Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Društvo

Usvojen zakon potreban za izgradnju aerodroma u Trebinju


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje aerodroma u Trebinju, čime se stvara pravni okvir za nesmetanu realizaciju ovog projekta od opšteg interesa za Srpsku.

Usvajanjem ovog akta lakše će biti rješavani imovinsko-pravni odnosi, jer je za izgradnju aerodroma neophodno obezbijediti odgovarajuće pravo na zemljištu za aerodrom, te određene prateće objekte i privremeno zauzimanje zemljišta koje će biti korišteno tokom izgradnje aerodroma.

Od ukupno 61 prisutnih poslanika, za usvajanje ovog zakona glasalo je njih 58, a protiv i suzdržanih nije bilo.

Skupština je po hitnom postupku usvojila i odluku o izradi Zoning plana područja posebne namjene “Aerodrom Trebinje” da bi na vrijeme bili stvoreni preduslovi za realizaciju složenog projekta izgradnje aerodroma, odnosno da bi se što prije izradio i usvojio planski dokument i spriječila pomjeranja postavljenih rokova.

Sponzorisano

Poslanici su po hitnom postupku usvojili Zakon o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim se, između ostalog, daje ovlaštenje nadležnom inspektoru da pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga zabrani rad ukoliko utvrdi da se u objektu u kojem obavljaju djelatnost ne sprovode zaštitne mjere zaštite propisane aktima nadležnih organa u skladu sa zakonom.

Mjere se odnose na distancu, okupljanje u grupama većim od propisanih i ograničeno radno vrijeme, a cilj je sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.

Po hitnom postupku usvojena je odluka o usvajanju dijela Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje–Brčko i Brčko–Rača po skraćenom postupku za dionicu Vukosavlje–Brčko kojom će biti stvoreni preduslovi za uspješno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju auto-puta koji će povezati Banjaluku i Beograd.

Skupština je u danu za glasanje usvojila Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, kojim se uređuje zaštita ovog prava, kao i pravo na pravično zadovoljenje zbog njegove povrede koje se ostvaruje u sudskom postupku.

Usvajanjem pomenutog akta, ova oblast se prvi put u Srpskoj i BiH zakonski uređuje.

Poslanici su usvojili i Zakon o posredovanju u prometu nepokretnosti kojim je definisano da za svaki posao u ovoj oblasti mora biti zaključen ugovor u pisanoj formi, a uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju je posrednik u obavljanju posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu.

Skupština je usvojila Zakon o upravnoj inspekciji koji predviđa kazne od 2 000 KM do 10 000 KM za onemogućavanje upravnog inspektora pri vršenju inspekcijskog nadzora.

Usvojen je i Zakon o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju radi uvođenja vansudskih mjera koje se mogu sprovesti prema privrednom društvu, odnosno preduzetniku koji ima finansijske teškoće radi njegovog održivog nastavka poslovanja.

Usvojeni su i nacrti zakona – o protivgradnoj zaštiti, o slobodnim zonama Republike Srpske – o gradu Derventa i o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Usvojen je Izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o radu za 2019. godinu u kome se navodi da je MUP uspješno realizovao poslove i zadatke iz svoje nadležnosti u prošloj godini, što se ogleda u povoljnom stanju bezbjednosti u oblasti kriminaliteta i bezbjednosti u saobraćaju, te očuvanju stabilnog reda i mira.

Skupština je usvojila i izvještaje Agencije za osiguranje Republike Srpske za 2019. godinu o stanju sektora osiguranja u Republici Srpskoj, te o radu i o finansijskom poslovanju, kao i izvještaje Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske za prošlu godinu o stanju na tržištu hartija od vrijednosti u Republici Srpskoj, o radu i o finansijskom poslovanju.

Poslanici su usvojili Izvještaj Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske o radu za 2019. godinu.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad 12. redovne sjednice parlamenta i nastavak zakazao za utorak, 6. oktobra u 10 časova.

SRNA

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Ugašen požar između gatačkih sela Ključ i Zagradac

M B

Vremenska prognoza: Danas sunčano i vruće, temperatura do 41 stepen

M B

 Rođeno 17 beba

M B

Na put rano ujutro ili kasno uveče

M B

Kusturić: Političke igre moraju stati, u pitanju je život ljudi

SB

Stiže li nam ponovo kolaps elektromreže?

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više