Infopunkt

Odobreno formiranje privremenog prihvatnog centra za migrante

Savjet ministara BiH donio je odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata “Lipa”, na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1 500 osoba.

Ministarstvo bezbjednosti zaduženo je da sa Gradom Bihaćem riješi pravna pitanja u vezi s davanjem na korištenje lokacije “Lipa” Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata.

Takođe, Ministarstvo je zaduženo da u saradnji sa Gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama definiše i potpiše memorandum o saradnji kojim se uređuju načini saradnje i pružanja međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra “Lipa”.

Za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata na lokaciji “Lipa” koristiće se sredstva obezbijeđena posredstvom donacija. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u Službenom glasniku BiH.

Šatorski kamp “Lipa”, kapaciteta 1 000 osoba, otvoren je 21. aprila 2020. godine, a namijenjen je za smještaj muškaraca. U kampu su 1. decembra 2020. godine boravile 1 272 osobe.

Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom na području USK je 26. oktobra 2020. donijela zaključke kojim je, između ostalog, od nadležnih tijela zatraženo da kamp “Lipa” bude proglašen privremenim prihvatnim centrom i da pomognu u unapređenju uslova boravka i funkcionisanja ovog kampa.

Gradski savjet Bihaća je 6. novembra 2020. dao saglasnost za privremeni smještaj migranata na lokaciji Lipa. Kako je saopšteno, Savjet ministara BiH danas nije postigao konsenzus tokom glasanja o zaključku kojim bi se obavezalo Ministarstvo bezbjednosti BiH da u skladu sa postignutim dogovorom sa Delegacijom Evropske unije i u saradnji sa nadležnim organima u Bosni i Hercegovini provede aktivnosti uspostavljanja i funkcionisanja privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata Ciljuge, u opštini Živinice, kapaciteta 1 000 osoba. Ovaj zaključak će biti ponovo na dnevnom redu u drugom krugu glasanja.

SrpskaInfo

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Elektroprenos BiH: Desio se djelimični raspad sistema

JMS

Budimir: Pravni fakultet u Banjaluci pomaže razvoj Srpske

JMS

Med sve teže pronalazi kupce

SB

Istočno Sarajevo: Posjeta predstavnika Elektrotehničkog fakulteta kompaniji Fudžicu

SB

Banjaluka i veliki dio RS bez struje

JMS

Gdje je jutros bilo najhladnije u BiH

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više