Izdvajamo

U Srpskoj tokom epidemije zaposlen 141 zdravstveni radnik

U Republici Srpskoj zaposlen je ukupno 141 zdravstveni radnik, a jedan od razloga svakako je i povećan obim posla u bolnicama i domovima zdravlja.

Podaci Zavoda za zapošljavanje RS pokazuju da su, u periodu od 1. aprila do 30. juna, sa evidencije nezaposlenih po osnovu zaposlenja brisana 22 ljekara, 116 medicinskih sestara i tri diplomirane medicinske sestre.

Od ukupnog broja medicinara koji su zaposleni u pomenutom periodu, najviše medicinskih sestara, njih 45, na birou je do zasnivanja radnog odnosa bilo do tri mjeseca. Na posao je najduže, odnosno od tri do šest mjeseci, čekalo sedam ljekara.

Nakon što su na evidenciji nezaposlenih bili više od pet godina, posao su, tokom epidemije korona virusa, našli jedan ljekar i četiri medicinske sestre.

– Najviše osoba ovih zanimanja zaposleno je u zdravstvenim ustanovama, te u obavljanju stomatološke prakse. Analizirajući prosječnu dužinu čekanja zaposlenih, vidimo da su ljekari u prosjeku na posao čekali oko godinu i devet mjeseci, medicinske sestre oko deset mjeseci, a diplomirane medicinske sestre oko 24 mjeseca – kaže za Srpskainfo viši stručni saradnik za informisanje i odnose sa javnošću Vedrana Milinković.

U periodu od 5. marta do 30. juna, u Univerzitetskom kliničkom centru RS zaposlena su 42 medicinska tehničara, šest doktora medicine, dva magistra farmacije, te po jedan doktor medicine-specijalista, laborant više složenosti i diplomirani inženjer medicinske radiologije.

U UKC kažu da je potreba za radnim osobljem u kompleksnoj organizaciji u ovoj zdravstvenoj ustanovi kontinuirana.

– Fluktuacija zaposlenih je prisutna tokom cijele godine, i bez obzira na vanredne situacije kao što je trenutna pandemija izazvana korona virusom. Ugovori o angažovanju radnog osoblja su sklopljeni u skladu sa svim internim aktima i zakonskim propisima u RS. Epidemija izazvana novim korona virusom nije prouzrokovala probleme nedostatka kadra, s obzirom na to da su sve klinike imale obavezu da dio svog kadra stave na raspolaganje Klinici za infektivne bolesti, koja je pretvorena u kovid bolnicu – naglašavaju za Srpskainfo u UKC.

Iz Bolnice Trebinje poručuju da je, od početka epidemije korona virusa u Srpskoj, u ovoj zdravstvenoj ustanovi porasla potreba za zapošljavanjem medicinara.

– Od aprila smo zaposlili dva doktora i jednu medicinsku sestru, a bolnicu je u avgustu napustio jedan ljekar – kažu u ovoj bolnici.

U Bolnici u Gradiškoi je od 5. marta do 31. jula zaposleno osam zdravstvenih radnika, od čega dva doktora, pet medicinskih tehničara i jedan medicinar radiološke dijagnostike.

– Oni su primljeni u radni odnos na određeno vrijeme, kao zamjena odsutnih radnika ili zbog privremenog povećanja obima posla. U ovom periodu, dva medicinska tehničara su raskinula radni odnos, dok su dva doktora bolnicu napustila neposredno pred izbijanje epidemije – ističu za Srpskainfo u Pravnoj službi ove bolnice.

U Univerzitetskoj bolnici Foča naglašavaju da je od početka epidemije korona virusa u Srpskoj, porasla potreba za zapošljavanjem zdravstvenih radnika.

– Od aprila je zaposleno osam medicinskih sestara i četiri doktora – kažu u ovoj bolnici.

Analiza Zavoda za zapošljavanje RS pokazuje da su na evidenciji nezaposlenih 31. marta bila 82 ljekara i 1 365 medicinskih sestara različitog stepena stručne spreme.

Zaključno sa 30. junom, evidentirana su 73 ljekara i 1 392 medicinske sestre.

U periodu od 1. aprila do 30. juna prijavljeno je ukupno 19 ljekara i 226 medicinskih sestara, a u pomenutom periodu sa evidencije nezaposlenih po svim osnovama brisanja skinuto je ukupno 28 ljekara i 199 medicinskih sestara.

Veliki doprinos struke

U Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara RS naglašavaju da je epidemija korona virusa još jednom pokazala koliki je značaj radnika ovog profila i koliko je njihov posao zahtjevan i odgovoran.

– Medicinske sestre i tehničari zaista imaju pune ruke posla, jer dosta onih koji obole od kovid-19 završava na liječenju. Činjenica je da rade u prilično teškim uslovima i da ulažu maksimalne napore da pomognu svima kojima je pomoć potrebna. A zbog povećanog obima posla, u vrijeme epidemije posao je dobio i određen broj medicinara koji su bili nezaposleni, što je dobra stvar – kaže za Srpskainfo predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS Mirko Šerbedžija.

Prema njegovim riječima, neophodno je i dalje raditi na poboljšanju standarda sestrinskog kadra.

– Time ćemo te ljude nagraditi za njihov trud i zalaganje, motivisati da nastave s predanim radom, te u određenoj mjeri spriječiti njihov masovni odlazak u inostranstvo. Dobro je što su dalje prekvalifikacije stopirane, jer će, tako, u zdravstvene ustanovi ulaziti samo ljudi koji su redovno završili školovanje, tokom kojeg su prošli i naučili sve što treba, i u teoretskom i u praktičnom pogledu – poručuje Šerbedžija.

SrpskaInfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Sanski most: Muž zatekao ženu u kući sa dva muškarca, prijetio da će ih ubiti pa uhapšen

JMS

Nove prijetnje iz Njemačke po privredu BiH

SB

Zaprljan dio novog šetališta: Apel građanima da čuvaju zajedničku imovinu

SB

Nogo: Glasno podržati Dodikov potez prema ambasadama

SB

GrO PDP Banjaluka bogatiji za 500 novih članova

SB

Kriza gasi auto-škole

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više