Politika

NSRS: Usvojen Nacrt izmjena zakona o dječijoj zaštiti

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti prema kojem će poslodavcima i korisnicima prava na refundaciju u idućoj godini naknada plate biti refundirana nakon isplate radniku, i to 100 odsto bruto.


Ovim zakonom mijenja se uslov za ostvarivanje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje bez obzira na raniji radni status.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje kojim se obezbjeđuje sigurna i kvalitetna zaštita prava bračnih, odnosno vanbračnih supružnika, ali i bolji i olakšan proces njihovog liječenja, što bi moglo rezultovati povećanjem broja i procenta uspješnosti obavljenih postupaka.

Ovim aktom se uređuje liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, pravo na postupak liječenja neplodnosti tim postupcima, doniranje reproduktivnih tkiva i/ili ćelija i embriona, zabrane u obavljanju liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, zaštita ličnih podataka.

Zakonom se uređuje i lista čekanja i Republički registar, promocija doniranja reproduktivnih tkiva i/ili ćelija i embriona i naučnoistraživački rad.

Narodna skupština je usvojila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, čiji je cilj dalji razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje.

Poslanici su usvojili Strategiju infrastrukture kvaliteta proizvoda i usluga u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godine kojom se štite entitetske nadležnosti u poslovnom okruženju, kao i zastupanje stavova nadležnih institucija Srpske prilikom izrade programa usklađivanja zakonodavstva u BiH sa zakonodavstvom EU.

Narodna skupština je usvojila i Strategiju za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj (2019-2029) s ciljem da stanovnici imaju mogućnost potpunog ostvarivanja ove vrste zdravlja i blagostanja, te da se njihova seksualna i reproduktivna prava poštuju, štite i ostvaruju.

Usvojeni su Strategija za unapređenje i razvoj volontiranja u Srpskoj za period od 2019. do 2029. godine, čiji je cilj podrška održivosti, unapređenju i razvoju volontiranja, kao i Nacrt strategije razvoja mentalnog zdravlja u Srpskoj za period 2019-2029. godine, te Nacrt strategije za unapređenje i zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj za period 2020-2024. godine.

Poslanici su usvojili Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine prema kojem ukupni konsolidovani prihodi i primici iznose 1,933 milijardi KM, a ukupni konsolidovani rashodi i izdaci 1,842 milijardi KM.

U skladu s tim podacima, razlika ukupnih prihoda i primitaka i rashoda i izdataka je 91,5 miliona KM.

Usvojen je i Izvještaj o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina u kome se, između ostalog, navodi da su u bazu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih unesena 89.273 dokumenta za 34.930 Srba ubijenih u proteklom ratu u BiH.

Poslanici su k znanju primili izvještaje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenim finansijskim revizijama pojedinih institucija i javnih ustanova za prošlu godinu u kojima je mišljenje sa rezervom dato Ministarstvu trgovine i turizma, Fondu zdravstvenog osiguranja, Javnoj ustanovi “Vode Srpske” i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, a negativno Javnoj ustanovi Studentski centar “Nikola Tesla” Banjaluka.

K znanju je primljen Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu u kome se, između ostalog, navodi da je u Tužilaštvu BiH od 2015. do 2018. godine podignuta 41 optužnica protiv 126 lica u predmetima u kojima su žrtve srpske nacionalnosti.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je sedmu redovnu sjednicu.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Crnadak pitao Milanovića: Zašto Hrvatska nije povukla priznanje Kosova?

DB

Ko će iz SDS na mjesto potpredsjenika NS RS?

DB

Saborna crkva opet sija iznad Mostara

DB

Mijatović mjesecima pratio i snimao načelnika krim-policije

DB

Aplikacija o iskustvima sa poslodavcima dostupna i u BiH

DB

Šmit pred Britancima o sankcijama političarima Srpske i crnim listama

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više