Infopunkt

Krivična prijava protiv Envera Halilovića zbog univerziteta u Srpskoj

Tužilaštvu BiH danas je podnesena krivična prijava protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića zbog nesavjesnog rada u službi.

Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Halilovića u krivičnoj prijavi terete i za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje isprave.

U krivičnoj prijavi, koja je u posjedu Srne, navedeno je da je Halilović 29. marta ove godine odbio da izvrši upis rješenja o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH.

Time je, navedeno je, postupio protivno odredbama Statuta Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Okvirnog Zakona o visokom obrazovanju u BiH.

– Halilović je bez saglasnosti zamjenika direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH dostavio podneske Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Iz njihovog sadržaja proizlazi da odbija upis rješenja o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH – ističe se u krivičnoj prijavi.

Istaknuto je da je na taj način nanio ozbiljnu štetu ugledu univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, teže povredio i ugrozio zakonom zagarantovana prava visokoškolskih ustanova i studenata u Srpskoj, te kod domaće i međunarodne javnosti stvorio pogrešnu percepciju da pomenuta dva univerziteta djeluju mimo zakonskih ovlaštenja i bez akreditacije visokoškolske ustanove.

U krivčnoj prijavi je navedeno da je Halilović 28. marta 2019. godine spriječio slanje ovjerenih preporuka o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu koje je u njegovom odsustvu sačinio njegov zamjenik i pod istim brojevima donio nove preporuke o akreditaciji tih univerziteta.

Halilović je 12. marta, navedeno je u prijavi, donio rješenja o imenovanju komisija stručnjaka za ocjenjivanje i reviziju kvaliteta i davanje preporuka o akreditaciji za univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, nakon isteka 10, odnosno 11 mjeseci od zahtjeva Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske za imenovanje komisija stručnjaka.

Krivična prijava je podnesena u skladu sa zaključkom Vlade Srpske donesenim 3. aprila.

Vlada je tada ocijenila da blokada upisa javnih univerziteta u Srpskoj u registar predstavlja čistu političku opstrukciju i pokušaj njihove diskreditacije, te usvojila niz zaključaka.

Dat je rok od sedam dana Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH da dva univerziteta upiše u registar BiH u skladu sa uspješno okončanim procesom akreditacije u Republici Srpskoj.

Vlada je zaključila da će u slučaju da se Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i njen direktor ogluše o ovaj zahtjev, osim podnošenja krivične prijave protiv Halilovića, izdati instrukciju zamjeniku direktora i članovima Upravnog odbora te agencije iz srpskog naroda, da do daljeg zamrznu rad, a istovremeno će pokrenuti i proceduru za smjenu direktora Agencije na nivou BiH.

Zaključeno je i da će tražiti povlačenje rektora iz Srpske iz rada Rektorske konferencije na nivou BiH.

Vlada je o ovim zaključcima obavijestila Savjet ministara, Delegaciju EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Nevrijeme se sručilo na Mostar, ulice pod vodom (VIDEO)

DB

Brčko: Održan “Kobasica fest” (FOTO)

JMS

Vremenska prognoza: Sutra oblačno uz lokalne pljuskove

SB

Evo gdje BiH izvozi oružje

SB

Predstavljene mjere za prevenciju vršnjačkog nasilja u školama u RS, evo šta je njima predviđeno

SB

Sve više deportovanih građana BiH iz Evrope

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više