Anton Kasipović
Politika

Kasipović: Zakon o suđenju u razumnom roku za bolji rad pravosuđa


Prijedlogom zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koji je razmotren u parlamentu Republike Srpske, uređuje se zaštita ovog prava, kao i pravo na pravično zadovoljenje zbog njegove povrede koje se ostvaruje u sudskom postupku.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je u završnoj riječi na sjednici Narodne skupštine Srpske o ovom prijedlogu zakona ponovio da se ovim aktom prvi put u Srpskoj i BiH ova oblast zakonski uređuje.

– Ovaj zakon nam je potreban. Ne idealizujem ga, ali važan je i bitan za bolji rad pravosudnih institucija u Srpskoj u smislu zaštite prava građana. U primjeni ovog zakona veoma brzo ćemo uočiti razlike u dinamici, postupanju i kvalitetu rada na ovom planu. Ovaj zakon treba građanima, ali i onima koji rukovode pravosudnim institucijama – rekao je Kasipović.

On je dodao da će biti vođen registar o postupcima iniciranim pravnim sredstvima za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

Sponzorisano

– Odnosno kada i kako se došlo do kršenja pomenutog prava. Neće svi biti sretni ovim zakonom, ali mislim da vrijedni i čestiti ljudi u pravosuđu godinama i s nestrpljenjem očekuju ovakav akt – rekao je Kasipović.

On je ponovio da postoji potreba za pripremu novog ili izmjenu i dopunu važećeg Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH na planu toga da se poveća disciplinska odgovornost onih koji rade u pravosuđu.

Kasipović je najavio da će se u parlamentu uskoro naći izmjene Zakona o krivičnom postupku u cilju unapređenja ovog akta.

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja je rekla tokom skupštinske rasprave da je problem dugo trajanje sudskih postupaka, te da će donošenje Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pomoći na tom planu.

Ona je rekla da ovaj akt ne može da predvidi finansijsku odgovornost nesavjesnih sudija, jer ni ministar pravde ni parlament Srpske ne mogu da utiču na rad sudova i na tužioce, jer se oni biraju u VSTS-u BiH.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ranjeni policajac ispričao detalje napada u Loznici

DB

Minisarstvo finansija Srpske: Demantujemo navode Ambasade SAD

DB

Ambasada SAD Vladi Srpske: Gdje je nestao sav novac od zaduženja?

DB

Ko je Faton Hajrizi, koga traže za ubistvo pograničnog policajca u Srbiji?

DB

Iz Demos-a poručili: Smjena direktora DEPOT-a nije zakonita, predsjednik Nadzornog odbora u sukobu interesa, a Ratko Jokić ne ispunjava uslove

SB

Dodik tvrdi da su mu namjerno isključili klimu na suđenju, oglasili se iz Suda BiH

SB

2 0 komentara

čekač Srijeda, 23.09.2020., 16:01 at 4:01 pm

A šta vrijedi,kad pravosnažnu presudu nema načina da sprovedete,konkretan primjer je kad vam poslodavac ne isplati otpremnine,firma ode u stečaj,a vi dobijete presudu u svoju korist i onda nastaje tajac,dalje nema,imaš pravo,sve je to OK,ali do para doći nemožeš.Tako da suđenje u razumnom roku i nije nešto posebno ako i izvršenje presude nije u razumnom roku.
Da sam radio u državnom sektoru,dobio bi i poštenu otpremninu i sve zaostale obaveze od strane poslodavca,a kod privatnika-šipak,za 20 godina radnog staža otpremnina 3200 KM i to ne mora isplatiti jer ima on druge firme o kojim mora brinuti.

Odgovor
čekač Srijeda, 23.09.2020., 16:10 at 4:10 pm

Šta vrijedi suđenje u razumnom roku,ako izvršenje presude nije u razumnom roku.Imam pravosnažnu presudu koju ne mogu da realizujem već više od godinu dana,poslodavac mi nije isplatio otpremninu(3200KM za 20 godina rad.staža),i kako se čini nema ni namjeru da to učini,firma je u stečaju i dalje nema.Svi kažu,imaš pravo,ali pare dobiti nećeš,jer poslodavac ima druge firme da vodi nema on vremena za vas.Dok u državnom sektoru je drugačija situacija,dobijete i otpremnine,bijeli hljeb,zaostale dnevnice i mnogo čega još.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više