Društvo

Srpska za dvije godine smanjila unutrašnji dug za 445 miliona maraka

Republika Srpska smanjila je u posljednje dvije fiskalne godine unutrašnji dug za 445,83 miliona KM, pokazuju podaci Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.


Prema podacima iz Informacije o stanju javne zaduženosti BiH na kraju 2018. godine, unutrašnji dug Srpske je sa 2,272 milijarde KM na kraju 2016. godine smanjen na 1,826 milijardi maraka na kraju 2018. godine.

To znači da je Vlada Srpske, na čijem je čelu u to vrijeme bila Željka Cvijanović, uspjela da otplati 445,83 miliona KM unutrašnjeg duga, uz redovno servisiranje obaveza na osnovu spoljnog zaduženja i svih tekućih obaveza iz republičkog budžeta.

Federacija BiH je istovremeno smanjila unutrašnji dug za 190,48 miliona KM, a Brčko distrikt za 1,13 miliona KM.

Unutrašnji dug čine obaveze na osnovu stare devizne štednje, ratnih potraživanja, izdatih hartija od vrijednosti, kreditnih zaduženja u zemlji, refundacije poreza, aktiviranih garancija, obaveza fondova socijalne sigurnosti, duga javnih preduzeća, unutrašnjeg duga opština, gradova i kantona i opštih obaveza.

Vlada Srpske je godinama unazad bila prinuđena na veliko zaduživanje putem emisije obveznika kako bi riješila neke od najkrupnijih finansijskih obaveza kao što su izmirenje stare devizne štednje i ratnih potraživanja.

Poslije nekoliko godina otplate tih dugova budžet Srpske postaje znatno relaksiraniji, što potvrđuju i projekcije da će unutrašnji dug Republike Srpske nastaviti da se smanjuje.

U Informaciji Ministarstva finansija i trezora BiH navedeno je da bi unutrašnji dug Srpske na kraju ove godine trebalo da iznosi 1,735 milijardi KM, na kraju 2020. godine 1,706 milijardi, a na kraju 2021. godine 1,679 milijardi KM.

U Informaciji je istaknuto da je javna zaduženost BiH na kraju prošle godine iznosila 11,118 milijardi KM i u odnosu na kraj 2017. godine porasla je za 111,05 miliona KM ili 1,01 odsto.

Učešće spoljnog duga u javnoj zaduženosti na kraju 2018. godine iznosilo je 8,205 milijardi KM ili 73,8 odsto, dok na unutrašnji dug otpada 2,913 milijardi KM ili 26,2 odsto.

Spoljni dug je porastao za 352,46 miliona KM ili 4,49 odsto, dok je unutrašnji dug smanjen za 241,41 miliona KM ili 7,65 odsto.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Sigurna kuća obilježava 15 godina rada

M D

Prognoza: Sutra oblačno sa kišom

M D

Banjaluka: Najveći park i dvorana donose nove sadržaje

M D

AMSRS: Mokri kolovozi, učestali odroni

M D

Prognoza: Danas oblačno, ponegdje slaba kiša

M D

Prnjavorski “Ribnjak” počeo sa prodajom ribe

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više