Infopunkt

U Prijedoru trenutno zaraženo devet osoba


Na području grada Prijedora u odnosu na prethodni dan nije registrovan ni jedan novi slučaj sa pozitivnim testom na korona virus tako da je trenutno devet osoba sa pozitivnim testom na korona virus.

Pod zdravstvenim nadzorom u kućnoj izolaciji su 53 osobe, a zdravstveni nadzor je prestao za 1 252. U formiranom karantinu u Hotelu “Prijedor” trenutno je smješteno 37 osoba.

U Bolnicu “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor radi liječenja smješteno je pet osoba sa utvrđenim oboljenjem od novog virusa korona, od kojih su četiri osobe iz opštine Oštra Luka i jedno u izolaciji.

Dana 27.04.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključke prema kojima mjere donesene zbog sprečavanja širenja novog virusa korona produžavaju do 11. maja, s tim što se od 28.04.2020.godine osobama starijim od 65 godine dozvoljava šetnja svaki dan od ponedeljka do petka od 07:00 – 10:00 časova uz primjenu svih mjera zaštite.

Sponzorisano

Ovim zaključkom se dozvoljava rad slijedećih subjekata:

-Šalter sala svih javnih uprava od 7:00- 15:00 časova.
-Rad kuhinja i dostava hrane i pića, kao i šalterska prodaja bez konzumiranja unutar prostorije gdje se prodaje.
-Uslužne radnje kao što su autopraone, hemijske čistione, sa početkom od 28.04.2020. godine u periodu od 07:00-19:00 časova.
-Radnje sa informatičkom opremom, saloni namještaja, muzeji, biblioteke, osim frizerskim i kozmetičkih salona.
-Trgovine koje se ne bave prehrambenom robom, a nalaze se u tržnom centru nije dozvoljen rad do 01. maja.
-Od 01. maja omogućiti rad i tržnim centrima, a poslovanje dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata i bioskopa neće biti moguće.
-Od 01. maja počeće sa radom i stočna pijaca.
-Od 01. maja u bolnicama vratiće se specijalističke ambulante sa 50% kapaciteta.

Dana 25.04.2020. godine preduzete su aktivnosti na periodičnoj-sedmičnoj dezinfekciji objekata javnih ustanova na području grada Prijedora. Završena je dezinfekcija ulaza i stubišta u stambenim zgradama na području grada Prijedora. Završena je dezinfekcija javnih površina u opštini Oštra Luka. U ovu aktivnost su uključeni pripadnici Odelenja za saobraćaj, stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Gradske uprave Prijedor, pripadnici Volonterskog servisa Prijedor, Komunalne usluge a.d. Prijedor i Niskogradnja Marjanović.

Prema informacijama dobijenim od strane Odjeljenja za privredu i poljoprivredu na skladištima trgovinskih centara na području grada Prijedora ima dovoljna količina svih roba, a snabdijevanje novim količinama roba je uredno.

Dana 21.04.2020.godine od strane JZU Institut za javno zdravstvo Narodnoj biblioteci „Ćirilo i Metodije“ Prijedor dostavljena je Preporuka za rad Biblioteka u vezi sa COVID-19 pandemije. Nakon obraćanja direktora Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ Gradskog štabu za vanredne situacije date su preporuke ovoj ustanovi o organizovanju zatvorenog tipa rada, uz primjenu odgovarajućih mjera zaštite radi sprečavanja širenja virusa korona.

Mjere i preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije se dobro poštuju, a nadležne institucije kao i nadležni inspekcijski organi preduzimaju mjere naložene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.

Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe, zaduženja i preporuke

Obavezuju se svi subjekti i sava fizička i pravna lica na području Grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju mjera i obaveza utvrđenih Zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije koji su doneseni dana 27.04.2020.godine.

Mjere zabrane javnog okupljanja, zabrane i ograničenja rada, kao i mjere obaveznog korištenja zaštitnih sredstava za fizička i pravna lica na području grada Prijedora, koje su ranije donesene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije,a koje nisu obuhvaćeni Zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije koji su doneseni dana 27.04.2020.godine ostaju na snazi i primjenjivaće se do 11.05.2020.godine.

Obavezuju se svi pravni subjekti kojima se od 28.04.2020. godine dozvoljava rad, da prije početka rada izvrše dezinfekciju kompletnog objekta, a da se prilikom rada u potpunosti pridržavaju propisanih mjera zaštite radi sprečavanja širenja novog virusa korona.

Obavezuje se Odjeljenje za opštu Gradske uprave Prijedor da obezbijedi rad šalter sale u periodu od 07:00-15:00 časova.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Saopštenje

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Kolike su temperature rijeka u Srpskoj?

DB

BiH dobija više od milion dolara od Globalne alijanse za vakcine

DB

Srbija i BiH ulaze u zajednički projekat rekonstrukcije pruge

SB

Oboren ljetni rekord u potrošnji struje

SB

Vremenska prognoza: Sutra nakon sunčanog jutra, pljuskovi sa grmljavinom

SB

Od morbila preminuo mladić u Sarajevu

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više