Foto: Printscreen
Društvo

Od ponedjeljka nastava na daljinu i za srednjoškolce


​​Nakon što smo uspješno počeli sa izvođenjem nastave na daljinu za učenike osnovnih škola Republike Srpske, odlučili smo da isto provedemo i za srednjoškolce. Republički pedagoški zavod je u saradnji sa direktorima srednjih škola usaglasio način izvođenja nastave na daljinu koja će se odvijati upotrebom onlajn platformi za učenje, Office 365 alata i drugih sistema komunikacije poput mejl adresa, društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka – istakla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić u intervjuu za Srnu i najavila da će nastava na daljinu od ponedjeljka, 23.marta, početi i za srednjoškolce.

Ona je pojasnila da će učenici ovim putem dobijati materijale i instrukcije za rad i na isti način slati profesorima urađene zadatke na pregledavanje te dobijati od njih povratne informacije.

– Na sedmičnom nivou direktori srednjih škola će imati obavezu da elektronski putem izvještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod o realizovanim aktivnostima nastave na daljinu – naglasaila je ministar prosvjete i kulture Srpske.

Na pitanje da li je zadovoljna dosadašnjim izvođenjem nastave na daljinu za osnovce koja se emituje putem programa Televizije Republike Srpske, ali i onlajn platformi, Trivićeva je rekla da je izuzetno zadovoljna zajedničkom brzom reakcijom svih u sistemu obrazovanja – Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Republičkog pedagoškog zavoda, prosvjetnih radnika te Radio-televizije Republike Srpske.

Sponzorisano

– Nikada do sada nismo bili u situaciji da jedinstveno, u cijelom obrazovnom sistemu osnovnih i srednjih škola, primjenjujemo izvođenje nastave na daljinu. Nastava putem televizijskog servisa za osnovne škole, sa mogućnošću onlajn praćenja, bila je najbolje riješenje s obzirom na to da imamo tehničko ograničenje prohodnosti interneta na cijeloj teritoriji Republike Srpske – naglasila je Trivićeva.

Ona je naglasila da je posebno ponosna na prosvjetne radnike, kako one koji predaju putem televizije, tako i one koji su u svakodnevnoj onlajn ili telefonskoj komunikaciji sa učenicima.

– Svi oni su odmah shvatili značaj svoje uloge, ali i prednosti primjene novih tehnologija u ovom načinu izvođenja nastave. Svoj prosvetiteljski zadatak koji im diktira vanredna situacija prihvatili su sa velikom motivacijom i pozitivnom energijom kako bi olakšali učenicima da ne izgube kontinuitet u sticanju znanja te da kao pobjednici izađu sa krajem školske godine – istakla je Trivićeva.

Ona je napomenula da su, prema rasporedu, u ovakav oblik nastave uključeni svi predmeti od srpskog jezika i matematike, tako i muzičkog, fizičkog i likovnog vaspitanja.

– Data je saglasnost i muzičkim školama i ustanovama koje školuju djecu sa smetnjama u razvoju da izvode nastavu na daljinu u skladu sa svojim planovima i svim dostupnim informacionim tehnologijama za izvođenje nastave – rekla je Trivićeva u intervjuu Srni.

Prema njenim riječima, nastava na daljinu je bila dobitno rješenje jer gledanost u programu Televizije Republike Srpske stavlja ovaj sadržaj u vrh gledanosti na području koji javni servis pokriva.

– Ukoliko se tome doda i onlajn praćenje putem veb stranice www.rtrs.tv, te na novoj platformi eNastava https://enastava.skolers.org/ koju je razvilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske to nam potvrđuje da reforma obrazovanja pokazuje već prve rezultate u oblasti primjene novih tehnologija u obrazovanju – rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da ovo potvrđuje opravdanost projekta implementacije informacionih tehnologija u obrazovnim ustanovama koji bi trebalo u potpunosti da bude završen do kraja 2021.godine.

Na pitanje kakve su reakcije javnosti, roditelja i učenika na realizaciju nastave na daljinu, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske je rekla da su prve reakcije veoma pozitivne što mogu potvrditi kroz brojne pozive, medije i društvene mreže.

– Prema našim saznanjima, roditelji priznaju da nikad više nisu bili uključeni u školske obaveze svoje djece s obzirom da ih većina radi od kuće i da i sami prate ovakav oblik nastave kako bi bili dodatna podrška svom djetetu. Zadovoljni su načinom na koji se nastavne jedinice prezentuju, jer su sažete i jezgrovite. Suština ovog oblika nastave je u kratkom vremenu dati učeniku osnovnu informaciju i podstaći ga da sam dalje istražuje i radi kod kuće, naravno, uz pomoć svog učitelja i nastavnika, te roditelja – naglasila je Trivićeva.

Ona je dodala da je obaveza svih odjeljenskih starješina da uspostave kontakte sa roditeljima i obavijeste ih o ovom vidu rada, a nastavnici su obavezni da prate nastavu te da budu dostupni učenicima za pojašnjenja i pružanje potrebne pomoći učenicima prilikom savladavanja ishoda učenja.

– Komunikacija sa učenicima je obavezna nakon realizovanih sadržaja putem telefona ili imejla, sa jasnim dodatnim instrukcijama nastavnika šta se traži od učenika. Učenici im potom šalju urađene zadatke, a nastavnici su u obavezi da im daju povratne informacije nakon pregledavanja istih – navela je Trivićeva.

Ona je u intervjuu za Srnu naglasila da i ostali mediji i korisnici društvnih mreža takođe pozitivno reaguju na izvođenje nastave na daljinu sa posebnom podrškom prosvjetnim radnicima koji su uključeni uproces televizijskog snimanja jer nije svakome od njih jednostavno stati pred kameru, ali su to, ipak, bez razmišljanja učinili znajući koliki je značaj prenosa znanja učenicima u vanrednoj situaciji.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske istakla je da im je na tome lično i profesionalno zahvalna.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Pojačan intenzitet saobraćaja na nekoliko prelaza

M B

Vremenska prognoza: Danas sunčano i toplo

M B

Rođeno 19 beba

M B

Nesmetano odvijanje saobraćaja

M B

Izgradnja najdužeg tunela Prenj u BiH: Vrijednosto oko 1,1 milijardu maraka

DB

Zbog nevremena u Bileći i Gacku više sela bez struje

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više