Društvo

Smjene direktora javnih zdravstenih ustanova su u funkciji kampanje za lokalne izbore

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske energično izražava oštar protest povodom neosnovane smjene Milice Lovrić, direktora JZU Bolnice „Sveti vračevi“ u Bijeljini i Duško Milovanovića, direktora JZU Doma zdravlja u Bijeljini. Ove smjene, kao i okolnosti pod kojima su one sprovedene potpuno jasno dokazuju kako i na koji način se imenuju i smjenjuju direktori javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, što je model ponašanja na koji vladajući političari, pozivajući se na navodnu brigu o građanima koji su ugroženi opasnim virusom, naročito drsko i bahato gospodare značajnim zdravstvstvenim resursima Republike Srpske, iako su potpuno svjesni kakve posledice ovakvog nezkonitog djelovanja mogu nastupiti ili su već nastupile za građane, pacijente i zaposlene radnike u javnim zdravstvenim ustanovama.

Za Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske je potpuno jasno da nema pravo, a i ne želi da se bavi imenovanjem direktora javnih zdravstvenih ustanova, ali kao sindikat ima pravo da traži i zahtjeva od osnivača javnih zdravstvenih ustanova da na funkcije direktora moraju imenovati stručne, kvalifikovane i ugledne zdravstvene profesionalce i to na način da se omogući javna konkurencija koju propisuje Ustav Republike Srpske i zakonski propisi.

Nažalost zadnja smjena direktora javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj predstavlja opasnu političku farsu koja je u funkiciji političke kampanje u izbornoj godini, gdje vlast ili moćni pojedinci u ime vlasti mimo zakonom određenih postupaka, a samo sebi bliskim političkim sledbenicima bukvalno poklanjaju funkcije direktora zdravstvenih ustanova, kao da su te funkcije lični plijen onoga koji ih djeli.

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske smatra da su ovakavi primjeri vođenja kadrovske politike od strane Vlade Republike Srpske samo dokaz da je gospodin Radovan Višković, kao premijer zaboravio da je obećao da će do početka ove godine zastaviti “krvaranje” u oblasti zdravstva, da će se smanjiti dugovanja zdravstvenih ustanova I značajno poboljšati materijalni položaj zdravstvenim radnicima. Sve je to davno zaboravljeno, jer su sada po “korona modelu” najvažnija razrješenja i imenovanja, pošto u izbornoj groznici lokalnih izbora koji uskoro dolaze najvažnije obezbjediti da podobni i lojalni poslušnici preuzmu sve funkcije u javnim zdravstvenim ustanovama, kako bi se na sve dozvoljene i nedozvoljene načine obezbjedila sva potrebna logistička i svaka druga podrška potrebna za po život važno osvajanje vlasti.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Izgorio jedan od najstarijih bungalova u Zelenkovcu: U plamenu stradala brojna umjetnička djela!

M B

Srpska bogatija za 17 beba

M B

Vremenska prognoza: Poslije podne razvedravanje

M B

Mokri kolovozi, smanjena vidljivost zbog magle

M B

Vlada FBiH: 50.000 KM za nastavak obnove Saborne crkve u Mostaru

DB

U BiH poskupljuje i tjestenina

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više