu ministara na dalje postupanje.

– Od tada do danas nema nikakvih vijesti od navedenog ministarstva u vezi sa izborom i imenovanjem člana pomenute komisije. Očito je da je zakazala administracija u zajedničkim institucijama, pa dužnost člana iz Srpske obavlja lice kome je odavno istekao mandat. Zbog planskih aktivnosti razvoja sektora energetike potrebno je imati poptuno efikasno tijelo na nivou BiH koje će se baviti pitanjima iz svoje nadležnosti – rekao je Đokić.

U informaciji se navodi da je prošlo više od godinu dana od kada je odluka o kandidatu dostavljena nadležnom ministarstvu, da je riječ o klasičnom ćutanju administacije i da je usljed pomenutih razloga najracionalnije obnoviti proceduru izbora člana DERK-a iz Srpske.

Zato bi, navodi se u informaciji, Narodna skupština trebalo da, na prijedlog Vlade Srpske, usvoji odluku o stavljanju van snage odluke o predlaganju člana u DERK iz Srpske.

Razmotren izvještaj o radu Pravobranilaštva

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas izvještaj o radu Pravobranilaštva u 2017. godini u kojem se navodi da je ta institucija imala u radu 83 607 predmeta od kojih je riješeno 30 810.

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica rekao je danas da rezultati u 2017. godini pokazuju da postoje mogućnosti za unapređenje rada i da je ova institucija odlučna da na tom planu napravi dodatne pomake.

Govedarica je, u završnoj riječi o izvještaju na sjednici Narodne skupštine, poručio da će Pravobranilaštvo štititi interese Srpske i lokalnih zajednica i u nizu stečajnih postupaka koji će rezultirati naplatom potraživanja Republike u brojnim preduzećima, među kojima je zvornički “Birač”.

Šef Kluba poslanika SP-a Goran Selak rekao je tokom ranije poslaničke rasprave o radu Pravobranilaštva u 2017. godini da je ta institucija imala dobre rezultate u toj godini i da treba poboljšati uslove rada i izjednačiti njihova primanja sa onima koje imaju sudije i tužioci.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da rad pravobranilaca treba ojačati materijalno i kadrovski.

On je naveo da je problem što se rukovodstvo Pravobranilaštva dodvorava politici, dodavši da ti ljudi trebaju biti što odgovorniji, nezavisniji i samostalniji u poslu.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica izjavio je danas će ulaganjem u Pravobranilaštvo Republike Srpske više biti zaštićen budžet Srpske. Mazalica je naglasio da je pozitivno to što se smanjuje broj neriješenih predmeta na kojima radi Pravobranilaštvo.

– Ulaganjem u tu instituciju i njene kadrove još više ćemo zaštititi budžet Srpske u pogledu isplata odšteta koje mogu ugroziti stabilnost državne kase. Taj novac možemo iskoristiti za investicije u školstvo, zdravstvo i slično – naveo je Mazalica.

On kaže da je uloga Pravobranilaštva Republike Srpske velika, da je to važna institucija koja zastupa Republiku, štiti njenu imovinu i finansijske interese pred sudovima.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković rekao je da pravobranioci uvijek moraju da štite javni interes, a ne da, kao što su to pojedini činili, budu korumpirani i prave Srpskoj višemilionske štete.

Poslanik PDP-a Ljubiša Krunić rekao je da treba poboljšati materijalni status pravobranilaca koji kvalitetno rade svoj posao.

Razmotren izvještaj VSTS za 2017. godinu

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za 2017. godinu u kojem se navodi da je cilj ove institucije usklađivanje pravosuđa BiH sa evropskim standardima.

Nije bilo završne riječi podnosioca izvještaja jer predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija dana nije mogao doći zbog ranije preuzetih obaveza.

Tokom skupštinske rasprave o ovom izvještaju, potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Karadžić Jovičević rekla je da je Tegeltija trebalo da nađe načina da prisustvuje skupštinskoj raspravi, te da u završnoj riječi odgovori na sva pitanja narodnih poslanika.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da se zalaže za refrmu pravosuđa u BiH jer ima stvari koje nisu dobre i treba ih pobošljati, prvenstveno izmjenama zakona.

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić smatra da je katastrofalno stanje u sdudstvu, ističući da VSTS BiH ne radi svoj posao jer bi, u suprotnom, stanje bilo drugačije.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Drinić: Kartice prijateljstva nova povlastica za penzionere

SB

Dodik: Politika PDP-a proračunata i plaćenička

DB

Dodik: Vlast u FBiH treba da vodi računa o načinu na koji govori o Srpskoj

DB

Lideri opozicije u Srpskoj: Izmjene Izbornog zakona BiH najvažnije pitanje

DB

Milovanović poručio kolegama: Idite u opoziciju

DB

Komisija za borbu protiv korupcije traži promjenu naziva: Brišite kleptokratiju!

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više