Društvo

Maričić: Naplata poreza u kriznoj 2020. premašila onu u rekordnoj 2019. godini


Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić rekao je da je Uprava u prošloj godini prikupila ukupno 2,483 milijarde KM što je za 0,2 odsto više nego u 2019. godini, koja je bila rekordna od njenog osnivanja.

On je rekao da je u ovoj godini planirano da bude naplaćeno oko 43 miliona KM više javnih prihoda.

– Direktni porezi su u prošloj godini naplaćeni u iznosu od 464,4 miliona KM ili 8,9 miliona KM manje. U ovom segmentu javnih prihoda, porez na dohodak je ostvario znatan rast, pa je naplaćeno 196,9 miliona KM, odnosno 6,7 miliona KM ili četiri odsto više nego u godini ranije – rekao je Maričić u intervjuu Srni.

On je dodao da su prihodi po osnovu poreza na dobit iznosili 226,2 miliona KM i manji su za pet odsto u odnosu na uporednu godinu, prije svega zbog toga što je Uredbom sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave korona virusa s ciljem da se poreskim obveznicima olakša izvršavanje obaveza, odgođeno plaćanje obaveza po osnovu poreza na dobit za 2019. godinu.

Sponzorisano

Maričić je naglasio da je poreskim obveznicima, zbog poteškoća u poslovanju, omogućeno plaćanje tih obaveza u ratama do kraja 2020. godine.

Kada je riječ o porezu na nepokretnosti, istakao je Maričić, naplata je u prošloj godini iznosila 24,3 miliona KM ili 3,6 miliona KM manje.

– I plaćanje ovih obaveza je pomenutom uredbom prolongirano, pa je rok za plaćanje prve rate sa 30. juna pomjeren na 30. septembar, dok je rok za plaćanje druge rate tih obaveza sa 30. septembra prolongiran za 31. decembar 2020. godine – pojasnio je on.

Maričić je naveo da su doprinosi u 2020. godini naplaćeni u iznosu od 1,638 milijardi KM, što je za 64,5 miliona KM ili četiri odsto više nego U 2019. godini, što je, kako ističe, direktan pokazatelj da su mjere Vlade Srpske na ublažavanju posljedica virusa korona po privredu imale značajne efekte, jer je očigledno da nije došlo do smanjenja plata zaposlenih niti značajnog otpuštanja radnika.

– Tako je u prošloj godini za Fond PIO naplaćeno 935,2 miliona KM ili za 43 miliona KM više, za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno je 589,7 miliona KM ili 25,1 milion KM više nego u 2019. godini, dok je za Fond dječje zaštite naplaćeno 78,7 miliona KM ili 3,6 miliona KM više nego u uporednoj godini – naveo je on.

Pad naplate kod taksi i naknada

Kada je riječ o ostalim javnim prihodima, Maričić je istakao da je naplata u prošloj godini iznosila 379,9 miliona KM, što je za 12 procenata manje nego u 2019. godini.

– Pad naplate je zabilježen kod taksi i naknada za šest procenata, te kod ostalih javnih prihoda za 28,3 miliona maraka. Razlog manje naplate ostalih prihoda u 2020. godini je izostanak uplata po osnovu prihoda od dividende i udjela u profitu u javnim preduzećima i finansijskim institucijama, a kojih je bilo u 2019. godini – naglasio je on.

Kada je riječ o naknadama za priređivanje igara na sreću, Maričić je rekao da je naplaćeno 48,9 miliona KM, što je za 5,8 miliona KM ili 14 procenata više nego u 2019. godini.

Mjere za ublažavanje posljedica pandemije imale značajne efekte

Maričić je naglasio da su mjere Vlade Srpske na ublažavanju posljedica virusa korona po privredu imale značajne efekte na stabilizaciju naplate javnih prihoda u Republici Srpskoj, jer je očigledno da nije došlo do smanjenja plata zaposlenih, niti značajnog otpuštanja radnika.

Pored mjera Vlade, Maričić je istakao i da značajne zasluge za stabilizaciju javnih prihoda idu i redovnim aktivnostima Poreske uprave Srpske na kontroli i naplati javnih prihoda.

Prema njegovim riječima, na ovaj trend u naplati svakako je uticalo i unapređenje elektronskih usluga poreskim obveznicima, koje su olakšale prijavljivanje, a samim tim i izmirenje obaveza od poreskih obveznika.

Maričić je naglasio naglašava i da je Poreska uprava, pored redovnih aktivnosti naplate javnih prihoda u prošloj godini sprovodila i niz odluka i zaključaka Vlade Srpske i Republičkog kriznog štaba od kojih je najznačajnija Uredba sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pandemije virusa korona.

– U tom smislu, osim svog redovnog posla, Poreska uprava je obradila, odnosno odobrila više od 29.000 zahtjeva na iznos veći od 51 miliona KM, a tim zahtjevima je obuhvaćeno više od 92.000 zaposlenih – naveo je on.

Inspektori izdali kazni u iznosu od 3,1 milion KM

Govoreći o efektima poreskih kontrola u prošloj godini, Maričić je naveo da je Poreska uprava Srpske u tom periodu izvršila 4.335 redovnih terenskih i kancelarijskih kontrola i rješenjima naložila plaćanje 49,5 miliona KM novoutvrđenih obaveza sa obračunatim kamatama.

– U poređenju sa 2019. godinom izvršeno je više tih kontrola, te je i ostvaren veći finansijski efekat tih kontrola – ocijenio je on.

Maričić je naveo da su inspektori Poreske uprave Republike Srpske u prošloj godini izvršili ukupno 2.446 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.434 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 3,1 milion KM.

Istovremeno, dodao je, inspektori su u tom periodu za 35 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

– Kada je riječ o 2019. godini, izvršili smo ukupno 3 663 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te smo zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 2 240 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 4,1 milion KM. Istovremeno, inspektori Poreske uprave su u tom periodu za 378 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti – rekao je Maričić.

On smatra da se poreska disciplina u Srpskoj kada je riječ o izdavanju fiskalnih računa može ocijeniti kao zadovoljavajuća, ali da još ima neodgovornih pojedinaca koji ne izdaju fiskalne račune nakon prodaje ili davanja usluge, čime vrše utaju poreza i stvaraju nelojalnu konkurenciju.

Maričić je naglasio da je Poreska uprava do sada uradila mnogo u procesu digitalizacije i tako će nastaviti i u narednom periodu, jer elektronska komunikacija sa poreskim obveznicima skraćuje procedure, smanjuje troškove papira, štampanja, arhiviranja, a samim tim i smanjuje broj dolazaka poreskih obveznika na šaltere Poreske uprave.

Planovi za ovu godinu

Govoreći o planovima za ovu godinu, Maričić je naglasio da Poreska uprava planira nastavak aktivnosti, te je dodao da je strateški cilj povećanje naplate javnih prihoda u okviru postojećeg zadatog formalno-pravog okvira.

– Ako ostanu propisi koji su sada na snazi, planiramo da povećamo prihode ove godine za oko 43 miliona KM. Plan je usklađen sa donesenim republičkim budžerom za 2021. godinu, kao i budžetima lokalnih zajednica – naveo je Maričić.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Rođene 23 bebe

M B

Vremenska prognoza: I danas vruće uz temperaturu do 39, popodne moguća kiša

M B

Češće praviti pauze tokom vožnje, ispravno koristiti rashladne uređaje

M B

“Gradiško ljeto na Savi”: Održana Savska regata (VIDEO)

DB

Ponedjeljak donosi temperature do 41 stepen

DB

Vimbldon: Alkaraz odbranio titulu

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više