Društvo

Srednjovjekovni stećci izmješteni u drugu opštinu zbog gradnje hotela


Izmještanje nekropole srednjovjekovnih stećaka sa područja Istočno Novog Sarajeva na prostor Istočne Ilidže izazvalo je negodovanje mještana.

Naime, posljednjih dana u Istočnom Sarajevu vodi se žustra rasprava ko je kriv što su spomenici iz srednjeg vijeka oskrnavljeni i prebačeni iz opštine Istočno Novo Sarajevo u Istočnu Ilidžu.

Kako Srpskainfo saznaje, stećci, oko kojih se vode brojne polemike, pronađeni su prilikom iskopa terena u Istočnom Novom Sarajevu, gdje bi se, po svemu sudeći, trebao graditi poslovni objekat.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić objašnjava da je opštinska uprava prodala lokaciju na kojoj bi se trebao graditi pomenuti objekat, te da su radnici te firme samoinicijativno počeli iskopavanje terena.

Sponzorisano

– Vlasnik parcele na kojoj su se do sada nalazili stećci je firma koja je kupila tu lokaciju od opštine Istočno Novo Sarajevo, površine 2 200 kvadratnih metara. Tu je omogućena izgradnja poslovnog objekta za šta su oni već izradili projekat. Dobili su lokacijske uslove za izgradnju hotela, ali još nisu dobili dozvolu za gradnju – pojašnjava Ćosić.

Tvrdi da ih radnici koji su radili iskop i premještanje stećaka nisu obavijestili o pronađenim spomenicima, nego da su o ovom pitanju i posljedicama njihovog premještanja dobili od građana. Ipak, napominje da su predstavnici ove opštine, kao i iz Istočne Ilidže, sa grupom istoričara razgovarali o izgradnji parka stećaka.

– Uradićemo idejno rješenje koje će podrazumijevati izgradnju parka, a stećci će, prema fotografijama iz Zemaljskog muzeja, biti raspoređeni onako kako su bili prije izmještanja – kaže Ćosić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović kaže da su uputili zvaničan dopis sa fotografijama Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, te obavijestili MUP Republike Srpske o iskopavanju i izmještanju stećaka.

– Spomenici koji su smješteni na plato Pavlovca su uklonjeni iz susjedne opštine. I to bez našeg znanja i bilo kakve saglasnosti smješteni tu – rekao je Božović.

On dodaje da su se i ranije susretali sa problemom pomjeranja stećaka, kada se pravio novi put prema Palama, gdje su u trasi puta pronađena dva stećka, koja se i danas nalaze na istoj lokaciji.

Božović ističe da je opština Istočna Ilidža ranije napravila elaborat o svim stećcima sa svim geodetskim podlogama i tačnim lokacijama za one koji se nalaze na području ove opštine.

– Želimo da se uključimo u zaštitu ovih spomenika – dodaje Božović.

U Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa navode da su u skladu sa svojim nadležnostima prema Zakonu o kulturnim dobrima RS zaprimljeni dopisi od opštine Istočne Ilidže te da su ih proslijedili Upravi za inspekcijske poslove RS.

– O dislokaciji srednjovjekovnih spomenika i karakteru planiranih radova nismo obaviješteni i u tom smislu nismo mogli naložiti obustavljanje izvođenja radova – navode iz Republičkog zavoda.

Dodaju da će daljnje mjere postupanja biti utvrđene prema izvještaju o stanju na terenu od strane Inspektorata Republike Srpske.

Već su bili izmješteni

Zbog izgradnje vojnog poligona na Pavlovcu, nekadašnji pripadnici Jugoslovenske narodne armije su svojom mehanizacijom pomenute stećke prevezli u krug tadašnje kasarne „Slaviša Vajner Čiča“ u Lukavicu, današnje područje Istočnog Novog Sarajeva, gdje su bili odloženi do ponovnog vraćanja na Pavlovac.

Od nekropole koja je brojala na desetine stećaka ostao je samo jedan kameni biser težak 32 tone, koji mehanizacija JNA nije uspjela da ukloni sa Pavlovca.

Srpskainfo.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Veće malverzacije i problemi sa trgovcima: Reklamacije u padu, a žalbe potrošača sve brojnije

DB

Ministarstvo finansija Srpske odgovorilo Ambasadi SAD: Činjenice demantuju laži

DB

Sijelo tromeđe: Pet decenija ori se ojkača u Strmici!

DB

Aleksandar Kasanof umjesto Gabrijela Eskobara

DB

Helez: Neću dozvoliti upotrebu helikoptera MUP Srbije za gašenje požara u BiH

DB

U Doboju pronađena tijela dva brata

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više